Gospodarstvo

Dva meseca brez plač

Maribor, 17. 02. 2010 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Tovarni vozil Maribor spet vre. Že novembra lani so s stavko izsilili plačilo izostalih plač, od decembra pa spet čakajo na izplačilo. A stavkati še ne nameravajo. V upravi trdijo, da si prizadevajo ohraniti delovna mesta.

V Tovarni vozil Maribor (TVM) od decembra ni bila izplačana nobena plača. Delavci so že novembra lani s stavko izsilili izplačilo zaostalih plač, kar je tokrat zahteval tudi SKEI Tam, a kot je povedal prvi sindikalist v podjetju Srečko Dajčman, so delavci zaenkrat s stavko pripravljeni še počakati.

Tovarna vozil Maribor
Tovarna vozil Maribor FOTO: POP TV

Na nesoglasja med sindikalisti je opozorila tudi današnja novinarska konferenca sindikata SKEI, ki deluje znotraj poslovne cone Tezno, na kateri je bila ključna točka prav dogajanje v omenjenem podjetju, a na njej sprva Dajčmana sploh ni bilo. Prvi mož sindikata SKEI Drago Gajzer je dejal, da se podjetje iz različnih razlogov zapira pred javnostjo, sami pa ne razumejo, kako lahko nekdo, ki je že nekaj mesecev brez plačila, to še naprej potrpežljivo spremlja.

"Od decembra dalje ni bila izplačana še nobena plača, prav tako ni nobenih dogovorov, kdaj se bo to zgodilo. Obljube se prelagajo iz tedna v teden, zato jim je vedno težje verjeti, delavci pa še vedno čakajo tudi na izplačilo lanskega regresa," je dejal Gajzer in dodal, da po njegovem mnenju podjetje nima kompetentnega vodstva, kar je označil kot neodgovorno ravnanje lastnika, ki to dopušča in ima aroganten odnos do zaposlenih ter njihovih organiziranih predstavnikov.

Kot je ob tem povedal, so v sindikatu dvakrat želeli sestanek s predsednikom upravnega odbora največjega lastnika TVM, družbe Viator&Vektor, Zdenkom Pavčkom, a je ta v zadnjih dveh tednih dvakrat za deset minut prišel v Maribor, pri čemer se je izognil predstavnikom sindikata in medijem. "To vse kaže na delo enega večjih kapitalistov v našem prostoru, ne gre pa zanemariti tudi dejstva, da je ta mož hkrati tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije," je še opomnil Gajzer.

Sicer pa naj po njihovih informacijah, ki so jih dobili od predstavnikov podjetniškega sindikata in sveta delavcev, zaposleni ne bi bili pripravljeni radikalno ukrepati za zaščito svojih pravic, kar po Gajzerjevih besedah kaže na razklanost kolektiva, zato jim tudi ni uspelo organizirati stavke. Iz tega razloga so se v sindikatu SKEI Tam odločili odgovorne pozvati, da razmislijo o stečaju, delavcem, ki se želijo izogniti nadaljnji agoniji, pa predlagali, da sprožijo postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi po krivdi delodajalca in si poiščejo pravega delodajalca.

Svoje stališče je nato vendarle prišel pojasniti tudi Dajčman, ki je dejal, da so po pogovorih z vodstvom družbe in lastniki sklenili stavko preložiti na 25. februar, v tem času pa mora biti izplačana decembrska, čim prej pa tudi januarska plača in lanski regres. Na vprašanja sicer ni želel odgovarjati, je pa dejal, da za zdaj verjame upravi in lastnikom, ostro pa zavrnil, da bi kakor koli "paktiral" z vodstvom podjetja. "Zaposlen sem v podjetju TVM in plačo prejemam od nje, ne od sindikata SKEI," je še dejal Dajčman in hkrati zavrnil navedbe, da naj bi si Pavček v torek za njih vzel vsega deset minut, saj naj bi z njim govorili skoraj eno uro.

