Gospodarstvo

Lukoil premagal Petrol

Zagreb, 24. 07. 2010 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska družba Lukoil je s hrvaško Ino podpisala pogodbo o nakupu podjetja Crobenz. Ina je sicer morala Crobenz prodati, če se je hotela združiti z madžarskim Molom. V tekmi za Crobenz je bil tudi Petrol.

Lukoil je v tekmi za Crobenz premagal Petrol.
Lukoil je v tekmi za Crobenz premagal Petrol. FOTO: Reuters

V Agenciji za varstvo konkurence so potrdili, da sta Mol in Ina poslali pogodbo o prodaji Crobenza družbi Lukoil Croatia, rok za izpolnjevanje pogojev za združevanje Ine in Mola pa je potekel minulo sredo.

Agencija je v začetku maja zavrnila predlog Ine in Mola, da Crobenz proda družbi Croatian Petrol Stations, ki je v lasti na Cipru registriranega slovaškega sklada Slavia Capital Group. Ugotovila je, da Croatian Petrol Stations nima niti zaposlenih niti se ne ukvarja s prodajo naftnih derivatov.

Kot je poročal tednik Nacional na svoji spletni strani, je bila takratna ponudba slovaške družbe finančno bolj ugodna kot Petrolova, ki jo je potem več kot podvojil, a so jo zavrnili zaradi "proceduralne napake".

Hrvaški mediji so poročali, da je vrednost veleprodajnih dejavnosti Crobenza 177 milijonov evrov, medtem ko je maloprodajna mreža ocenjena na približno 20 milijonov evrov. Kot so poročali hrvaški mediji, je agencija za varstvo konkurence pogojevala predvsem prodajo maloprodajne mreže.

Crobenz ima 14 bencinskih črpalk na Hrvaškem, medtem ko ima Lukoil trenutno 21 bencinskih črpalk, kmalu pa načrtuje odprtje še dveh. Lukoil je leta 2008 kupil zagrebško podjetje Europa mil z devetimi bencinskimi postajami v Zagrebu in Splitu.

"Z novimi 14 bencinskimi postajami bo Lukoil postal nova močna maloprodajna veriga, ki bo lahko pomembno zaostrila konkurenco na hrvaškem trgu, še posebej zato, ker gre za hrvaško podružnico velike ruske družbe," je Nacional še zapisal na svoji spletni strani.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coyoteugly82@gmail.com
25. 07. 2010 09.23
@GreenOasis 24.07.2010, 11:04: Na tvojem mestu bi se raje vprašal, kdo je kriv, da je zadeva prišla tako daleč, da se Droga in Kolinska prodajata? Hrvati sigurno ne, ampak domači tajkuni, ki so se po vsej verjetnosti za samostojno Slovenijo borili samo zato, da so lahko pokradli vse, kar se je pokrasti dalo...
luciluk
24. 07. 2010 21.02
Ja res trežka odločitev, priključiti se enemu največjih naftnih koncernov z lastnimi nahajališči nafte ali nekemu marginalcu z Balkana.
marka
24. 07. 2010 12.27
ja če bi dal pošteno ponudbo kot jo je dal tedeski ne pa čist po slovensko ja zaston nam ne bo nihče nič dal
GreenOasis
24. 07. 2010 11.04
Glavno da Hrvati lahko kupujejo naša podjetja (Droga & Kolinska)