Gospodarstvo

Luka Koper: Agencija bo preverila delo revizijske hiše

Koper, 26. 05. 2010 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
3

Na pobudo malih delničarjev Luke Koper bo agencija za nadzor nad revidiranjem preverila revizijska poročila, ki jih je v Luki Koper opravila družba Deloitte & Touche.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Aljoša Kravanja

Delo, ki ga je za Luko Koper v preteklosti opravljala pooblaščena revizijska hiša Deloitte & Touche, bo, kot kaže, preverjala Agencija za javni nadzor nad revidiranjem. Društvo Mali Delničarji-Skupaj smo močnejši (MDS) je na agencijo naslovilo pobudo za začetek postopka izvajanja nadzora in pregleda kakovosti nad delom omenjene revizijske hiše.
Agencija naj bi na pobudo MDS preverila kakovost dela revizijske hiše Deloitte & Touche in njenega pooblaščenega revizorja, ki je v preteklih letih opravljal redne revizijske preglede vseh poslov Luke Koper in potrjeval sprejeta letna poročila družbe.

V kolikor bi agencija za javni nadzor ugotovila nepravilnosti pri kakovosti dela in kršenje pravil revidiranja, predlagajo sprejetje ukrepov, predvidenih z zakonom o revidiranju. "V primeru ugotovljenih najhujših kršitev pa naj se postopek nadzora zaključi tudi z ukrepom odvzema dovoljenja za opravljanje dejavnosti pooblaščenega revizorja," pišejo v MDS.

V društvu so se za pobudo odlčili na podlagi izredne revizije, ki je prišla do drugačnih zaključkov kot Deloitte & Touche

V društvu se pri pobudi opirajo na izsledke izredne revizije revizijske hiše Pricewaterhouse Coopers, ki je pri sklepanju poslov bivše uprave Luke Koper ugotovila določene nepravilnosti. Kot opozarjajo, pooblaščeni revizorji revizijske družbe Deloitte & Touche pri preverjanju poslovanja Luka Koper omenjenih nepravilnosti niso zaznali "niti niso morebitnih kakršnihkoli dvomov o zakonitosti in primernosti tovrstnih poslov zajeli v svojih poročilih".

Posledica tega so bile po navedbah MDS številne škodljive odločitve, ki jih je sprejel nekdanji nadzorni svet. V društvu pri tem izpostavljajo nakup 10-odstotnega deleža slovaške družbe TTI, za katerega je Luka Koper odštela 25,8 milijona evrov, izredna revizija pa naj bi vrednost deleža ocenila na 11 oziroma 12 milijonov evrov.

Po trditvah nekdanjega nadzornika Bojana Zadela so nakup podprli v dobri veri, da je delež vreden najmanj 50,4 milijona evrov, pri čemer naj bi se opirali na cenitve Deloitte & Touche. Sicer pa je po navedbah društva omenjeni posel "le vrh ledene gore nepravilnosti in morda tudi posledice nestrokovnega dela revizorjev oz. svetovalcev iz revizijske družbe Deloitte & Touche".

Kot je pred časom dejal predsednik uprave luke Koper Gregor Veselko, naj bi pravna služba Luke Koper preverila, ali je mogoče od revizijske hiše Deloitte ugotavljati odgovornost.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 05. 2010 03.01
tele rdeče revizije so se res pokazale
petdan
27. 05. 2010 17.08
Vsaj upamo lahko, da v kolikor se pokaže, da je bila opravljena revizija prirejena, omennjena revizijska hiša izgubi vse licence za tovrstne posle v Sloveniji.
siFBI
26. 05. 2010 19.55
Revizija na revizijo. Na koncu pa itak vse ostane prikrito kot poslovna skrivnost.