Gospodarstvo

Kad se zanima za delež bank upnic v Mercatorju

Ljubljana, 22. 12. 2009 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem bank, lastnic Mercatorja, je pred dobrim mesecem pozvalo potencialne investitorje k oddaji ponudb za nakup njihovega deleža v družbi Mercator. Za nakup delnic družbe se zanima tudi Kad.

Zainteresirani kupci za 36-odstotni delež Mercatorja morajo nezavezujoče ponudbe oddati do 8. februarja, zavezujoče ponudbe pa prodajalci pričakujejo nekje do konca aprila.
Zainteresirani kupci za 36-odstotni delež Mercatorja morajo nezavezujoče ponudbe oddati do 8. februarja, zavezujoče ponudbe pa prodajalci pričakujejo nekje do konca aprila. FOTO: POP TV

Kot so navedli v Kadu, z vstopom bank upnic v lastniško sestavo Mercatorja obstaja velika verjetnost, da bodo te svoje delnice v Mercatorju prodajale. "Kad kot resen finančni investitor sledi vsem ponudbam večjih paketov naložb slovenskih podjetij. Naložbene priložnosti, ki dolgoročno zagotavljajo donos, omogočajo Kadu uresničevanje njegovega poslanstva, to je zagotavljanje dodatnih sredstev za pokojninsko blagajno in zagotavljanje zajamčenega donosa za pokojninske sklade, ki jih upravlja," so zapisali in napovedali, da bodo aktivnosti, povezane s konkuriranjem za nakup delnic Mercatorja, predstavili v sredo.

Osem bank – Nova Ljubljanska banka, Banka Celje, Unicredit banka, Gorenjska banka, Abanka Vipa, Nova Kreditna banka Maribor, Banka Koper in Hypo Alpe Adria – je pred dobrim mesecem dni pozvalo potencialne investitorje k oddaji ponudb za nakup njihovega skupaj 36-odstotnega deleža Mercatorja, je potrdil Uroš Marter, direktor družbe Arkas, ki je svetovalec pri prodaji 21 odstotkov Mercatorja šestih bank, medtem ko NLB in njena Banka Celje postopke sicer v koordinaciji z Arkasom vodita sami.

Uspeh prodajnih postopkov bo odvisen zlasti od ponujene cene, saj je cena eno od ključnih meril finančnih skladov za investiranje. Banke, ki so Mercatorjeve delnice poleti zasegle Infondu Holdingu, po pisanju Dnevnika pričakujejo, da bodo za delnico iztržile več kot 167 evrov, kolikor je znašala najvišja cena zaseženih delnic.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
22. 12. 2009 19.42
pod Janšo je KAD delež prodal, pod Pahorjem ga kupuje nazaj? benti ta umik države iz gospodarstva!
Buena Vita
22. 12. 2009 18.53
IN MORAJO OSKUBSTI DAVKOPLAČEVALCE
Titus01
22. 12. 2009 13.01
Logično. V tej krizi razen obeh skladov in bank praktično ni domačega invstitorja, ki bi imel dovolj sredstev za odkup takšnega deleža.