Gospodarstvo

Komu vzeti, ko udari kriza?

Lizbona, 03. 10. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Portugalska vlada je napovedala nove varčevalne ukrepe. Znižali bodo maso plač v javnem sektorju, manj denarja bodo namenili socialnim transferjem, dvignili bodo DDV, odpravili bodo nekatere olajšave ...

Portugalska je ta teden obelodanila nove ukrepe za konsolidacijo javnih financ, ki jih je finančna in gospodarska kriza močno prizadela. Najrevnejša med t. i. starimi članicami EU je bila ta teden sicer deležna opozoril iz Bruslja, da morajo v Lizboni sprejeti ambiciozne ukrepe za okrepitev konkurenčnosti.

Lotili so se plač v javnem sektorju in socialnih transferjev

Sindikalisti so pred dnevi organizirali protest, na katerem so ljudje zahtevali nova delovna mesta.
Sindikalisti so pred dnevi organizirali protest, na katerem so ljudje zahtevali nova delovna mesta. FOTO: Reuters

Portugalski premier Jose Socrates je tako v sredo napovedal, da država za prihodnje leto načrtuje petodstotno znižanje mase plač v javnem sektorju. Znižanje naj bi bilo progresivno, kar pomeni, da naj bi se plače javnim uslužbencem znižale bolj kot tistim z nižjimi, prizadelo pa naj bi le tiste, ki zaslužijo več kot 1500 evrov bruto. Krčenje načrtujejo tudi pri socialnih transferjih.

Dvignili naj bi DDV, odpravili nekatere olajšave ...

Vlada načrtuje ukrepe tudi na prihodkovni strani. Med drugim naj bi tako vnovič dvignili davek na dodano vrednost, tokrat z 21 na 23 odstotkov. Uvedli naj bi tudi dajatev na nekatere finančne transakcije. Poleg tega naj bi odpravili nekatere olajšave.

In kakšni so odzivi opozicije na napovedane ukrepe?

V Lizboni so obsežen varčevalni paket sprejeli že spomladi, nove ukrepe pa so napovedali malo zatem, ko je Evropska komisija predstavila zakonodajne predloge za zaostritev uveljavljanja pravil javnofinančne discipline v EU, ki za kršiteljice predvideva nove sankcije. V opoziciji, kjer doslej pretiranemu varčevanju niso bili preveč naklonjeni, so že nakazali, da v parlamentu ne bodo ovirali prizadevanj manjšinske socialistične vlade.

Prav iz Bruslja, kjer so se v četrtek in petek na neformalnem srečanju sestali finančni ministri in guvernerji centralnih bank EU, so prišla opozorila, da se mora poleg odprave javnofinančnega primanjkljaja lotiti tudi reform za okrepitev konkurenčnosti.

'Osredotočite se na konkurenčnost'

Protest v Lizboni
Protest v Lizboni FOTO: Reuters

Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je tako poudaril, da se mora Portugalska po varčevalnih ukrepih zdaj osredotočiti na konkurenčnost, predvsem na izboljšanje razmer na trgu dela in produktivnosti. S pozivom evroskupine, da mora Portugalska izvesti ambiciozne strukturne reforme, se je strinjal tudi predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

Prav šibka konkurenčnost portugalskega gospodarstva in pričakovana nizka gospodarska rast v prihodnjih letih je glavni razlog za to, da so vodilne svetovne bonitetne agencije nedavno znižale oceno portugalskega državnega dolga. Sredi tedna so obresti na dolgoročne državne obveznice te iberske države dosegle rekordne ravni.

Kako pridobiti zaupanje vlagateljev?

K ukrepom za prestrukturiranje gospodarstva stran od potrošnje k proizvodnji, okrepitev produktivnosti, dvig izobrazbene ravni in povečanje učinkovitosti davčnega sistema je ta teden Portugalsko v letošnjem poročilu o državi pozvala tudi Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Ta je obenem poudarila, da je konsolidacija javnih financ nujna, da Portugalska znova pridobi zaupanje vlagateljev. Vsak dodatni dvig cene zadolževanja bi lahko namreč resno ogrozil že tako šibko gospodarsko okrevanje.

