Gospodarstvo

Sindikati napovedujejo nove pritiske

Ljubljana, 08. 01. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za vlado, delodajalce in sindikate je predlog o minimalni plači, po katerem bi se ta takoj zvišala na raven minimalnih življenjskih stroškov, sprejemljiv, a pod določenimi pogoji.

Ivan Svetlik-3
Ivan Svetlik-3 FOTO: Dare Čekeliš

Vlada, delodajalci in sindikati so se danes strinjali z dogovorom, po katerem se bo minimalna plača takoj zvišala na raven minimalnih življenjskih stroškov, vendar pa vlada in delodajalci sprejem novega zakona pogojujejo s hkratno spremembo delovne zakonodaje, sindikati pa zahtevajo, naj gre zakon takoj v parlamentarno proceduro.

Sindikati vladi: Ne mečkajte!

Sindikati podpirajo temeljne usmeritve tega zakona, ki zagotovlja nemudoma dvig minimalne plače za 102 evra neto, vendar pa zahtevajo, da se zakon takoj pošlje v parlamentarno proceduro, ne da se ga sprejema skupaj s paketom delovne zakonodaje. Vladi so naložili, naj se do tega opredeli do četrtka. Po mnenju predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča je to za sindikate "izsiljevanje". "Ne bomo pristali na to, da bi problematiko minimalne plače, ki se veže na eksistenco večine ljudi, pogojevali z zniževanjem drugih pravic," je poudaril. "Delodajalci želijo s paketom izsiliti, da bi v imenu dviga minimalne plače klestili po delavskih pravicah," je izpostavil in dodal, da to za svobodne sindikate ni sprejemljivo, zato pozivajo vlado, naj ne "mečka". Dokler vlada zakona ne bo poslala v nadaljnjo proceduro, se sindikat ne bo pogajal o zakonu o delovnih razmerjih. "Na potezi je vlada in upamo, da bo prevladal razum in naklonjenost slovenskemu delavstvu," je dejal.

Minimalna plača se bo s sedanjih 459,23 evra neto dvignila na 561,23 evra neto.

Če se vlada do četrtka ne bo opredelila do predloga sindikatov, bodo sindikati po besedah predsednika Pergama Dušana Rebolja ukrepali, in sicer s sindikalnimi pritiski. Semolič je ocenil, da vlada "dela z roko v roki z delodajalci". Tudi pri izhodni strategiji se je po njegovem mnenju naslonila na stališča delodajalcev, o stališčih sindikatov pa ni "govora", čeprav so tudi sindikati pripravili memorandum za izhod iz krize. Poudaril je, da "ta vlada dokazljivo ponuja, dela v skladu z interesi kapitala". Če želi popraviti to sliko, ima vlada po njegovem mnenju zdaj možnost, da naredi izpit pri minimalni plači.

Svetlik vidi korak naprej

Kot je po sestanku v Ljubljani ocenil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, so "danes naredili korak naprej". Predlogi, kar zadeva minimalno plačo, so blizu temu, kar so predlagali, predlog pa je po ministrovih besedah sprejemljiv za obe strani.

Po predlogu, ki ga je ministrstvo danes postavilo na mizo, se minimalna plača takoj postavi na višino minimalnih življenjskih stroškov z možnostjo, da v tistih organizacijah, kjer bi to povzročalo velike ekonomske probleme, dosežejo dogovor o odloženem poviševanju minimalne plače v prihodnjih dveh letih. Kot je dodal Svetlik, so se zaustavili na točki, ko naj bi bil po razumevanju sindikalne strani to zadosten razlog, da gre zadeva naprej, po razumevanju vladne in delodajalske strani pa, da je treba ta zakon dati v paket skupaj z delovno zakonodajo.

Ministrstvo pri predlogih sprememb ostalih zakonov v paketu čaka na predloge delodajalcev in sindikatov. "Želeli smo, da bi se v delovni skupini skupaj pogovarjali o teh predlogih, a nismo dosegli soglasja, pač pa bomo zdaj posebej z vsako stranjo vodili razgovor in prišli do naših vladnih stališč o njihovih predlogov," je dejal. Dodal je, da zakona o minimalni plači ne bodo bistveno spreminjali, pač pa predvsem delovno zakonodajo. O konkretnih predlogih minister sicer ni želel govoriti. "Treba je pogledati vse predloge, ki so jih dali delodajalci in sindikati, in nato iskati kompromisne rešitve," je poudaril Svetlik.

