Gospodarstvo

Javna prodaja delnic hrvaškega telekoma

Zagreb, 17. 09. 2007 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška vlada je začela s prodajo delnic telekoma T-HT. Z dobičkom naj bi vlada vrnila dolgove upokojencem.

Pri nakupu delnic imajo hrvaški državljani prednostno pravico.
Pri nakupu delnic imajo hrvaški državljani prednostno pravico. FOTO: dnevnik.hr

V poslovalnicah Hrvaške poštne banke (HPB), Finančne agencije (Fina) in Erste Bank so zabeležili veliki interes hrvaških državljanov za prednostni nakup delnic hrvaškega telekoma T-HT, ki se je začel danes. Analitiki ocenjujejo, da bo do zaključka prodaje, 27. septembra, prednostni nakup opravilo med 70.000 in 200.000 hrvaških državljanov. Gre za največjo javno ponudbo delnic nekega podjetja na Hrvaškem doslej.

Analitiki spominjajo, da si je delnice naftne družbe Ina, po enakem vzorcu prednostnega nakupa, priskrbelo približno 48.000 hrvaških državljanov. Hrvaški državljani imajo namreč prednostno pravico do nakupa delnic v višini 38.000 kun (5184 evrov) in do bonusa v višini ene delnice ob nakupu 10 delnic, vendar le v primeru, da jih bodo zadržali vsaj eno leto. Veliki interes hrvaških državljanov za delnice T-HT spremljajo tudi banke na Hrvaškem, ki ponujajo državljanom različne kredite za nakup delnic.

Hrvaška vlada bo prodala od 20 do največ 23 odstotkov delnic T-HT, oziroma najmanj 16.377.707 in največ 18.834.363 delnic. Cena za delnico se bo v okviru javne ponudbe gibala med 245 in 320 kun (34,1 oz. 43,66 evra), analitiki pa pričakujejo, da bo končna cena približno povprečje omenjenih zneskov.

Javna ponudba za institucionalne investitorje se bo iztekla 1. oktobra, podpredsednik vlade Damir Polančec pa je napovedal, da bodo delnice T-HT pojavile na londonski in zagrebški borzi 5. oktobra. Takrat naj bi vrednost delnic T-HT občutneje skočila, po poročanju hrvaškega nacionalnega radia napovedujejo borzni analitiki.

Premier Ivo Sanader je večkrat poudaril, da bo vlada z denarjem, pridobljenim od prodaje delnic T-HT, vrnila dolgove hrvaškim upokojencem. V vladi pričakujejo, da bodo za delnice T-HT dobili med pet in šest milijard kun (med 680 in 810 milijonov evrov).

T-HT je v večinski lasti Deutsche Telekoma, ki ima 51 odstotkov delnic. Hrvaška vlada ima 42 odstotkov, sklad hrvaških vojnih veteranov pa sedem odstotkov. Lani je T-HT na ravni skupine ustvaril za 8,63 milijarde kun prihodkov (1,17 milijarde evrov), čisti dobiček pa je dosegel 2,07 milijarde kun (282,4 milijona evrov).

V prodajnem prospektu so v T-HT zapisali, da ima družba 91-odstotni tržni delež v fiksni in 49-odstotni tržmo delež v mobilni telefoniji na Hrvaškem. Sicer pa se pričakuje padec deleža v fiksni telefoniji, ker ima podjetje trenutno monopolistični položaj, so še objavili na Hrvaškem radiu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.