Javnofinančni primanjkljaj je lani dosegel 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), letos naj bi ga zmanjšali na 7,3 odstotka BDP, naslednje leto pa na 4,6 odstotka BDP. Do leta 2013 naj bi padel pod tri odstotke BDP in prišel v okvire pakta o stabilnosti in rasti.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evasle
04. 10. 2010 08.43
jožajoža: vzeti s.p.-jem: tudi ne bi bilo slabo. Poznam veliko s.p.-jev, ki se jim plačuje brez računa, imajo vikende, čolne, v glavnem dosti premoženja, ampak ne prijavijo svojih realnih dohodkov, zato imajo višje otroške dodatke, otroci štipendije, manj plačajo za mesečno, logično manj plačajo davkov kot jaz, ki sem javna uslužbenka, ampak nimam kam skriti svojih zaslužkov. Tudi tu bi bilo treba narediti enkrat red! Mi je zelo žal, ampak tudi na tem področju gre ogromno denarja mimo. Tudi jaz bi bolje živela s svojo bruto plačo, ampak je gre približno 40% za prispevke, davke.
Adiiiii
04. 10. 2010 08.29
Ti ukrepi dobo povzorčili tudi to, da bo Portugalska še bolj v recesiji, še bolj bo padel njen BDP, tako kot je padel v Grčiji zaradi podobnih ukrepov. Začaran krog, dvomim da se bo portugalska rešila, enako dvomim, da se bodo Irska, Španija in Italija... Težki časi prihajajo!
longform
04. 10. 2010 07.55
sej je logicno komu vzames.. vzames tistim, ki majo najmanj zato, da se standard bogatih ne pokvari.. to je nacelo politike ocitno.
trucker77
04. 10. 2010 07.43
vzet treba tam kjer je,in to se dobro ve.
SEBASTI
04. 10. 2010 07.20
Dokler bodo razlike ala SCT (Zidar=66.000 eur/mesec, delavec 600 eur/mesec) tako dolgo bo na svetu samo sranje. Enkrat bi se hotel s takimi pogoltneži osebno sestat in jih vprašat zakaj rabijo take količine denarja. Mogoče pa vedo nekaj kar mi ne, mogoče pa po smrti res neseš s sabo kaj.
snifff
04. 10. 2010 00.27
squawk 03.10.2010, 20:59 1 portugalci bi se lahko prodali Kitajski tako kot so se Grki .... ------- Bodi tiho da te Pahor ne sliši! Da ne bomo še mi pod Kitajci. Stadiona iz Stožic bi se že veselili, ker ga majo ravno za takšne kot so v našem parlamentu.
Cofar
03. 10. 2010 23.57
Problem zadnjih 10 let je bil ta, da je bila borza javni šport! kupoval in prodajal se je na veliko. Vendar je bil to umetni denar. Ko so prišle po Evropi desne vlade na oblast, so to samo še bolj podpihovale! Zdej, ko smo na realnih tleh, bodo preživeli samo tisti, ki tako al tako jemo iz rok v usta in si ne bomo privoščili nič več kot smo si prej - za razliko seveda, kar nam bo država še dodatno pobrala! Vendar bo to krizo samo še bolj poglobilo in je ne bo ustavilo! Umetnega denarja ni več tok in ga v naslednjih 10 letih sploh ni treba pričakovat!
antonino
03. 10. 2010 22.59
samo naši ne razumejo, da so že preveč pojedli, ter da je skleda prazna
skydrol7
03. 10. 2010 20.59
portugalci bi se lahko prodali Kitajski tako kot so se Grki ....
Mancyy
03. 10. 2010 17.37
Morda bi resnično jim ponudili Slovensko Lokalno samoupravo ali Kosovo komisijo, da se čimpej stepejo in požrejo med seboj.
