Gospodarstvo

Mercator prodan pod ceno?

Ljubljana, 21. 06. 2007 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.M./STA/Š.Z.
Komentarji
53

Revizorji računskega sodišča so pri pregledu prodaje državnih deležev Mercatorja ugotovili vrsto nepravilnosti.

Računsko sodišče o smotrnosti postopka prodaje meni, da "obstaja tveganje, da Kapitalska družba (KAD) ni iztržila najvišje kupnine za delnice družbe Mercator“. Prav tako ni ravnala učinkovito, ker "ni izvajala aktivnosti za preverjanje interesa drugih potencialnih investitorjev in za preverjanje možnosti skupne prodaje s Slovensko odškodninsko družbo (SOD)“.

September 2005: Direktor KAD Tomaž Toplak (na levi), nekdanji direktor Mercatorja Zoran Janković in direktor SOD Marko Pogačnik
September 2005: Direktor KAD Tomaž Toplak (na levi), nekdanji direktor Mercatorja Zoran Janković in direktor SOD Marko Pogačnik FOTO: POP TV
Sodišče je med večje nesmotrnosti skladov pri prodaji med drugim navedlo, da nista izvedla analiz učinkov posameznih pogodbenih določil, zunanja cenitev vrednosti Mercatorjevih delnic je bila stara, saj je bila pripravljena konec leta 2003. Prodaja po borzni ceni (38.000 tolarjev) je bila neustrezna, odseva namreč le vrednost majhnih deležev, sklada pa sta prodala prevladujoč delež v družbi.

Zaradi pogodbenih določil je imela KAD razmeroma kratek rok za izvedbo pogajanj in za pripravo ustreznih strokovnih podlag za odločanje o pogojih prodaje, ugotavljajo revizorji. Kot je ob predstavitvi revizije dejal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, sta se sklada glede na dokumentacijo za prodajo 30 odstotkov Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško v letu 2005 "odločila v petih dneh".

Ponujeno ceno za delnico družbe Mercator je KAD ocenila kot ustrezno, "vendar na neustreznih podlagah in brez ustreznih izhodišč v pogajanjih s kupcem“. Zaradi nezadostne skrbnosti pri podpisovanju prodajne pogodbe naj bi obstajalo tveganje za KAD, ker v pogodbo "niso bila vključena dodatna sredstva zavarovanja, posamezna pogodbena določila niso bila natančno določena in KAD pred podpisom pogodbe ni z analizami in izračuni preizkusila sprejemljivosti prodajnih pogojev“.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

KAD tudi ni zagotovila skrbnega in učinkovitega spremljanja porabe kupnine in ni zagotovila učinkovitega sistema za upravljanje z dokumenti o prodaji in spremljanja naložbe v delnice družbe Mercator.

Nadzorni svet KAD o prodaji delnic družbe ni odločal na podlagi popolnih in ustreznih informacij in člani niso bili pravočasno in popolno obveščeni o prodaji delnic, „kar ni zagotavljalo učinkovitosti pri odločanju“. Prodaje delnic družbe Mercator ni obravnaval naložbeni odbor KAD, katerega pristojnosti in naloge tudi niso urejene v nobenem internem aktu na KAD, kar ne zagotavlja učinkovitega izvajanja posvetovalne vloge naložbenega odbora KAD za upravo KAD. KAD uravnava likvidnost na podlagi odločitev likvidnostne komisije, katere naloge in pristojnosti niso urejene v nobenem internem aktu, ugotavljajo revizorji v svojem poročilu.

Preiskovalna parlamentarna komisja Mercator
Preiskovalna parlamentarna komisja Mercator FOTO: POP TV

Do podobnih ugotovitev je prišlo Računsko sodišče tudi med pregledom na SOD, ki si po mnenju revizorjev ni prizadevala za zagotavljanje boljše pogajalske pozicije "in s tem ugodnejših prodajnih pogojev pri izvedbi prodaje delnic družbe Mercator kot skupne prodaje s KAD in ni izvajala aktivnosti preverjanja interesa pri drugih potencialnih investitorjih, pri pogajanjih ni izhajala iz skupnih izhodišč in na ponujeno ceno je pristala na podlagi neustreznih podlag".

Tako naj bi nadzorni odbor SOD ocenil skladnost poteka prodaje z internimi akti SOD, "ne da bi imel ustrezne in zadostne podlage za presojo". Upravni odbor SOD je izdal soglasje k prodaji delnic "na podlagi nepopolnih informacij, in ko je podal soglasje k sodelovanju SOD v dokapitalizaciji družbe Mercator, ni imel popolnih informacij o razlogih in učinkih tega sodelovanja".

