Gospodarstvo

Sindikat trgovine: Trgovci grozijo

Ljubljana, 17. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stališča posameznih trgovskih družb, da bo uveljavitev zakona privedla do odpuščanj, v sindikatu razumejo kot opozorila in grožnje.

Cilj trgovskih družb bi moral biti ohranitev ali povečanje prometa ob skrajšanem obratovalnem času in ne zmanjševanje števila zaposlenih, so prepričani v sindikatu (Foto: POP TV)
Cilj trgovskih družb bi moral biti ohranitev ali povečanje prometa ob skrajšanem obratovalnem času in ne zmanjševanje števila zaposlenih, so prepričani v sindikatu (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Sindikat delavcev trgovine Slovenije v odzivu na pozitivno odločitev ustavnega sodišča o ustavnosti zakona o trgovini opozarja, da so napovedi nekaterih trgovskih družb o zmanjševanju števila zaposlenih zaradi spremenjenega obratovalnega časa trgovin preuranjene, saj še niso znani učinki nedeljskega zaprtja trgovin.

V zadnjem letu je brez zaposlitve ostalo že več 100 zaposlenih v trgovini, v letošnjih načrtih nekaterih družb pa je zmanjševanje števila zaposlenih za 10 odstotkov, kljub temu da še obratujejo ob nedeljah in praznikih. Razlogi so drugje, je opomnil Kaluža.

Po oceni trgovinskega sindikata ni razlogov, da bi uveljavitev zakona o trgovini privedla do morebitnih presežkov zaposlenih pred 2007, zato pričakujejo, da bodo delodajalci čas do uveljavitve zakona v začetku 2006 izkoristili za analizo izrabe delovnega časa ter našli rešitve za ohranitev zaposlenosti, je dejal sekretar sindikata Ladislav Kaluža.

V sindikatu tudi menijo, da bi se morale trgovske družbe lotiti zlasti temeljite analize velikega števila nadur in neizrabljenih ur iz prerazporeditve delovnega časa, neizkoriščenega dopusta ter med drugim vpliva študentskega dela. Delodajalci imajo po besedah Kaluže sedaj priložnost za razporeditev delovnega časa tako, da bo delavcem omogočal 40-urni delavnik ter dan za tedenski počitek. Cilj trgovskih družb pa bi moral biti ohranitev ali povečanje prometa ob skrajšanem obratovalnem času in ne zmanjševanje števila zaposlenih.

Preuranjene napovedi

V sindikatu menijo, da bi se lahko trgovske družbe dogovorile, kdaj bodo ob nedeljah imele odprte trgovine. "Če delajo v korist potrošnikov, se bodo dogovorili. Če pa delajo v lastno korist, bodo vsi odprti novembra in decembra," je dejal predsednik sindikata Franci Lavrač.

V SD upajo, da novi odpiralni čas ob nedeljah ne bo le izgovor za odpuščanja, ki bi se tako ali tako zgodila. Kot je poudaril vodja poslanske skupine SD Miran Potrč, so grožnje nekaterih delodajalcev o odpuščanjih neupravičene, saj še niso znani učinki novega odpiralnega časa. Treba bo videti, kako se bodo odzvali potrošniki. Možno je, da se bodo prihodki trgovcev zaradi prerazporeditve nakupov čez teden še povečali, je dejal.

Da je težko vnaprej govoriti, ali bo promet v trgovinah padel in bodo potrebna odpuščanja, menijo tudi v NSi. Najprej bo treba videti, kako se bodo na spremenjen nedeljski odpiralni čas odzvali potrošniki, potem pa bo moč govoriti o različnih ukrepih, pa je dejal poslanec NSi Alojz Sok.