Gospodarstvo

EU o novih pritožbah proti Microsoft

Bruselj, 23. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU preučuje nove pritožbe proti ameriškemu računalniškemu gigantu Microsoftu glede zlorabe monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov.

Microsoftu je Evropska komisija marca lani naložila izvajanje ukrepov zaradi zlorabe monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov, na kar se je ameriški računalniški gigant pritožil. Na komisiji sedaj preučujejo, ali nova verzija operacijskega sistema Windows, ki ga mora Microsoft v skladu z odločitvijo komisije na evropskem trgu ponujati brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player, ustreza tehničnim standardom.

Evropska komisija je marca lani Microsoftu naložila plačilo rekordnih 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov. Ob tem so od Microsofta zahtevali, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in da konkurentom na trgu programske opreme razkrije kodo Windowsov.

Microsoftovi konkurenti se pritožujejo, da verzija Windowsov brez audio in video paketa ne deluje dobro z ostalo programsko opremo, je dejal neimenovani predstavnik EU. Na generalnem direktoratu Evropske komisije za konkurenco pa so pojasnili, da v zvezi s tem še potekajo testiranja.

Microsoftu grozijo nove globe

Problem s tehnično ustreznostjo dodatno zapleta položaj Microsofta na evropskem trgu. Minuli teden je komisija namreč Microsoftu že zagrozila z novimi globami, če se bo izkazalo, da podjetje ne izpolnjuje ukrepov za izboljšanje interoperabilnosti v zadostni meri - EU je namreč od ameriškega giganta med drugim tudi zahtevala, da konkurentom na trgu programske opreme razkrije kodo Windowsov, s čimer bi bila omogočena učinkovita komunikacija njihovih izdelkov z Microsoftovimi. Microsoft se je sicer odločil, da bo informacije posredoval preko licenc, komisija pa meni, da so te predrage.

EU je zagrozila, da bo v primeru, da Microsoft ne bo pokazal pripravljenosti na sodelovanje glede omenjenih pritožb, proti računalniškemu gigantu uvedla nove globe v višini petih odstotkov od globalnih dnevnih prodaj podjetja.