Gospodarstvo

Gates ostaja najbogatejši na svetu

New York, 27. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./Reuters
Komentarji
0

Ameriška poslovna revija Forbes je objavila tradicionalno lestvico najbogatejših, po kateri je ustanovitelj Microsofta še vedno najbogateljši Zemljan.

Bill Gates s polnimi rokami milijard
Bill Gates s polnimi rokami milijard FOTO: Reuters

Bill Gates je s svojim premoženjem že desetič zaporedoma najbogatejši človek na svetu. 48-letnega bogataš je s premoženjem 46,6 milijard dolarjev (37,3 milijard evrov) na prvem mestu lestvice, ki jo vsako leto objavi ameriška gospodarska revija Forbes. Na drugem mestu je 73-letni investitor Warren Buffett, s skupnim premoženjem okrog 42,3 milijarde dolarjev. Na tretjem mestu je Karl Albrecht, lastnik nemške verige supermarketov Aldi-Süd.

Nova na seznamu 587 svetovnih milijarderjev je britanska pisateljica in avtorica knjig o Harryju Potterju Joanne K. Rowling. Z okrog milijardo dolarjev se je uvrstila na 552 mesto in je tako ena izmed 53 žensk za Forbesovi lestvici.

V klubu najbogatejših pa so tudi druga znana imena. Predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi se je z desetimi milijardami dolarjev premoženja uvrstil na 30 mesto. Daleč pred njim je s 15 milijardami dolarjev nekdanji šef ruskega Jukosa Mihail Hodorovski. 40-letni Rus, ki je že od oktobra lani v priporu zaradi suma prevare, utaje davkov in ponarejanja listin, je tako najbogatejši med svojim sodržavljani.

Po podatkih revije Forbes je bilo lansko leto za najbogatejše na svetu zelo uspešno. Kljub gospodarski recesiji in nizkim borznim indeksom v zadnjih dveh letih se je namreč njihovo skupno premoženje povečalo za 500 milijard dolarjev in znaša skupaj 1,9 bilijonov dolarjev. Najbolj si je opomogel finančni špekulant Warren Buffett, saj se je njegovo premoženje povečalo za okrog 12,4 milijarde dolarjev. "Morda je to znak, da si bo opomoglo tudi svetovno gospodarstvo," je zapisala revija Forbes.