Gospodarstvo

Kosovo: Mobitelu ni uspelo

Priština/Ljubljana, 17. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Kosovu so razveljavili natečaj za izbiro drugega operaterja mobilne telefonije v pokrajini.

Na razveljavljenem natečaju za izbiro drugega operaterja mobilne telefonije v pokrajini je sicer zmagal Mobitel skupaj z lokalnim partnerjem, družbo Mobikos. Po trditvah Mobitelovega odvetnika Azema Vlassija je kosovski minister za transport in telekomunikacije, ki je razveljavil natečaj, prekoračil svoje pristojnosti.

Napake so bile storjene

Mobitel
Mobitel FOTO: POP TV

Neodvisna skupina izvedencev, ki je pregledala postopke v zvezi z razpisom, je ugotovila, da je prišlo do resnih napak in kršitev postopka za oceno sposobnosti udeležencev razpisa in do nedoslednosti med razpisnim postopkom. Zato je v.d. posebnega predstavnika generalnega sekretarja Združenih narodov za Kosovo Charles Brayshaw v začetku avgusta priporočil vladi premiera Bajrama Rexhepija, naj razpis razveljavi.

Oblasti na Kosovu so nato prek prištinskih medijev razpravljale o tem, kdo je pristojen za razveljavitev razpisa, Brayshaw pa je medtem zahteval uvedbo sodne preiskave, ker naj bi bili z računalniških diskov izbrisani vsi dokumenti, ki so jih člani razpisne komisije uporabljali pri ocenjevanju ponudb. Vodja Regulativnega telesa za telekomunikacije je to sicer priznal, a zatrdil, da je izbrisana samo delovna različica podatkov in da ima komisija še vedno celotno dokumentacijo.