Gospodarstvo

Mercator kupuje hrvaški Getro?

Zagreb, 29. 10. 2009 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
4

Slovenski Mercator se širi. Kupoval naj bi hrvaško verigo trgovin Getro. V Mercatorju informacije niso ne potrdili ne zanikali, sporočili so le, da so "vedno odprti za možna poslovna sodelovanja in strateške povezave".

Slovenski Mercator kupuje hrvaški Getro, poročajo hrvaški mediji. Lastnik Getroja pogodbe s slovenskimi trgovci še ni podpisal, čeprav naj bi bil ustni dogovor že sklenjen.

Mercator ima že svoje trgovine na Hrvaškem.
Mercator ima že svoje trgovine na Hrvaškem. FOTO: dnevnik.hr

V Mercatorju informacije niso niti potrdili niti zanikali. ''Mercator je vedno odprt za možna poslovna sodelovanja in strateške povezave, konkretnih primerov pa ne komentiramo. Navedb ne moremo ne zanikati ne potrditi,'' so sporočili. V Zagrebački banki, ki zastopa Getro, pa so ''zanikali informacije, da bi bil z Mercatorjem dosežen dogovor o prodaji podjetja. O vseh pomembnih podrobnostih glede strateških možnostih bo javnost pravočasno obveščena."

Lažji in hitrejši prehod blaga čez mejo

Mercator nikoli ni skrival načrtov širitve na trge nekdanje Jugoslavije. Slovenska carinska uprava mu je ravno včeraj podelila status pooblaščenega gospodarskega subjekta AEO, s katerim je spoznan kot varen in zanesljiv partner v mednarodni trgovini. Status mu med drugim omogoča hitrejše in enostavnejše carinske postopke. Deležen bo manj mejnih fizičnih kontrol, nižja bo ocena carinskega tveganja, obravnavanje blaga bo prednostno, poročanje bo bolj preprosto.

V družbi so v študiji projekta, s katerim je Mercator izpolnil vsa merila za certifikat, potekal pa je poldrugo leto, ugotovili, da bo pridobitev certifikata omogočila znižanje cene prevoznih storitev za dobave zunaj Evropske unije, znižanje stroškov špediterskih posredovanj, zmanjšanje zalog blaga iz tretjih držav, skrajšali se bodo dobavni roki, do 50 odstotkov se bo zmanjšalo zavarovanje carinskega dolga, povečala pa naj bi se tudi konkurenčnost in poslovni ugled družbe.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
29. 10. 2009 20.32
zgleda, da se da še dobit kakšen tajkunski kredit
Cofar
29. 10. 2009 16.19
Mene sploh briga kaj kdo kupuje in koga kupuje ker od tega itak nimam koristi :)
est
29. 10. 2009 12.35
Vsaj tu je dovolj konkurence in zaenkrat lahko kupujem kjer me je volja. Najboljši sosed pa naj se kar širi in dobičke na Hrvaškem vlaga v Sloveniji, da kasneje ne bo obžaloval, ko bo RH bankrotirala.
bostjan@kocevje.com
29. 10. 2009 12.20
čuden naslov, nism vedu kdo koga kupuje, ali mercator kupuje hrvaški getro al obratno da getro kupuje mercator.....