Gospodarstvo

Han: Slovenskemu gospodarstvu gre trenutno relativno dobro

Celje, 19. 09. 2024 12.56 | Posodobljeno pred 8 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Mednarodnem obrtno-podjetniškem sejmu Mos v Celju so pripravili mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, na katerem sodeluje 100 podjetnikov iz 13 držav. Minister za gospodarstvo Matjaž Han je v pismu zbranim med drugim ocenil, da gre slovenskemu gospodarstvu trenutno relativno dobro.

Gospodarski minister Matjaž Han na srečanju ESS
Gospodarski minister Matjaž Han na srečanju ESS FOTO: Bobo

V Sloveniji je gospodarska rast višja od povprečja EU, imamo tudi nizko stopnjo inflacije, zelo nizko brezposelnost, tudi s pomočjo države so se razmere po lanskih poplavah dokaj hitro stabilizirale, je Han zapisal v pismu. Poudaril je, da Slovenija lahko ponudi marsikaj, saj ima dobro geostrateško pozicijo.

Slovenska infrastruktura ima sicer prostor za izboljšave, pa vendarle ni slaba tako cestna kot telekomunikacijska, je dodal minister. Po njegovih besedah je tudi poslovno okolje v Sloveniji razmeroma dobro, razvito in stabilno, ena največjih slovenskih prednosti pa je visoko izobražen, večjezičen in dobro usposobljen kader.

Han je opozoril, da Evropa in tudi Slovenija izgubljata konkurenčnost. Da bi trend obrnili, so se na ministrstvu lotili priprave načrta za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ki bo vseboval ukrepe za nadgradnjo in razogljičenje obstoječe industrije, razvoj novih produktov in industrij ter povečanje privlačnosti Slovenije za globalna visokotehnološka podjetja.

Gospodarsko ministrstvo in partnerske organizacije letos ponujajo 672 milijonov evrov različnih spodbud, prihodnje leto pa bodo na voljo še dodatna sredstva ravno za spodbujanje razvoja strateških tehnologij.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je spomnil, da je na letošnjem poslovnem srečanju, ki ga zbornica organizira v okviru projekta Enterpriss Europe Network, prijavljenih 100 podjetij iz 13 držav.

"To pomeni, da bomo imeli veliko poslovnih medsebojnih dogodkov. Krepitve vezi so zelo pomembne, ker je internacionalizacija podjetij v Sloveniji ob napovedujoči se gospodarski krizi zelo pomembna," je dejal. Udeleženci so pojasnili, da so na srečanje prišli, ker si želijo vzpostaviti nove poslovne stike, morda skleniti tudi kakšen posel.

V okviru srečanja bodo spregovorili o razvoju kibernetske varnosti v Sloveniji in delovanju nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, največjih grožnjah in izzivih na področju kibernetske varnosti podjetij, predstavili bodo tudi primere dobrih praks o tem, kako so se podjetja uspešno soočila s kibernetskimi napadi. Sklenilo se bo z individualnimi srečanji s pomočjo spletne platforme b2match.

Srečanje velja za vodilni mednarodni matchmaking dogodek v Sloveniji, ki povezuje mala in srednja podjetja, startupe in scaleupe s področja pametne industrije, avtomobilske industrije, kovinske industrije, elektrike in elektronike, mobilnosti, transporta in logistike.

Connect2Slovenia omogoča učinkovito in ciljno usmerjeno mreženje oz. individualna srečanja s potencialnimi poslovnimi partnerji iz jugovzhodne Evrope in regije Alpe Adria.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr en 123
19. 09. 2024 19.35
Tako, kot se zdaj mučim, da pokrivam stroške in plačujem prispevke, se že zeelo dolgo nisem... počasi me mineva volja...
Jonason
19. 09. 2024 17.57
Han pernati ti je čisto zakril oči. Naročila se zmanjšujejo. Na veliko se odpušča, ampak to se nikjer ne govori. Prepovedana tema...
Hc4life
19. 09. 2024 17.43
Če Han tak pravi ,pol že bo tak....
ap100
19. 09. 2024 17.15
iz kje je pa to razbral - novih naročil ni - se per še kar nekaj dela od starih naročil
Bcrc
19. 09. 2024 15.18
Vse lepo in prav (ali pa tudi ne). Glefe nato, koliko smo odvisni od Nemčije, nam ne kaže dobro. Preden dajemo take izjave (Han) bi se lahko o tem ka pozanimali. Ne gledat za nazaj (ok statistika), zaka se ne poda ocen za prihodnost.
Bcrc
19. 09. 2024 15.19
ROMELS
19. 09. 2024 14.00
+1
No pa so zradirali. Tam sem omenil 270stanovanj. pomota tam piše 370 stanovanj ima v lasti neki "slovenec".
ROMELS
19. 09. 2024 13.58
+1
preberi sosednji portal, ki omenja, da ima "slovenec" v lasti 270 stanovanj. najbolj v tej združbi prosperirajo lopovi in odjemalci- uživalci davkoplačevalskega denarja.
džonborno
19. 09. 2024 13.32
+2
Gospodarska rast? Vsa uspešna podjetja so prodana tujcem, nekatera prenašajo proizvodnjo v perspektivnejše države (predvsem bivša Yuga), za kar ostane pa je zadolžen Snežić z davčno optimizacijo. Slovenijo drži pokonci več kot idealna geostrateška pozicija (celoten tranzit, od turistov do transporta mora prečkati in plačati Sloveniji), par uspešnih podjetnikov in prodaja uspešnih podjetij. Če to zmanjka smo zadnji v EU!
kr en33
19. 09. 2024 13.17
+2
relativno smo vsi bogatasi v Sloveniji... pac relativno... daj nehaj..