Gospodarstvo

Kmalu dražji bencin?

Ljubljana, 28. 09. 2006 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela uredbo, po kateri bodo naftni trgovci spreminjali cene vsakih 14 dni.

Naftni trgovci bodo cene bencinov spet spreminjali vsakih 14 dni.
Naftni trgovci bodo cene bencinov spet spreminjali vsakih 14 dni. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je sprejela uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero se bodo cene goriv spet izračunavale vsakih 14 dni. Z novo uredbo se ohranja sedanji model oblikovanja cen naftnih derivatov, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja. Prvič bodo naftni trgovci izračunali in uveljavili cene goriv v skladu z novo uredbo v torek, 10. oktobra.

Modelske cene se bodo po novem oblikovale na osnovi 14-dnevnih povprečij brez odbitnih kotacij in ne več na osnovi 28-dnevnih povprečij z odbitki petih najvišjih in petih najnižjih kotacij.

Zaradi uvedbe evra s 1. januarjem 2007 je v uredbi do konca tega leta predpisan model oblikovanja cen v tolarjih, od novega leta dalje pa v evrih. Modela sta vsebinsko povsem enaka. Poleg tega se marže distributerjev za motorne bencine ter za dizelsko gorivo zvišujejo za dva tolarja na liter.

Nova uredba bo začela veljati 9. oktobra, dan po izteku veljavne uredbe, v skladu s katero so naftni trgovci nazadnje izračunali nove cene tekočih goriv minuli torek. Vlada je veljavno uredbo, s katero je obdobje za izračun prodajnih cen goriv podaljšala s 14 na 28 dni, sprejela oktobra lani zaradi velikih nihanj cen naftnih derivatov na svetovnem trgu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iztokhoh@hotmail.com
29. 09. 2006 13.08
WTF? Kaj ima veze prehod iz 28-dnevnega na 14-dnevni model s cenejšim/dražjim bencinom??
doki007@email.si
28. 09. 2006 19.20
nevem zakaj bi spreminjal cene bencina ,.... saj smo bogata država prevzeli bomo evro ,...al treba res dražit očitno smo nasedl nesposobnežem,.....
jimi.hendrix@email.si
28. 09. 2006 17.32
Veselje je bilo kratko...