Gospodarstvo

Javna prodaja Palome

Ljubljana, 09. 08. 2007 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kad in Sod bosta prodala deleža v Palomi. Ponudnik bo moral predložiti program razvoja podjetja.

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) bosta v petek objavili skupno javno ponudbo za prodajo 2.410.007 delnic oziroma 70,97-odstotnega lastniškega deleža v Palomi. Kad prodaja svoj 37,48-odstotni delež, Sod pa 33,49-odstotni delež. Rok za oddajo zavezujoče ponudbe je 25. september 2007 do 12. ure, sta sporočili družbi.

Paloma bo šla v roke najboljšemu ponudniku, zagotavljajo v Kadu in Sodu.
Paloma bo šla v roke najboljšemu ponudniku, zagotavljajo v Kadu in Sodu. FOTO: POP TV

Kad in Sod želita z javnim pozivom najti aktivnega strateškega lastnika, ki bo vzpodbujal razvoj novih produktov in poiskal nove tržne priložnosti. "To je pogoj za rešitev podjetja iz nastale situacije in rast v prihodnje," so navedli.

Ponudba mora vsebovati tudi program razvoja Palome za prihodnja štiri leta, opredelitev razvojnih ter kadrovskih usmeritev, prvovrstne bančne garancije in druge zahtevane dokumente. V primeru, da se bo kateri od ponudnikov izkazal kot primeren dolgoročni lastnik, bosta Kad in Sod nadaljevali postopek za umik iz lastniške strukture Palome.

Paloma letno proizvede 70.000 ton izdelkov higienskega papirja za prodajo. Paloma v tem trenutku na domačem trgu proda 26 odstotkov celotne vrednosti blaga, ostalo pa izvozi. Izdelke trži pod lastno blagovno znamko in pod blagovnimi znamkami trgovskih verig na domačem in svetovnih trgih ter sodeluje s poslovnimi partnerji v več kot 30 državah. Potreba po modernizaciji in posodobitvah pa ostaja ključna ambicija naslednjega obdobja.

"Pogodba bo sklenjena s ponudnikom, ki bo ponudil najvišjo ceno za paket delnic in bo hkrati izpolnjeval tudi vse ostale pogoje vabila ter bo kot takšen zagotovil dolgoročno poslovanje in razvoj družbe," so zapisali v Kad in Sod. Ponudbe morajo biti veljavne do 14. decembra 2007.

'Paloma zna biti zanimiva'

Kad in Sod sta prodajo deležev že napovedala in to ni bilo skrivnost, je povedal začasni predsednik uprave Palome Danilo Marin. Ob tem je dodal, da zelo upa, da bo Paloma dobila "strateškega partnerja, takšnega, kot se spodobi,". "Paloma morda zna biti zanimiva za podjetjem, ki si bolj želijo znamke kot pa tega, da bi tovarna delovala," je menil. Glede bodočega lastnika pa je Marin izrazil upanje, da bo "sledil razvoju, modernizaciji in s tem tudi ohranjal delovna mesta".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.