Računsko sodišče od KAD in SOD zahteva popravljalne ukrepe za ugotovljene nepravilnosti. Sodišče je z ugotovitvami revizije seznanilo predsednika državnega zbora in vrhovno državno tožilstvo.

Cvikl: Prodaja danes - 200 milijonov evrov več

Milan M. Cvikl (SD): Danes bi zaslužili več
Milan M. Cvikl (SD): Danes bi zaslužili več FOTO: POP TV

„Če bi danes prodajali tak delež Mercatorja, bi samo po borzni ceni dobili 48 milijard tolarjev oziroma skoraj 200 milijonov evrov več,“ je v odzivu na revizijsko poročilo povedal poslanec CD Milan M. Cvikl. "Ta denar imajo zdaj v lasti tisti, ki so bili na sestanku pri predsedniku vlade Janezu Janši avgusta 2005, ko so dogovorili to prodajo.“

Cvikl je napovedal zahtevo za sklic seje komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ, na kateri naj bi pregledali odgovornost nosilcev javnih funkcij, pa tudi podrobnosti prodaje, ki so zdaj označene kot poslovna skrivnost.

Dobrajčeva (SDS): Revizija je korektna

Revizija računskega sodišča o pravilnosti in smotrnosti poslovanja KAD in SOD pri prodaji Mercatorjevih delnic je po mnenju predsednice parlamentarne komisije, ki preučuje prodaje deležev Kada in Soda v 83 gospodarskih družbah, Polonce Dobrajc (SDS) korektna. Revizija se vsebinsko pokriva tudi z nalogami komisije, je za Radio Slovenija povedala Dobrajčeva.

KAD: Iztržili najboljšo možno ceno

"S prodajo smo iztržili najboljšo možno ceno, prodajni postopek pa je bil izpeljan gospodarno, kar je s svojim mnenjem potrdila tudi Evropska komisija," je v svojem odzivu poudarila uprava Kapitalske družbe. Iz mnenja sodišča pa naj bi izhajalo, da sta uprava in nadzorni svet Kada "delovala skladno z veljavno zakonodajo in statutom Kada".

Izjave Kapitalske družbe, ki so bile posredovane računskemu sodišču, se po njihovih zagotovilih niso spreminjale. "Ostale so identične in med njimi ni nobenih nasprotij, kar potrjuje korektnost vseh postopkov s strani Kapitalske družbe. Res pa naj bi bilo, da „so se izjave dopolnjevale, saj je računsko sodišče tekom revizije samo vodilo razgovore z zaposlenimi ter postavljalo dodatna ustna in pisna vprašanja," je Kad še zapisal v sporočilu.

Osrednja vloga Andrijane Starina Kosem?

Kot je znano, sta KAD in SOD septembra 2005 svoj 16,33-odstotni oziroma 13,74-odstotni delež v Mercatorju prodala Istrabenzu in Pivovarni Laško, in sicer za nekaj več kot 35,4 milijarde tolarjev. Takrat so se predvsem s strani opoziciji vrstile kritike, da je bila prodaja netransparentna in da je bila za to, ker ni bilo javnega razpisa za zbiranje ponudb potencialnih vlagateljev za omenjene delnice, država oškodovana za več deset milijard tolarjev. Predstavniki KAD in SOD so to zanikali in poudarili, da so se za prodajo odločili zaradi razmer na trgu, predvsem vstopa nekaterih diskontnih prodajalcev na slovenski trg.

Vloga nekdanje državne sekretarke Starina Kosmove pri prodaji, se po mnenju Vizjaka navezuje zgolj na njeno funkcijo predsednice nadzornega sveta Kada in ne državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu.

Osrednjo vlogo pri prodaji delnic naj bi imela nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvu Andrijana Starina Kosem, ki se je nedavno politično razšla s premierjem Janezom Janšo.

Prodaja Mercatorjevih delnic je bila povod za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, pri čemer so predstavniki opozicije želeli, da komisija pregleda le prodajo Mercatorjevih delnic s strani KAD in SOD, koalicija pa je ustanovila komisijo, v kateri opozicija ne sodeluje, ki se ukvarja s prodajami deležev Kad in Sod v 83 gospodarskih službah.

