Gospodarstvo

'Krive' so razprodaje

Ljubljana, 09. 02. 2006 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Januarja so se cene življenjskih potrebščin v primerjavi z lanskim decembrom znižale za pol odstotka.

Januarja so se znižale cene v skupinah obleka in obutev (za 12,1 odstotka), zdravje (za 0,8 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 0,7 odstotka). Zaradi razprodaj so bila oblačila tako v povprečju cenejša za 13,1 odstotka, obutev za 11,3 odstotka, drugi tekstilni izdelki in dodatki za 2,6 odstotka ter tkanine za 1,7 odstotka. Storitve za obleko so bile dražje za dva odstotka.

Kot navaja državni statistični urad, je bila negativna rast cen predvsem posledica nižjih cen blaga, ki je bilo v povprečju cenejše za 0,9 odstotka. Poltrajno blago je bilo cenejše za 8,7 odstotka, trajno blago pa za 0,5 odstotka. Cene blaga dnevne rabe so bile višje za 1,1 odstotka. Še vedno se nadaljuje tudi trend rasti cen storitev, saj so bile tokrat višje za 0,2 odstotka.

Podobno kot lani so tudi letošnji januar zaznamovale predvsem zimske razprodaje, saj so znižale skupno rast cen za odstotno točko. Nižje cene nekaterih avtomobilov in počitnic v paketu so znižale skupno rast cen po 0,1 odstotne točke. K skupni rasti cen pa so dražji prehrambeni izdelki in naftni derivati prispevali po 0,3 odstotne točke ter ostalo 0,1 odstotne točke.

Kaj se je podražilo?

Seznam skupin, katerih cene so se v letu dni cene najbolj povišale, ostaja bolj ali manj nespremenjen, saj so na prvih mestih skupine: stanovanje (za 8,3 odstotka), izobraževanje (za 7,3 odstotka), stanovanjska oprema (za štiri odstotke) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 3,9 odstotka). Za skupine obleka in obutev, zdravje ter komunikacije pa velja, da so bile njihove cene v povprečju nižje kot pred enim letom.

Povišanje cen so januarja zabeležile skupina hrana in brezalkoholne pijače (za 1,5 odstotka), stanovanje (za 0,8 odstotka), prevoz (za 0,7 odstotka), stanovanjska oprema ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,6 odstotka), alkoholne pijače in tobak ter raznovrstno blago in storitve (za 0,1 odstotka).

Tradicionalno močna rast cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače na začetku leta je bila tokrat predvsem posledica višjih cen zelenjave (za 9,6 odstotka), gaziranih in negaziranih pijač (za 3,4 odstotka) ter rib (za 2,3 odstotka).

Na rast cen v skupini stanovanje so tudi tokrat vplivale predvsem cene goriv. Daljinska energija je bila dražja za 3,1 odstotka, tekoča goriva za 1,6 odstotka in plin za 0,4 odstotka. Trda goriva so se pocenila za 4,4 odstotka.

SORODNI ČLANKI