Gospodarstvo

Je država pri NLB kršila prevzemno zakonodajo?

Ljubljana, 26. 07. 2010 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je uvedla preiskavo, ali je država z nakupom deleža NLB prek povezanih družb kršila prevzemno zakonodajo. Gre za nekaj milijonov evrov velik posel z delnicami NLB.

Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev Damjan Žugelj
Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev Damjan Žugelj FOTO: POP TV

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je uvedla preiskavo nekaj milijonov evrov vrednega posla z delnicami Nove Ljubljanske banke, ki sta ga pred dnevi sklenili družba Vital in nakelski trgovec Merkur, poroča Dnevnik. ATVP namreč sumi, da je država s tem poslom kršila prevzemno zakonodajo. Posel sicer ni velik, gre za okoli 20.000 delnic. Problem pa je v tem, ker je Vital v stoodstotni lasti Tuluma, ki pa je prek Elesa in Kada v večinski lasti države. ATVP bo tako preverjala, ali bo zaradi tega morala država objaviti prevzemno ponudbo za NLB ali pa svoj delež morda zmanjšati pod delež drugega največjega lastnika.

Kot še poroča Dnevnik, je država ob uveljavitvi nove prevzemne zakonodaje leta 2008 presegala prevzemni prag (25 odstotkov), vendar je zanjo veljala izjema, po kateri takrat ni bila dolžna objaviti prevzemne ponudbe, vendar pod pogojem, da svojega deleža ne poveča. Tako je Vital z nakupom delnic to odločbo najverjetneje prekršil, saj je država z njim posredno povečala svoj delež v NLB.

ATVP zadevo preučuje

V ATVP so dejali le, da zadevo preučujejo, in če bodo ugotovili morebitne nepravilnosti, bodo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi.

Predsednik uprave Tuluma Danilo Toplek sicer meni, da je bil nakup omenjenega deleža NLB opravljen v skladu z zakonom. Kot je dejal za časnik, se delež države z nakupom ni povečal, zato tudi ni bilo treba objaviti prevzemne ponudbe.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
26. 07. 2010 22.27
he,hee,he--štala na vseh področjih