Gospodarstvo

Lek umika delnice

Ljubljana, 20. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji Leka so na današnji skupščini po pričakovanju sprejeli vse predlagane sklepe uprave in nadzornega sveta, med drugimi tudi predlog sklepa, po katerem bo družba z Ljubljanske borze vrednostnih papirjev umaknila svoje delnice.

Na ljubljanski borzi brez Lekovih delnic
Na ljubljanski borzi brez Lekovih delnic FOTO: POP TV

Podprli so tudi predlog sklepa o imenovanju novega nadzornega sveta, je v izjavi za javnost po skupščini povedal novi predsednik nadzornega sveta Leka in predsednik družbe Novartis Generics Christian Seiwald.

Seiwald je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je Novartisov prevzem Leka potekal brez težav, družbi pa bosta skupaj lažje uresničevali zastavljene cilje. Seiwald je tudi napovedal, da Lek ne bo doživel kakšnih večjih organizacijskih sprememb.

Predsednik uprave Leka Metod Dragonja je po koncu skupščine izrazil zadovoljstvo, da so bili vsi predlagani sklepi potrjeni, umik delnic z Ljubljanske borze pa pomeni, da Lek ne več javna družba, ampak družba s strateškim partnerjem. Preostali lastniki - Novartis ima nekaj več kot 99-odstotni delež - bodo s svojim delnicami lahko trgovali, vendar pa to trgovanje ne bo več šlo preko borze, je dejal Dragonja. Predsednik Lekove uprave je tudi napovedal, da se bo upravi družbe pridružil še en član uprave, ki ga bo imenoval Novartis.

Lastniki so glasovali tudi o imenovanju novega nadzornega sveta družbe, v katerem bodo od danes za obdobje štirih let kot predstavniki kapitala sedeli Christian Seiwald, Hubert Hirzinger, Andreas Rummelt, Peter Rupprecht, Erwin Schillinger, Franz Stumpf in Peter Kraljič. Predstavniki delavcev v nadzornem organu družbe pa bodo Jana Bončina, Dragan Kesič in Marjan Novak.

Na skupščini so delničarji potrdili tudi nekatere spremembe statuta družbe, in sicer v delu, ki govori o obveščanju lastnikov. Tako naj bi se ta člen spremenil tako, da se glasi: Družba obvešča delničarje o vsem, kar je pomembno za uresničevanje njihovih pravic in obveznosti; družba bo delničarje in širšo javnost obveščala o vseh pomembnih dogodkih ali okoliščinah, ki lahko vplivajo na njeno poslovanje, z javnimi objavami v dnevniku, ki izhaja na celotnem področju RS; če se z lastniškimi vrednostnimi papirji v tujini ali s potrdili o lastništvu, izdanimi na podlagi delnic družbe, trguje na borzi v tujini, družba obvešča delničarje tudi skladno s pravili te borze, upoštevajoč pravico delničarjev od enakopravnega obveščanja.

Kot je znano, je ljubljanski farmacevt Lek novembra prešel v roke švicarskega farmacevtskega koncerna Novartis. Javno ponudbo za odkup Lekovih delnic po 105.000 tolarjev za delnico je sprejelo 99,07 odstotka delničarjev. Vrednost prevzema, ki je bil največji v slovenski zgodovini, je znašala 203 milijarde tolarjev. Lekove delnice, ki so bile ene najlikvidnejših na slovenskem kapitalskem trgu, so bile razdeljena na dva razreda, in sicer razreda A (1.790.623 delnic), ki so na Ljubljanski borzi začele kotirati od leta 1996, in razreda B (140.205 delnic). Te so bile uvrščene na borzo leta 1999.