Gospodarstvo

Japonska presenetljivo uspešno

Tokio, 18. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonsko gospodarstvo je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležilo 1,7-odstotno gospodarsko rast, kar je bolje od napovedi analitikov in najvišja rast v zadnjih 13 letih.

Pognala sta jo močan izvoz in investicije, gospodarstvo pa je na letni ravni v tem obdobju raslo po sedemodstotni stopnji.

Dežela vzhajajočega sonca je beležila rast v vseh lanskih četrtletjih - v prvem 0,6 odstotka, v drugem 0,8 odstotka, v tretjem pa 0,6 odstotka. Japonska vlada napoveduje, da se bo bruto domači proizvod v letu, ki se bo končalo 31. marca, zvišal za dva odstotka. Ob dosedanji visoki rasti bruto domačega proizvoda pa bi se za dosego tega cilja njegov obseg v prvem letošnjem četrtletju lahko celo znižal za 3,4 odstotka.

Rast je presenetila večino analitikov, ki ocenjujejo, da je k njej najbolj prispeval cvetoč trg digitalnih izdelkov tako doma kot v tujini. "To, kar se je zgodilo, bi lahko opisali kot okrevanje na račun informacijske tehnologije," je dejal glavni ekonomist tokijskega raziskovalnega instituta Juniči Makino.

V obdobju recesije so se že večkrat kazali znaki okrevanja, zdaj pa kaže, da so najhujši časi mimo. Japonska namreč beleži visoke stopnje izvoza v ZDA, na Kitajsko in v ostale azijske države. V zadnjem lanskem četrtletju se je izvoz zvišal za 4,2 odstotka.

Ob tem tudi japonska podjetja ustvarjajo višje dobičke in zato več vlagajo v nove obrate in opremo. Od oktobra do decembra 2003 so se investicije zasebnega sektorja zvišale za 5,1 odstotka. Medtem ko se je zasebna poraba zvišala za 0,8 odstotka, so se vlaganja gospodinjstev znižala za odstotek.