Gospodarstvo

Hrvati zavrnili ponudbo Triglava

Zagreb, 07. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška vlada je zavrnila ponudbo Zavarovalnice Triglav za nakup večinskega deleža največje hrvaške zavarovalnice Croatie Osiguranje. Ponudba Triglava naj bi bila nesprejemljiva zaradi nerešenih lastniških problemov. Hrvaška država bo tako v Croatii zadržala večinski delež.

Croatia Osiguranje
Croatia Osiguranje FOTO: POP TV

Kot je obrazložila hrvaška vlada, je sicer atraktivno ponudbo Triglava kompromitirala nejasna lastniška struktura zavarovalnice in povečanje temeljnega kapitala. Triglav prav tako ni dostavil potrebnih dokazov o izvoru financiranja, zaradi česar je hrvaška vlada tudi zadnjo ponudbo za 51-odstotkov delnic Croacije Osiguranja ocenila kot nesprejemljivo.

Kot je po seji vlade povedal podpredsednik hrvaške vlade Slavko Linič, je bila glavna ovira za Triglavov nakup deleža v hrvaški zavarovalnici ta, da ob objavi ponudbe ni bil kapitalsko dovolj močan. Triglav je šel v ponudbo s potencialnim investitorjem, gre za hrvaškega izseljenca Steva Bubala, za katerega je hrvaška vlada menila, da bi moral najprej on sam okrepiti kapitalsko moč Triglava, šele nato pa bi lahko skupaj nastopila pri nakupu Croatie osiguranja.

Bodo zavarovalnico ponudili kar domačim subjektom?
Bodo zavarovalnico ponudili kar domačim subjektom? FOTO: POP TV

Triglavu je po Liničevih besedah škodilo tudi to, da je v času končnih, zavezujočih ponudb prišlo do nesporazuma med tedanjo upravo Zavarovalnice Triglav in slovensko državo kot večinskim lastnikom ter do niza sodnih procesov, ki še potekajo. Po Liničevih besedah je nova uprava Triglava menila, da neposredni pogovori s hrvaško vlado niso potrebni. "V zadnjem času smo se namreč pogovarjali samo z njihovim potencialnim investitorjem in s predstavništvom Triglava v Zagrebu", je še dejal podpredsednik hrvaške vlade. Vse to je bil tudi razlog, da smo ocenili, da se z njimi ne moremo več pogovarjati, četudi je bila ponudba Triglava cenovno zelo sprejemljiva, je še dodal Linič.

Vlada je ob tem naložila ministrstvu za finance in hrvaškemu skladu za privatizacijo, naj pripravita aranžma z skladom Svetovne banke IFC ali z Evropsko banko za obnovo in razvoj, ki naj bi se nanašal na tveganja v bilanci Croatie osiguranje. Vlada je upravo in nadzorni svet zavarovalnice še zadolžila za takojšnjo izpeljavo organizacijskega preoblikovanja te največje hrvaške zavarovalnice.

Hrvaški izseljenec je Croatio pripravljen odkupiti sam

Hrvaški izseljenec Steve Bubalo je v pismu, ki ga je pretekli teden naslovil na hrvaško vlado, izrazil pripravljenost, da pod enakimi pogoji, kot veljajo za Zavarovalnico Triglav, kupi večinski, 51-odstotni delež Croatie osiguanje. Tako Zavarovalnica Triglav kot Bubalo sta za ta delež ponudila 105 milijonov evrov in 15 milijonov evrov za dokapitalizacijo družbe, zakonsko pa sta se obvezala, da bosta odkupila preostale delnice Croatie, ki so v lasti manjših delničarjev.

Hrvaška vlada je prejela namero Steva Bubala, vendar to ne more spremeniti nastale situacije, saj je vlada privatizacijski razpis že ocenila kot propadel, piše Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovani vir blizu hrvaške vlade. Iz tega je mogoče sklepati, da se vlada ne bo odločila prodati svojega deleža Bubalu kot strateškemu partnerju, kljub temu da je cena delnice Croatie osiguranje na Zagrebški borzi po objavi Bubalove namere poskočila za 20 odstotkov.

Se bo hrvaška vlada odločila za druge kupce?

Triglav je ponudil 105 milijonov evrov za 51-odstotni delež v Croatii in 15 milijonov evrov za dokapitalizacijo Croatie
Triglav je ponudil 105 milijonov evrov za 51-odstotni delež v Croatii in 15 milijonov evrov za dokapitalizacijo Croatie FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaški časniki navajajo izjavo podpredsednika hrvaške vlade Slavka Linića, ki je napovedal, da bi rizična vlaganja Croatie osiguranje lahko prevzel sklad Svetovne banke IFC ali Evropska banka za obnovo in razvoj, po čemer bi bila bilanca zavarovalnice bolj zanimiva za vlagatelje.

V pričakovanju odločitve vlade o privatizaciji Croatie osiguranje hrvaški dnevniki med drugim tudi pišejo o možnosti, da se vlada odloči za uvrstitev 35-odstotnega deleža v zavarovalnici na domačem kapitalskem trgu, pri čemer bi bili do določenega deleža delnic upravičeni tudi zaposleni v zavarovalnici, hrvaški vojni veterani in katoliška cerkev. Ta naj bi delnice dobila v zameno za lastnino, ki ji je bila nacionalizirana.