Gospodarstvo

Vego 'pojedla' Simobil in Mobitel

Ljubljana, 19. 04. 2006 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.M./B.R./STA
Komentarji
0

Western Wireless International je tretjega mobilnega operaterja pri nas prodal Mobitelu in Si.mobilu.

Vega
Vega FOTO: POP TV

V Vegi odločitev o prenehanju poslovanja obžalujejo. "Podjetje ni videlo nobene perspektive na področju sprememb na slovenskem trgu elektronskih komunikacij, ki bi omogočale nadaljnje investicije v podjetje. Tako je poslovanje prinašalo podjetju mesečne izgube," so v sporočilu za javnost zapisali v Vegi, ki ima v Sloveniji približno 30.000 uporabnikov, kar predstavlja približno dvoodstotni tržni delež.

Postopek prodaje Veginega omrežja Simobilu in Mobitelu se bo končal v 45 dneh, so sporočili iz Vege. Vega bo s poslovanjem prenehala v začetku letošnjega junija, do takrat pa bo 110 zaposlenih postopoma izgubilo delovno mesto.

Po poročanju Financ so Američani za pet milijard tolarjev prodali opremo, hkrati pa je umaknjena tožba Vege proti državi.

Simobil odštel 2,5 milijona evrov

Na Si.mobilu so potrdili, da bodo ob odhodu Vege s slovenskega trga kupili del njenega omrežja. Vega naj bi prenehala obratovati 1. junija.

Simobil je z Western Wireless International (WWI) sklenil dogovor o nakupu 135 njegovih baznih postaj in pripadajočih lokacij. Za ta del omrežja bo Simobil odštel 2,5 milijona evrov, so pojasnili v Simobilu.

"Z veseljem lahko naznanim, da tretji operater v Sloveniji zapušča slovenski trg," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal član uprave Simobila Andreas Maierhofer. S prvimi pogovori so začeli v začetku februarja, ko so dobili prve namige, da namerava WWI zapustiti ne le Slovenije, ampak Evropo v celoti. Za nakup 135 baznih postaj so se odločili potem, ko so analizirali, s katerimi baznimi postajami bodo lahko dopolnili obstoječe omrežje.

Na vprašanje, zakaj je cena za 135 in 191 baznih postaj (kolikor jih je po isti ceni odkupil Mobitel) enaka, je Maierhofer pojasnil, da je cena enaka, ker ni mogoče uporabiti vse opreme, ampak le del, ki je kompatibilen z obstoječo Simobilovo opremo. Poleg tega je zaradi stroškov vzdrževanja in delovanja bolje imeti manj odvečnih postaj, je povedal Maierhofer.

Simobil bo z novimi lokacijami in opremo izboljšal zmogljivosti svojega omrežja ter izpopolnil njegovo pokritost in kakovost. Simobil je skrbno preučil ponudbo WWI ter izmed 309 lokacij baznih postaj izbral tiste, ki bodo dopolnile obstoječe pokritje s signalom. Simobil trenutno zagotavlja 99,6-odstotno pokritost slovenskega prebivalstva s signalom GSM/GPRS in 80-odstotno pokritost s signalom EDGE za hiter prenos podatkov.

Simobilove ugodnosti za Vegine uporabnike

Simobil, ki deluje pod blagovno znamko Simobil - Vodafone, je za obstoječe uporabnike Vege pripravil posebno ponudbo. Vegini uporabniki bodo svojo obstoječo številko lahko prenesli v omrežje Simobil - Vodafone, kar do sedaj ni bilo mogoče. Novi naročniki, ki se bodo odločili za novo ponudbo, bodo deležni brezplačne priključnine, polovične mesečne naročnine za obdobje enega leta ter še nekatere druge ugodnosti.

Kot še navajajo v Vegi, prodaje omrežja ni bilo mogoče skleniti s kupcem, ki bi lahko zagotovil nadaljnji obstoj in poslovanje podjetja. "Dogovor s Simobilom, Mobitelom in s Telekomom Slovenija je bila tako edina izbira," zagotavljajo v družbi.

Mobitel odkupil 191 lokacij

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, bo Mobitel kupil 191 lokacij baznih postaj Vege z vso pripadajočo opremo, za kar bo odštel 2,5 milijona evrov.

Največji mobilni operater v Sloveniji Mobitel se je za odkup odločil, ker nove sprejemno-oddajne postaje sovpadajo z njihovimi načrti razvoja mobilnih telekomunikacij, so sporočili iz Mobitela. Nove lokacije bodo uporabili za nadgradnjo omrežja GSM/UMTS ter za testiranje in vpeljavo novih tehnologij mobilnih telekomunikacij.


Vegine storitve samo še do 31. maja

Vegine storitve bodo uporabnikom na voljo samo še do 31. maja, nato pa bo Vegino omrežje prekinjeno. V Vegi uporabnike naprošajo, da začno uporabljati storitve ostalih operaterjev na trgu. Uporabniki bodo ob prenosu mobilne številke slednjo lahko obdržali, so potrdili tudi pri Vegi.

Umaknjena tožba proti državi

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj je z direktorjem Vege Stevenom Fastom in direktorjem WWI Rogerjem Blottom podpisal tudi pogodbo, po kateri družbi umikata vse tožbe proti Telekomu Slovenije in z njim povezanimi družbami ter državi in državnim institucijam. Skladno s pogodbo tudi Telekom Slovenije umika tožbo zoper WWI v višini 106 milijonov tolarjev zaradi neplačanih storitev.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je v odzivu na informacijo o prodaji Vege mobilnima operaterjema Mobitelu in Simobilu poudaril, da so takšen razplet pričakovali. "Pravzaprav smo podoben razplet pričakovali, saj smatramo Vegin zahtevek od vsega začetka za povsem neutemeljen," je povedal Vizjak.

"S tem smo se seveda izognili tudi nepotrebnim stroškom pred sodišči," je še poudaril minister in izpostavil, da ta razplet "jasno nakazuje na neutemeljenost tožbenega zahtevka".

Kot je znano, je Vega proti državi in Mobitelu ter agenciji za elektronske komunikacije konec maja lani vložila tožbi. Med drugim je od države zahtevala 48,8 milijarde tolarjev odškodnine zaradi neurejenih razmer na trgu mobilne telefonije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.