Gospodarstvo

KAD in SOD prodajata Iskro

Ljubljana, 17. 03. 2006 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorna sveta paradržavnih skladov sta dala soglasje k prodaji svojih deležev v ljubljanski Iskri.

Predsednik uprave Kada Tomaž Toplak
Predsednik uprave Kada Tomaž Toplak FOTO: POP TV

Potem ko je Kapitalska družba (KAD) sprejela ponudbo družbe Maos glede prodaje svojega 27,9-odstotnega lastniškega deleža v ljubljanski Iskri, se je za ta korak odločila tudi Slovenska odškodninska družba (SOD). SOD bo tako po ceni 1400 tolarjev za delnico prodal svoj 13,28-odstotni lastniški delež v Iskri.

Kot so sporočili iz KAD, je odločitev o prodaji deleža v Iskri skladna z njegovo naložbeno politiko, ki predvideva sistematičen umik iz netržnih naložb in usmerjanje kupnin v tržne naložbe ali v kratkoročne finančne naložbe z nakupi na borzi, s katerimi želi družba doseči ustrezne donose.

SOD pa je v izjavi za javnost zapisal, da je odločitev za prodajo delnic Iskre skladna z naložbeno politiko SOD, ki bo kupnino usmerila v različne tržne naložbe oziroma instrumente, ki bodo v skladu z merili in naložbeno politiko ter bodo zagotavljale ustrezno varnost, likvidnost in donos.

Iskra Avtoelektrika odstopila od boja za prevzem

Kot je znano, se je ponudba za prevzem Iskre začela pri ceni 1044 tolarjev, ki jo je 15. decembra lani objavila Iskra Avtoelektrika. Dva tedna pozneje je konkurenčno prevzemno ponudbo objavil tudi Maos, ki združuje 50 družbenikov, direktorjev in drugih vodilnih v koncernu Iskra, in za delnico Iskre ponudil 1100 tolarjev.

Teden dni pred iztekom ponudbe je uprava Iskre Avtoelektrike svojo ponudbo zvišala na 1110 tolarjev, nato pa so to storili tudi v Maosu. Za delnico Iskre so ponudili 1145 tolarjev, nadzorni svet Iskre Avtoelektrike pa se je zatem odločil, da svoje ponudbe ne bo več zviševal, saj bi bil skladno s sklepom nadzornega sveta nadaljnji dvig cene neutemeljen.

Ker je Maos potem še dvakrat zvišal svojo konkurenčno ponudbo do cene 1312 tolarjev na delnico, so se v šempetrski Iskri Avtoelektriki odločili, da odstopijo od boja za prevzem Iskre. 

Potem ko KAD in SOD po po tej ceni svojih deležev še vedno nista bila pripravljena prodati, je Maos v svoji zadnji ponudbi 6. marca za delnico ponudil 1400 tolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.