Gospodarstvo

Luka Koper: Časarju se stolček vse bolj maje

Koper, 19. 05. 2009 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štirje nadzorniki Luke Koper bodo predlagali krivdno razrešitev predsednika uprave Časarja in še dveh članov, če bodo ugotovili, da uprava ne spoštuje sklepov nadzornega sveta.

Na sredini seji nadzornega sveta Luke Koper bo nedvomno vroče.
Na sredini seji nadzornega sveta Luke Koper bo nedvomno vroče. FOTO: Dare Čekeliš

Na sredini seji, ki je nadaljevanje aprila prekinjene seje nadzornega sveta Luke Koper, nadzorniki Olga Franca (predstavnica države), Nebojša Topić, Mladen Jovičić in Stojan Čepar (vsi trije so predstavniki delavcev) napovedujejo razrešitev predsednika uprave Roberta Časarja in članov uprave Marjana Babiča in Alda Babiča. Podlaga za razrešitev bo verjetno razprava o neupoštevanju sklepov nadzornega sveta s strani uprave. Po besedah Jovičića bi bila potrditev enega nerealiziranega sklepa dovolj za predlog o glasovanju o odgovornosti uprave. Luka Koper potrebuje novo vodstvo, ki jo bo oživilo predvsem s svojo osnovno dejavnostjo, trženjem in povezovanjem s pomorskimi agenti, še pravijo.

Bo Časar razrešen krivdno ali nekrivdno? Od tega je odvisno, ali bo prejel dobrih 200.000 evrov odškodnine ali ne. Isto velja tudi za Babiča.
Bo Časar razrešen krivdno ali nekrivdno? Od tega je odvisno, ali bo prejel dobrih 200.000 evrov odškodnine ali ne. Isto velja tudi za Babiča. FOTO: Dare Čekeliš
Katerih konkretnih zahtev nadzornikov uprava ni izpolnila, niso želeli razkriti, pravijo pa, "da jih je nekaj deset". Tako po besedah France nadzorniki od uprave še čakajo na poročilo o finančnih vidikih različnih investicij družbe Luke Koper, nameravajo pa tudi preveriti, ali je uprava izvršila vladno priporočilo o znižanju plač.

Kot kaže, bo jeziček na tehtnici pri glasovanju o odgovornosti uprave znova Bojan Zadel, ki v nadzornem svetu zastopa interese države. Da bi bil predlog sprejet, potrebujejo zgoraj omenjeni štirje nadzorniki vsaj še en glas, ni pa verjetno, da bi ga dobili od predsednika nadzornega sveta Borisa Popoviča ali nadzornikov Metoda Mezeka in Marka Valentinčiča.

Nekrivdne razrešitve Časarja in Babiča, ki naj bi jo v sredo predlagal Boris Popovič, omenjeni štirje nadzorniki ne nameravajo podpreti. Bodo pa na dnevni red poskusili uvrstiti tudi glasovanje o zaupnici prvega nadzornika Popoviča. Po mnenju Olge Franca bi nadzorni svet namreč moral voditi predstavnik države, na vprašanje, ali bi bila pripravljena funkcijo prevzeti sama, pa odgovarja, da je izziva ne bi bilo strah.

Nadzorniki bodo sicer obravnavali še poročilo o poslovanju Luke za leto 2008 in predlagali imenovanje posebne komisije, ki bo raziskala odgovornost uprave za nezakonito razrešitev izvršnega direktorja za logistiko.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
29. 05. 2009 16.03
Saj ta vlada bo cel mandat samo "cistke" delala, druga pa neznajo.... Ce bo to 1/4 mandata?? Ce nisi njihov pac letis. Si dober ali ne... Totalno nesposobni ta koalicija!
buco321
20. 05. 2009 05.24
Pričenja se še ena butalska igra.
Simon Jug 1
19. 05. 2009 22.36
samo še ena kadrovska čistka, kaj bi se kdo sploh obremenjeval s tem...
jagijagi
19. 05. 2009 17.54
Don Pope in co BURN!!!
hanckok
19. 05. 2009 17.27
hanckok
19. 05. 2009 17.26
Naj pade ze enkrat s tega majavega stola ^^
hanckok
19. 05. 2009 17.26
BmK za totega Kmetawzra ^^
delavec99
19. 05. 2009 17.21
bodite tolk prijazni in g,Časarju zamenjajte stol....