Vizjak: Odgovornost na strani KAD in SOD

Na poročilo se je odzvalo tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki trdi, da ni imelo s postopkom prodaje deležev v Mercatorju nič. Deleže sta prodajala KAD in SOD in sta za vse postopke tudi odgovorna. Ministrstvo za gospodarstvo, ne katerokoli drugo ministrstvo, nima ne možnosti ne pristojnosti kakorkoli vplivati na odločitve teh gospodarskih družb, je dejal minister Andrej Vizjak. Kot je pojasnil, so družbe in njihova vodstva, tako poslovodstvo kot nadzorniki, v skladu z zakonom o gospodarskih družbah "samostojni in odgovorni za vse te aktivnosti".

Revizijsko poročilo Mercator - KAD
Revizijsko poročilo Mercator - SOD

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ziga7
27. 06. 2007 15.59
+1
ej zabit folk, kdaj boste začeli tuhtrati po evropsko. stalno meljemo slovensko slovensko slovensko. pa kaj mene briga ali je nase ali pa tuje. važno da uspeva, da se ustvarijo delovna mesta in da narod dobi svoje prigarane plače.
clox
25. 06. 2007 09.44
-1
banda klerikalna... ni jim blo dost 2 tisočletji ropanja
damirg@email.si
24. 06. 2007 15.38
tomi.passion, za enkrat se nismo videli dobrega dela od drzave, razn onikologije, ki ima seveda tono napak in je dobra samo za podret. ampak vsaj dobili jo bomo :P
Uporabnik113189
24. 06. 2007 09.01
+1
dolejo, naša mafija je pa dobra ali ne? Me zanima kako boš govoril, ko boš kot mali delničar "izstisnjen". Te komentarje bi od srca rad prebiral..
dolejo
23. 06. 2007 20.28
+1
Mene ne zanima cena delnice. Zanima me ali je Mercator slovenski ali srbski... kajti samo še par dni je manjkalo, pa bi Janković prodal Mercator Srbom za še precej nižjo ceno... čestitam sedanji vladi, da je rešila mercator pred srbsko mafijo...
tomi.passion@gmail.com
23. 06. 2007 12.40
+1
Klasik, od kje pa teb te infomracije. Dejstvo je, da Mercator posluje neprimerno boljše. Samo ne mi zopet s komunističnimi parolami o prenapihneji delnici. Pa dejte enkrat komunisti že priznat, da je pa nekaj tudi dobrega v tej državi, v nasprotnem primeru pa podkrepite to z argumenti in ne zgolj z osebni občutki, ki temeljijo zgolj na tem, kdo vodi trgovino oz. kateri politični opciji pripada. Dejte se že zresnit in ponudite enkart že kaj konkretnega. Dejstvo je, da je delnica Mercatorja enormno zrasla, stanje v Mercatorju je neprimerno boljše, kar priznavajo vsi ekonomisti in gospodarstveniki, če pa se je kateremu komunistu sesul sistem, ker moke ni več na levi, ampak je na desni strani je pa to njegov problem. Poleg tega pa naj že komunisti enkrat povedo za koliko prepoceni je bil Mercator prodan in naj to argumentirajo. Polna usta so jih, ko je potrebno kritizirati, ko pa jih človek izzove, da predložijo dokaze in argumente, jih pa kar nekako zmanjka. Celo EU je ocenila, da je bilo s prodajo Mercatorja vse v najlepšem redu. Težava je ,orda le v tem, da ga niso uspeli kupiti komunisti.
yanker007@gmail.com
22. 06. 2007 22.54
+1
Dobrajčeva (SDS): Revizija je korektna Vizjak (SDS): Odgovornost na strani KAD in SOD Se pravi nobenega nasprotovanja SDS glede ugotovitev revizije!
exim@t-2.net
22. 06. 2007 11.49
+1
Janković in Rob bosta pa že vedela, ha-ha! Eden brez drugega ne moreta, eden drugega nastavljata in odstavljata, eden čez drugega hitita govorili, vse supaj pa je bila politična igra. Sedaj se gremo tržno gospodarstvo, pa se nagci spet oglašajo. Fuj in fej!
Uporabnik113189
22. 06. 2007 11.01