To je prva škatlica v velikem paketu. Ivan Svetlik

Delodajalci po besedah generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta še vedno pričakujejo, da bo vlada predstavila celoten paket delovne zakonodaje, ne le minimalne plače. Tako pričakujejo druge predloge iz tega paketa v takšni obliki, kot je minimalna plača, torej kot predloge sprememb zakonov. Del paketa je sprememba delovno pravne zakonodaje, dohodninske zakonodaje in zakona o minimalni plači. "To je tisti minimalen paket, o katerem bi se morali prednostno dogovoriti, šele nato pa o ostalih, kot so zdravstvena in pokojninska reforma," je poudaril.

Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ne vidi razloga, "zakaj hoče nekdo danes reči: o tem se pa ne bomo pogovarjali". Če so plače del gospodarstva in njegove konkurenčnosti, potem je treba urediti tudi zadeve, ki se tičejo davkov, trga delovne sile, brezposelnosti in delovnih razmerij. "Ni treba, da zakon o delovnih razmerjih danes sprejmemo, ampak nek sporazum pa moramo skleniti, kaj bo v zakonu spremenjeno," je izpostavil.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.eu.
11. 01. 2010 01.12
čim več krast kapitalistom tako več ne gre Najbolj so mi hecne firme ki dajo ful pogojev za zaposlitev znanje treh jezikov šest let delovne dobe organizacija vodenje resnost poštenost . plača pa 700 eur ja vi JA a berete to res ste smeškoti kdo vam sploh še vrjame. Najbolj da zaposlite Kitajce v svoji firmi
super_tip
10. 01. 2010 22.44
Spet bodo izigrali delavce in upokpjence!!!!!
super_tip
10. 01. 2010 22.42
Spet bodo izigrali delavce in upokojence!!!!
super_tip
10. 01. 2010 22.38
Spet bodo razočarali delavce in upokojence!!
RealDeal
10. 01. 2010 10.57
Minimalna plača se bo s sedanjih 459,23 evra neto dvignila na 561,23 evra neto.NEPRECENLJIVO super zj si pa lahk privoscim vinjeto...)
rotwajler
10. 01. 2010 10.27
Nevem kaj je ta Janša pameten, če oni niso naredili nič od tistega kaj so prej obsojali prejšno vlado in zdaj to naj pomete to kar ni nardil v času svojega vladanja in naj raje pomaga tem, da nebomo imeli spet dvojnih stroškov z poslanci. Prav tako pa kaj bi on delal z svojimi v vladi , ki jih je imel 5 dobrih ostali pa samo zato, da so dobili plače druga pa nič zukaj v tej jih je vsaj 10 da pokrijejo drugih deset. Drugače pa vsi nabijajo ure in dnevnice kot Janša tako Pahor, da imajo za kruh malo bol kvaliteten reveži kolk delajo
rotwajler
10. 01. 2010 10.22
Ne vem zakaj potrebujejo toliko sestankov in dogovarjanj samo, da nabijejo ure in bodo imeli visoke dnevnice. Sindikat isto nekaj pritiska zakaj fprašajo vedno velike ,ki jim pomaga država pri malih podjetjih bi morali začet ko je zaposlenih od 5-10 ljudi in delodajalca kaj meni o tem. Pri nas vidim kaj je to ko šef ni dobil poravnano za to naj raje ukrepa država, medsebojni red plačil pa ne bo treba tega zapravljanja denarja in pogajanj, ko si tako samo polnijo žepe sindikat in v vladi. Naj raje pomaga uvesti plačilni red pa bomo imeli plače.
Leandra
10. 01. 2010 10.04
Likvidacija Čilumesovega sindikata je prva likvidacija zbornic pa druga pomembna zmaga v boju za delavsko dostojanstvo..?? Potem pa iz Oči v oči...ne v Ljubljani ampak na Tovarniškem parkirišču.. Gre ne za pravice ampak za dostojanstvo in tu bodo pravila igre Kruta... Sindikat je pod pritislom samo takrat ko Čilumesa in njihove na Piru pri Pahorju prtisne srat..??
tron3
09. 01. 2010 18.42
