Gospodarstvo

Panika na svetovnih borzah

Ljubljana/Berlin/Tokio/Bruselj, 06. 10. 2008 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski indeks SBI 20 je padel najnižje v zadnjih dveh letih. Večina delnic se je pocenila, največ, za skoraj pet odstotkov, delnica Zavarovalnice Triglav. Dow Jones pa je prvič po štirih letih padel pod raven 10.000 točk.

Ameriški kongres je sprejel predlog o 700 milijardah dolarjev pomoči, namenjeni reševanju finančne krize.
Ameriški kongres je sprejel predlog o 700 milijardah dolarjev pomoči, namenjeni reševanju finančne krize. FOTO: Reuters

Potem ko je predstavniški dom ameriškega kongresa z večino glasov potrdil predlog o 700 milijardah dolarjev pomoči, namenjeni reševanju finančne krize, ki ga je v petek že podpisal ameriški predsednik George Bush, so naraščajoči strahovi o usodi evropskih finančnih trgov prispevali k večjim padcem tako na evropskih kot azijskih borzah.

Med redkimi delnicami, ki so se danes podražile, so delnice Save (54.000 evrov). Njihov enotni tečaj je pridobil 0,46 odstotka in se oblikoval pri 308,57 evra.

Finančna kriza ni prizanesla niti Sloveniji. Indeks SBI 20 je padel najnižje v zadnjih dveh letih. Na Ljubljanski borzi je delniški indeks SBI 20 današnje trgovanje končal pri vrednosti 5963,15 točke, kar je 180,78 točke oziroma 2,94 odstotka manj kot v petek, kar je najnižja vrednost indeksa po novembru 2006. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa se je znižal za 46,97 točke oziroma 3,42 odstotka, na 1320,85 točke.

Borzni posredniki so danes sklenili za 28,7 milijona evrov poslov, največ pa se je trgovalo z delnicami Krke, katerih promet je dosegel 1,3 milijona evrov. Enotni tečaj delnice se je znižal za 4,53 odstotka, na 72,99 evra. Največji padec med pomembnejšimi delnicami so imele delnice Zavarovalnice Triglav, in sicer za 4,91 odstotka, več kot štiri odstotke nižje pa so končale tudi delnice Telekoma Slovenije (-4,63 odstotka), Krke (-4,53 odstotka) in Luke Koper (-4,16 odstotka).

Newyorški osrednji delniški indeks Dow Jones je v današnjem popoldanskem trgovanju prvič po štirih letih padel pod raven 10.000 točk.

Kot so sporočili iz Banke Slovenija, nenehno spremljajo dogajanja na mednarodnih finančnih trgih. "Slovenski bančni sistem deluje nemoteno in zaenkrat ne čuti pomembneje posledic dogajanj, ki nastajajo v globalnem in evropskem okolju," so sporočili.

Rešitev za Hypo Real

Nemška vlada in domače finančne ustanove pa so se v nedeljo zvečer v Berlinu v zadnjem trenutku dogovorile o rešitvi za hipotekarno banko Hypo Real Estate (HRE), ki jo je finančna kriza spravila v hude težave. Skupina HRE bo deležna pomoči v višini 50 milijard evrov. Vodstvo HRE je dogovor pozdravilo.

Tudi Ljubljanska borza sledi padcem na ostalih vodilnih svetovnih borzah. Glavni razlog je zaskrbljenost vlagateljev glede učinkov finančne krize na gospodarstvo.
Tudi Ljubljanska borza sledi padcem na ostalih vodilnih svetovnih borzah. Glavni razlog je zaskrbljenost vlagateljev glede učinkov finančne krize na gospodarstvo. FOTO: Dare Čekeliš

Italija za pomoč bankam

Tudi Italija se je zavzela za oblikovanje skupnega evropskega sklada za pomoč bankam. Italijanski premier Silvio Berlusconi je v nedeljo zvečer napovedal, da bo njegova država predlagala, naj članice v ta namen prispevajo tri odstotke svojega bruto domačega proizvoda (BDP).

