Gospodarstvo

Kriza civilnega letalstva se poglablja

Amsterdam/Minneapolis, 05. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Kot odgovor na globalno krizo civilnega letalstva letalske družbe po celem svetu sprejemajo drastične ukrepe, zaradi česar pa so najbolj prizadeti zaposleni v tej dejavnosti.

Letalo ameriške družbe Delta Airlines
Letalo ameriške družbe Delta Airlines FOTO: Reuters

Nizozemska letalska družba KLM je napovedala, da bo po 28. oktobru zmanjšala število poletov za 15 odstotkov in odpustila 2500 delavcev. Nič bolje se ne godi španski družbi Iberia, ki namerava odpustiti 3000 delavcev, in italijanskemu nacionalnemu letalskem prevozniku Alitalii, ki bo prisiljen ukiniti delovna mesta 2500 zaposlenih in prodati nekatera svoja letala. Ukinitev 4000 delovnih mest pa je napovedal tudi letalski oddelek ameriške družbe General Electric's. To pomeni, da bo odpustil 13 odstotkov skupne delovne sile. V družbi so se za ukrep odločili, ker po terorističnih napadih v ZDA pričakujejo upad povpraševanja po letalskih motorjih.

Da bi po terorističnih napadih 11. septembra spet privabile več potnikov, so se štiri največje ameriške letalske družbe odločile precej znižati cene. Letalski prevozniki Delta, Northwest, United Airlines in American Airlines so pocenili vozovnice na nekaterih progah, vendar pa bodo popusti veljali le določen čas. Po terorističnih napadih v ZDA se je število letalskih potnikov precej zmanjšalo. Tako je letalska družba Northwest prejšnji mesec zabeležila celo za več kot tretjino nižje število potnikov kot v lanskem septembru.