Novo vodstvo posluje precej slabše. Za to ni potrebno nič drugega kot obisk nekaj njihovih trgovin..Pa je še tako nerazgledanemu potrošniku vse jasno cene visoke, storitev klavrna. Sploh potem ko obišče kasneje še konkurenco..Delnica je napihnjena do konca zaradi naše borze in malega trga, Mercator če je res mednarodna firma bi že zdavnaj moral kotirati na tujih borzah, pa da vidimo junaka..Bi šla cena tako strmo navzdol, da bi komaj sproti sapo lovili..
muscolo666@gmail.com
22. 06. 2007 07.51
+1
sicer se pa lepo kaže kok je bil Janković sposoben -> toliko kot je sposoben sedaj upravljati z mestom Ljubljana -> NI. Takoj bo menjavi rdečkarja z vsem pompom navkljub novo vodstvo posluje celo precej bolje, kar se pozna na delnici... Samo kaj ko se je Janković tako zadolžil da Mercator praktično ne dobi kredita več... -> drži! Malofinančne injekcije je vsekakor potreboval...
muscolo666@gmail.com
22. 06. 2007 06.24
+1
Seveda tza jasnovidca Cvikla nobena cena ne bi bila dovolj visoka. :D Verjetno bi bilo tudi 100k sit premalo. Verjetno bi to metal pod noge čez 20 let če bo delnica toliko vredna :) Bolj mene skrbi prejšnji val privatizacije ko pa država od lastnikov sedanjih tovarn ni dobila niti tolarja.
muscolo666@gmail.com
22. 06. 2007 06.20
+1
Saj ne moreš verjeti pa je. Kako podlo igra opozicija je ravno to. Takoj ko se jim nekaj podlega očita začne najprej Rop z "se oproščam, ušlo mi je v javnost" (seveda popolno načrtovana poteza) in potem še omemba Mercatorja. Naprej sploh ne mislim pistati. Mislim da že citat Cvikla na sliki pove dovolj: "Danes bi zalužili več"! No shit sherlock?? Pa ti si ja jasnoviden. Dej mi kristalno kroglo. Saj si hujši kot Waren Buffet. :>
prisoten@email.si
21. 06. 2007 22.46
-1
to je tipičen gospodarski kriminal. vladi dela tik tak
tomi.passion@gmail.com
21. 06. 2007 21.34
+1
Ah ja, kaj je opoziciji zmanjkalo izmišljenih afer, ki bi jih še podtaknili vladi?
Luka Kovi? 1
21. 06. 2007 20.57
Mene kot državljana te države ne moti, da vlada tam, kjer ima oblast, nastavlja svoje kadre. Moti pa me, če so ti nesposobni ali nepošteni. Ker potem zapravljajo moj in vaš denar. Prodaja Merkatorja je bila slaba poteza. Nesposobnost, nepoštenost? Vlada, ki nastavlja kadre, ki so pooblaščeni za izvedbo takih poslov in jih izpeljojo, kot so tega (pa ni edini), si pač ne zasluži glasu razmišljajočega volilca. Pa če druga vlada takoj uvede nalepke, ki jim tako nasprotuje maks_košir. Bo ceneje!
damirg@email.si
21. 06. 2007 19.13
-1
ko sem videl, da so delnice prodajali po 38k sit in ko so rekli da so sedaj vredne vec kot 80k sit, so mi skor oci padle iz jamic. pol pa jansa - krivi so tisti v kapitalski druzbi. pi*** mu materna skos je nekdo drug kriv. ful mu je pa pasal govort o neki skodi s falconom, ki ga je vlada dala dobro v najem. S to skodo, ki jo je jansa naredil z mercatorjem, bi lahko kupili 5 falconov.
kosir_maks
21. 06. 2007 16.29
+1
Vem kako je ! Samo ne morejo bit potem nekateri bolj papeški od papeža in govort kako so oni delal drugače ! Vsaka vlada nastavlja tistega, ki mu odgovarja , torej svojega ! JJ lahko nastav tistega, ki mu paše , enako kot je bivša oblast kadrirala svoje ! Dejmo met enake vatle za vse ! Ne pa na primer, da potem Drnovšek izumlja toplo vodo okoli guvernerja ! Enako se bo dogajalo okoli ustavnih sodnikov ! LP !
neti
21. 06. 2007 16.05
Neti reče ne bogu hvala, hvala Maksu, da uživa zaslužen dopust!
neti
21. 06. 2007 16.02
Maksi, poglej še malo po ministersvih, ali pa kako je Brejčev zet prišel v Brusel,( Senčar) kmalu za tastom, to je pa kaj odvisno ali neodisno (pišem kakor ti). Tudi gospod Murovec ti razlaga nekaj podobnega, samo ti imaš neka meni nerazumljiva pravila, veš?
kosir_maks
21. 06. 2007 15.59
Če me ni par dni na forumu še ne pomeni, da se podpisujem z drugimi imeni ! Čez poletje se ne bom dosti oglašal ! Hvala bogu, bodo rekl nekateri !