Gospodarstvo

Finančna pomoč

Ljubljana, 16. 11. 2006 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sklenila, da družbi Vino Brežice dodeli državno pomoč za izvajanje programa prestrukturiranja.

Za ohranitev delovnih mest je vlada namenila 40,5 milijona tolarjev, za sofinanciranje izobraževanja in usposabljanja 18,2 milijona tolarjev ter dolgoročno posojilo v višini 300 milijonov tolarjev za obdobje sedmih let. Državno pomoč bodo družbi dodelili pod pogojem, da banke s statusom lastnika družbe v kapital konvertirajo 300 milijonov obstoječih terjatev, od tega Poštna banka Slovenije PBS) 101,9 milijona tolarjev, Nova Ljubljanska banka (NLB) 88,2 milijona tolarjev in SKB banka 109,9 milijona tolarjev.

Vlada je nemenila družbi Vino Brežice dolgoročno posojilo v višini 300 milijonov tolarjev za obdobje sedmih let
Vlada je nemenila družbi Vino Brežice dolgoročno posojilo v višini 300 milijonov tolarjev za obdobje sedmih let FOTO: POP TV

Pogoj je tudi, da SKB banka pobota terjatve do družbe z obveznostjo iz kupnine iz naslova prodaje poslovno nepotrebnega premoženja družbe, ki predstavlja poslovno stavbo s pripadajočim zemljiščem pod hipoteko SKB po knjigovodski vrednosti na dan pobota. Sedanja knjigovodska vrednost poslovne stavbe in pripadajočega zemljišča znaša 175 milijonov tolarjev, kar pomeni 85 odstotkov novelirane ocenjene tržne vrednosti, izdelane v juniju 2006.

Na predlog in zahtevo navedenih bank upnic se bo predhodno pokrila nekrita izguba v breme obstoječega kapitala, o čemer bodo sprejeti ustrezni sklepi skupščine delničarjev Vina Brežice. Z državnim posojilom (300 milijonov tolarjev) se bodo delno poplačale banke upnice SKB, NLB in PBS, so še sporočili z vlade. V zavarovanje dodeljenega posojila in subvencij za ohranitev delovnih mest bo družba Vino Brežice omogočila vpis zastavne pravice na nepremičnem premoženju družbe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.