Gospodarstvo

Maximarket se strinja s prevzemom

Ljubljana, 30. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava družbe Emona Maximarket je sporočila, da namerava sprejeti ponudbo za odkup, ki jo je objavil Poslovni sistem Mercator.

Mercatorjev hipermarket v Domžalah
Mercatorjev hipermarket v Domžalah FOTO: Barbara Snoj

Ob tem uprava ne bo ponudila svojega odstopa, vsem delničarjem pa priporoča, da ponudbo največjega slovenskega trgovca sprejmejo v roku, saj bo ta s svojo poslovno strategijo družbi zagotovil dolgoročni razvoj in uspešno poslovanje, zaposlenim pa socialno varnost.

Poleg tega uprava Maximarketa pojasnjuje, da je bila na dan sestave mnenja skupaj s povezanimi osebami imetnik skupno 4828 delnic, kar predstavlja 1,48 odstotka vseh delnic družbe Emona Maximarket. Med ponudnikom in upravo družbe sicer ne obstaja sporazum glede ponudbe za odkup, prav tako ne obstaja sporazum o načinu uresničevanja glasovalne pravice iz vrednostnih papirjev, ki so že v lasti ponudnika. Uprava bo s tem mnenjem seznanila vse zaposlene v družbi.

Izguba Maximarketa je v letu 2003 znašala 496,9 milijona tolarjev, knjigovodska vrednost delnic, na katere se nanaša ponudba za odkup, pa je 31. decembra lani znašala 11.752 tolarjev za delnico.

Kot je znano, je Mercator 21. septembra objavil prevzemno ponudbo za družbo Emona Maximarket, ki se nanaša na odkup vseh 326.523 delnic Maximarketa, in sicer po ceni 8000 tolarjev za delnico. To je 100 odstotkov več, kot znaša nominalna cena teh delnic. Za vse delnice družbe naj bi Mercator tako odštel nekaj več kot 2,6 milijarde tolarjev. Mercatorjeva ponudba lastnikom Maximarketa velja od 23. septembra do 20. oktobra letos, pri čemer lahko Mercator rok še podaljša.

Za Maximarket se zanima tudi finančna družba Maksima Holding, ki je 5. avgusta letos objavila svojo ponudbo za odkup delnic Maximarketa. Ponudba se prav tako nanaša na vse delnice, zmanjšano za 79.411 delnic, ki so že v lasti Maksime Holding. Ta je za delnico ponudila 6000 tolarjev. Ponudba, ki velja do 4. oktobra, se bo štela za uspešno, če bo pridobila še 2221 delnic, tako da bi v družbi Maximarket obvladovala 25-odstotni delež plus eno delnico.