savinjon
03. 10. 2010 16.48
nej naredijo kot pri nas...vzameš kamor ni in daš tja kamor je! :/
titovka
03. 10. 2010 16.43
pri nas bi bilo potrebno vzeti menedžerski mafiji, saj je ona pobrala vse nam.
woma
03. 10. 2010 16.23
vzeti tistim ki imajo preveč sej ne more met eden 500e ,kolk je takih z 5 stopnjo, v turizmu in povsod drugje!!Razlike so očitne..ki se še ne ve za njih...pol se pa javni sektor razburja ...raja naj nardi štrajk... eni pa 5000e pa 12000e -takim znižat
_dolfi_
03. 10. 2010 16.12
''Komu vzeti, ko udari kriza?''..tistim ki so kradli...
MačekMuri
03. 10. 2010 14.22
2000 let je kradla cerkev ljudem, naj ljudstvo zahteva kar so pokrali, pa bomo vsi živeli, kot gospodi nadalnih 100 let. Tajkuni in to so samo ena majhna kaplica v morju napran cerkvi.
wertex
03. 10. 2010 14.07
JAVNEMU SEKTORJU VZET POLOVICO PLAČ
sanjajj
03. 10. 2010 13.50
Ko udari kriza se jemlje najnižjim slojem, pa naj živijo kakor hočejo! Taka je praksa današnjih evropskih vlad in ameriške vlade!
borut_p
03. 10. 2010 13.45
Odpisati vse dolgove, itak je skoraj ves denar na svetu fikitiven in obstaja samo na računualnikih. Politikom dati možnost, da se jim za pretekle 'grehe' ne bo sodilo (tako bi veliko gospodarstvenikov/lobistov) izgubilo moč nad politiki, ki bi lahko delali bolj za 'ljudstvo'. Ponovno zagnati goli otok!
mac4_m
03. 10. 2010 13.44
zgleda tole jemanje uslužbencem del evropske zarote, ki je nismo mogli zasledit ne v medijih, ne v evropskem parlamentu ne s strani predstavnikov evrope. Kar jasno kaže na dejstvo, da to kvazi svobodno 'evropo' vodijo temne prostozidarske sile iz ozadja. In sedaj bojo morali evropski narodi plačevati njihovo nesposobnost, zgrešene naložbe in tajkunsko-politično- bančno usklajeno krajo premoženja evropskih prebivalcev. Kot da jim že goljufija in ropanje z uvedbo eur-a ni bila dovolj. Evropo čakajo težki časi. Edina dobra stvar je, da se je zlo manifestiralo in pokazalo v svojih pravih barvah in obrazih. Bodočnost bo zanje prinesla isto kot je že prejšnjim 'osvajalcem' evrope. Žalostno je le, da se morajo te norije ponavljati iz obdobja v obdobje... Sram naj bo vse izdajalce lastnih narodov, ki so jih le ti še vedno v preteklosti kaznovali za podobne zločine...
Irnes Abdijanovi?
03. 10. 2010 13.35
Jimi1 03.10.2010, 11:27 12 Hja smiselno bi bilo za kakšno desetletje zapreti ekonomske, družboslovne in upravne šole... Bi tako država prišla do bolj vzdržne izobrazbene sheme in povečala število onih, ki kaj realnega ustvarimo na račun onih, ki na račun nekih kvazi uslug samo porabljajo ustvarjeno.... v eno roko te podpiram...kajti preveč je folka z ekonomsko izobrazbo.....ampk....če pogledaš z drugega zornega kota...sej folk pa tud nima kej preveč izbire okol tega.....tud tisti k končajo fakultete ipd...ne morejo dobit sluzbe....ker enostavno ni prostih delovnih mest....edino če greš v tujino..kar pa tud ni uredu še posebaj v tem času.....