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Gordon Brown, italijanski premier Berlusconi, predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet, vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso zamisli o kakršnem koli skupnem skladu niso podprli.

Ameriška centralna banka Zvezne rezerve pa je sporočila, da bo začela oktobra bankam plačevati obresti na depozite, ki jih imajo pri njej. Gre le za enega izmed napovedanih ukrepov ameriških oblasti za boj proti finančni krizi. Kljub napovedanemu paketu ukrepov so se borzni indeksi v ZDA v popoldanskem trgovanju močno znižali.

Bruselj: Potrebno je usklajevanje med državami

Nikakor se ne moremo vesti, kot da so razmere povsem običajne, saj gre za zelo resno stanje. Treba je mobilizirati vse instrumente, ki so na voljo, in to tudi počnemo, je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Johannes Laitenberger. "Ne obstaja pa čarobna rešitev za vse," je dodal.

Vsi voditelji držav in vlad Evropske unije pojasnjujejo, da bo vsak izmed njih izvedel vse potrebne ukrepe, da se ohrani stabilnost finančnega sistema – bodisi s pomočjo zagotovitve likvidnosti z ukrepi centralnih bank, z ukrepi do posameznih poslovnih bank ali z višjo zaščito depozitov.

Barroso: Ohranimo mirno kri

"Sedaj moramo ohraniti mirno kri. Ne morem obljubiti, da težav ne bo, lahko pa obljubim, da bomo krizo srečno prestali in jo premagali, če bomo ohranili mirno kri," je danes državljanom EU položil na srce predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Začasno ustavili trgovanje

Potem ko so imeli tečaji delnic na obeh ruskih borzah okrog 15-odstoten padec, so tam začasno ustavili trgovanje. Trgovanje na borzi MICEX, kjer se opravi največ prometa med ruskimi borzami, so zaustavili za eno uro, potem ko so tečaji delnic izgubili 15,4 odstotka. Tudi na borzi RTS so trgovanje zaustavili za eno uro, potem ko so se tečaji delnic v povprečju pocenili za 14,3 odstotka, na najnižjo raven po avgustu 2005.

Tudi islandska borza je danes začasno zaustavila trgovanje z delnicami vseh finančnih ustanov, med drugim tudi treh največjih bank. Za to potezo se je odločila zaradi ugibanj o vladnih pogovorih o glede morebitnega oblikovanja načrta za reševanje bančnega sektorja. Vlada je nato popoldne sporočila, da bo država jamčila za vse vloge v domačih bankah.


KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sedmi
07. 10. 2008 11.58
Se strinjam z gospokatjo. Povprečna letna rast v zadnjih 100 letih je okoli 12%, kljub vsem borznim zlomom in padcem (1929, 1987, 2001, 2008, pa še veliko drugih) in recesijam. Kaj pa če nihanj na borzi ne bi bilo? In bi šlo vedno samo navzgor? Potem bi bila povprečna letna rast vsaj 300%. Ja res, to bi blo pa super. V glavnem ljudje: brez panike, zdaj se poceni kupuje. Pa tudi če še pade nekaj odstotkov.
gospakatja
07. 10. 2008 08.42
nekje sem prebrala, da če vzamemo katerihkoli ( tudi tiste z veliko depresijo )30 let borze od njenega nastanka dalje, je povprečen porast 8,5%. znotraj tega časa vrednost lahko tudi ekstremno niha, a povprečna rast je vedno taka. vsaj od začetka pa do danes to velja. pa še nekaj, če bomo ljudje panično reagirali, bo padec še hitrejši in še hujši. kam pa boste dali denar, pod madrac?
partizan71
07. 10. 2008 01.05
No zdej se pa izkazte, brihte komunajzarske. Vam je slo itak samo za dostop do proracunskega denarja! Penzije ze rastejo!
mitjasen
06. 10. 2008 22.32
Lolek ,ti kr sanjaj
ServerAUTOMATIC
06. 10. 2008 21.49
Ni, ni panike. Nekaj firm se bo prodalo, nekaj tajkunov po propadlo in to je vse.
ServerAUTOMATIC
06. 10. 2008 17.45
Čas je, da se pocenijio nepremičnine.
ServerAUTOMATIC
06. 10. 2008 17.43
Ameriška kriza je zajela tudi nas. To se je vedlo že prej, da bo tako.
apostoli
06. 10. 2008 16.36
ljudje denar iz bank vse bo propadlo samo komunisti bodo zavajali se takrat ko bodo banke zaprte.
meritokrat
06. 10. 2008 16.18
Strinjam se s Koordinatorjem. V Trenjih ponavadi poslušamo samo o tem, kako se je meso podražilo za 15% in kako to udari po žepu najnižji sloj. Nikoli pa naredijo oddaje o stvareh, ki zanimajo (najmnožičnejši) srednji sloj ljudi, recimo o finančni krizi, dvigu obrestnih mer (in posledično dražjih kreditih, ki udarijo po žepu precej bolj kot dražja hrana), vačevanju za pokojnino itd.
Uros321
06. 10. 2008 16.16
Ups... DOW je predrl magično mejo 10000... Vsi čimprej denar iz bank vzet!!!
Uros321
06. 10. 2008 15.36
Evo ljudje.... Črni ponedeljek je tukaj... DOW je že padel za 2,5% v samo 3 minutah.
chemtrail
06. 10. 2008 15.16
Drznost Verjamem, da nimaš problemov z denarjem. Imaš pa probleme z izražanjem. Nestrpnost in agresija sta ti očitno vrlina, to energijo pretopi v kaj bolj produktivnega. Pa pojdi k zdravniku če te v sanjah preganjajo komunisti...
DarthRevan
06. 10. 2008 15.04
Drznost, in kako boš izbral svoje žrtve?
johndoe35
06. 10. 2008 14.31
zaradi mene lahko paejo delnice za 200% Jaz jih nimam. plačo pa itak imam minimalno in mi manj ne morjeo dati. Ko pa mi bodo še to malo poskušali vzeti pa bom nekaj komunistov ustrelil in se preselil v brezplačen hotel
Koordinator
06. 10. 2008 13.29
Poročanje o dogajanjih na svetovnem finančnem trgu je pomanjkljivo, državljanom nerazumljivo in panično. Strinjam se z \"balončkom\", ki pravi, da je prav sramotno, da \"vodilni\" ekonomosti ne znajo jasno razložiti, zakaj gre. Skrajni čas je, da se na 24 ur potrudite - morda z oddajo Trenja - in skušate ljudem pojasniti, kaj se dogaja. Pri tem si zelo želim, da za sogovornike najdete res strokovne ljudi in ne takšnih, ki iz usnjenih naslonjačev, ki krasijo pisarne visokih bančnih funkcionarjev, krilijo z rokami in razlagajo, da \"grejo\" stvari pač gor in dol. Kriza ima povsem jasne vzroke, Slovenija pa dovolj mladih strokovnjakov, ki bodo znali slovenski javnosti na razumljiv način razložiti sedanje kaotično stanje na svetovnih borzah in že kar smešno paniko, ki vlada na Ljubljanski borzi. Gospod Uroš Slak, vabim Vas, da sprejmete izziv! Oddaja bo gledana, da bo kaj, boste videli!
BaloncekToncek
06. 10. 2008 12.44
HAHAHAH... BI BILO ZA PROBAT!!!!!!!
Tonček Balonček
06. 10. 2008 11.45
Najbolj smešno je, ker vsi \"vodilni\" svetovni ekonomisti ne znajo razložiti, zakaj gre in skrajni čas je, da angažirajo dr. Bajuka, eksperta makroekonomije in evropskega finančnika \"par exellence\", če je Slovenijo spravilk v suficit,. ni vraga, ki bi mu prepečil to napraviti tudi v ZDA in na vsem planetu!