Pa nehajte že s to minimalno plačo, jasno je, da kjer bolje poslujejo boljše plače ponavadi so, od takšnega parametra so odvisne plače, ampak pri nas je problem, da še tisto kar ustvarijo takoj zapravijo, vodilna je država z svojo požrešnostjo, javni sektor ne more imeti boljših plač kot gospodarstvo ker porabijo tisto kar gospodarstvo ustvari, se bodo morali čim prej zavedati da je pač tako, pa naj gredo delat v gospodarstvo če so taki strokovnjaki, to je samo za začetek, pa seveda nesposobnih managerjev se je treba hitro rešit, ker teh pa je približno 70 %, in to takoj, pa vseh aktualnih političnih strank, ker delajo vse skupaj proti Slovenkam in Slovencem in naši prelepi državi.
gozdar1
09. 01. 2010 11.18
Dejstvo je (in to ne velja samo za slovnijo),da bomo v prihodnje delali vec za manj z vedno manj pravicami vse v imenu konkurencnosti (vec dobicka za lastnike)....po propadu komunizma se kapitalisti ne bojijo nicesar vec zato bo se slabse kot ze je...
zulj001
09. 01. 2010 09.08
Največje privilegije imajo direkiorji. Ne glede na uspešnost ,visoke plače ,v primeru zamenjave visoke odpravnine itn. Praktično so nedokatljivi. Kaj pa na to pravita g. Svetnik in g.Gaspari.
babajbg
09. 01. 2010 01.18
ni blema placa pol jih je treba ven fuknit ostalim pa dat 250 Eurov vec pa smo tam
Cofar
08. 01. 2010 23.17
Imam en predlog: Zakaj vse te uboge delavce ne zaposli sam gospod Semolič???
Cofar
08. 01. 2010 23.14
V Sloveniji ima prebivalstvo tako zelo veliko pravic - da se mi zdi, dokler bomo imeli toliko pravic, ne moramo imet večjih plač! Kajti, če se določenim pravicam ( na žalost pravice tudi koštajo) ne bomo odpovedali, tudi plače ne bodo morale rast!
Cofar
08. 01. 2010 23.11
moje mnenje je, da se lahko pogovarjamo o ne vem kaki min. plači, o ne vem kakih pravicah. Dokler ne bodo slo. zaposleni na trgu merjeni po produktivnosti - do takrat sem proti dvigu min. plače. Vlada je ponudila da takoj dvigne min. plačo na 560 € neto. Sindikati pa so zlete v luft ko bi vlada želela imeti boljše pogoje kar se tiče zaposlovanja za delodajalce! Kaj tle ni jasno! Ne razumem. Dokler bo zaposlen zaščiten ko kočevski medved, podjetja pa tratirana kot ustanove za dajanje služb in ne deljenje dela in denarja, do takrat bomo slovenci žal imeli slabe plače! Eno brez drugega ne gre! Pejte mal po evropi pa boste vidl kaj je an prvem mestu: PRODUKTIVNOST POSAMEZNIKA! Fokler si vreča denarja, si dobrodošel kjerkoli, ko denarja ne znaš služiti si luzer! Sej ste ja hotl met kapitalizem
Buena Vita
08. 01. 2010 20.47
POMLAD BO KMALU TU
japajade2
08. 01. 2010 20.01
Pa saj to ni mogoče ? Pa imajo v nazivu stranke še socijalni demokrati !!!!!!!!! Saj še malo pa ne bo več pomembno ali bojo plače 400 ali 1000 eur ker ko bomo na ulici v lovu, takrat se ne bojo skrivali za svojimi velikimi besedami o demokraciji in ostalimi puhlicami. Vsi bodo morali, če bojo imeli priložnost, pokazati in dokazati kaj so naredili v blagor državi in državljanom. Saj ta svet je čisto narobe naravnan, vlada in država obstaja samo zato da poskrbi da državljani živijo karseda najbolje. Sedaj kako je uspešna je drugo uprašanje a da živijo državljani ne država kot kvazi vrh družbe.
Protizujfom
08. 01. 2010 19.59
Le vkup,le vkup uboga gmajna.....
Protizujfom
08. 01. 2010 19.55
Madonca sindikati zopet popuščajo,delavci bomo morali vzeti stvar v svoje roke.Dovolj je rer,dovolj imamo tudi LAŽNJIVIH IN STRAHOPETNIH SINDIKATOV.Pahor dobil boš svoj and so what,kakor tudi Semolič.
odbogaposlan
08. 01. 2010 19.05
dejte že enkrat udarit ta generalni štrajk! bo (do) (mafia) hitro uskladila te posrane plače na 600 EUR!