Uprava: S stavko ne bomo dosegli skupnih ciljev

Odzvali so se tudi v upravi TVM, kjer si, kot pravijo, ob podpori večinskega lastnika, ves čas prizadevajo za ohranitev delovnih mest in proizvodnje. Tako so tudi na torkovem sestanku s predstavniki sveta delavcev in sindikata družbe TVM sprejeli dogovor, da "nadaljujejo prizadevanja za ohranitev delovnih mest in proizvodnje v tovarni. Ocena vseh je bila, da stavka ne bi pripomogla k uresničitvi skupnih ciljev ter da naročila in razvojni projekti ta cilj opravičujejo. Zavedanje vseh prisotnih na sestanku je bilo, da samo s skupnimi prizadevanji lahko ohranimo delovna mesta in podjetje, ki edino na področju avtomobilske industrije v Sloveniji razvija in izdela končni produkt – avtobus." Čudi jih, ker sindikat SKEI Tam ne podpira ohranitve delovnih mest in proizvodnje v TVM.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mori007
19. 02. 2010 07.50
Sam bi naredil takole, kot sem enkrat že, ker ni bilo en mesec plače sn dal odpoved in si poiskal drugo zaposlitev, iz mene si že ne bodo norca delali!!! Tako bi moral VSI naredit, pa da jih vidiš kako bi potem čivkali!!! LP
res
18. 02. 2010 16.40
dajcman ti pa govori v svojem imenu jaz bi tudi drzal z njimi za 1700 eur neto place z tako izobrazbo (5 raz. os. sole) sram te bodi pes
periot
18. 02. 2010 12.45
Ja če boste samo čakali vam nobeden ne bo nič dal ali če vam pač paše da vas vodstvo tako nateguje?
Aleš Kostanjevec
18. 02. 2010 08.38
Kaj g.PAVČEK misli da mi lahko od zraka živimo položnice pa nam se samo kopičijo na kup nevem kam to vodi v propad firme po moji logiki
dre1
18. 02. 2010 00.10
DOL ZAPRIT BANDO NA VODILNIH POLOŽAJIH IN LASNIKE PA V ZAPOR
robba
17. 02. 2010 19.34
aja, to je tisti poštenjak pavček,pa nekaj se po zbornic gospodarski motovili, in ta naj bi bil verodostojen delodajalec oz. pogajalec, če je to vrh predstavnikov naše elite...., upam, mnenje o njem nam je že zaupal, da se bo wolf kmal pogovoril z njim, al pa se je že, pa zato sedaj ni plač...vi pa kar delajte, dela bo vedno dovolj, dnarja pa itak ne rabite, hehehe
robba
17. 02. 2010 19.29
to je vic leta, hehehe, želijo ohranit delovna mesta. na tak način takoj zaposlim kakih 50 delavcev, hehehe, imam dovolj dela. če pa nimate denarja za bus ali bencin pridite z biciklom ali še raje peš.nočem da mi naslanjate bicikle na zid, hehehe....
periot
17. 02. 2010 17.14
A stavkali ne bodo nimam besed ja plač tako ne rabijo važno je da ohraniš delovno mesto nimam besed ja nekateri pač hodijo v službo ker jim je doma dolčas plač pa tako ne rabijo butast narod ni čudno da se nam potem vodilni smejejo ko imajo takšne butle med nami???????????
kamilica
17. 02. 2010 17.04
Sramota za Pavčka, ki dela na GZ, sicer pa ljudje njegove baže ne poznajo sramu.
Jožajoža
17. 02. 2010 17.01
to se dogaja že 20 let.in šele po 20 letih nek "SLObutalec" ugotovi, da ne dobi plačila ali ga dobi samo 300 evr za 280 ur.
Sweet_Cocaine
17. 02. 2010 16.53
Se osli in konji ne delajo zastonj, ampak za hrano, vodo in streho nad glavo. Torej so bolj neumni, kot osli in konji.
Sheee
17. 02. 2010 16.17
tedybear mislim kakšen neprimerni komentar pa ti napišeš!! Ti ljudje že 2 mesca niso dobili plače in so mogli tako kot vsi poravnat položnice. vendar malo težje kot ti verjetno!!
silva33
17. 02. 2010 16.10
pa kaj se te gre toti pavče nima pravega priimka palček smuk bi se moral pisati saj vsak mesec smukne par evrov delavci pa lahko ližejo police v halah ja iz zaupnih virov sem zvedela da bodo delavci doma na čakanju v pisarnah bodo pa delali KAJ bodo delali naj se pavček vpraša morda papirje za stečaj nekdaj največjega giganta v bivči jugi in okoli..............sramota za državo da podpira take tajkune
galiot
17. 02. 2010 15.51
Podjetje katero nima za plače naj vrata zapre,delavci moderni sužnji,direktorjem se pa dopušča enormno bogatenje.Tudi to so pri nas vse vlade podpirale in pristavljale svoje piskrčke...
Titus01
17. 02. 2010 15.45
Samo ključnega podatka niv članku: Zakaj TVM ne izplačuje plač? Ali kupci zamujajo s plačili? Je podjetje insolventno? Če brez tega podatka je vse špekulacija.
rotwajler
17. 02. 2010 15.38
Kako naj dobijo plače če so blokirani tega pa ne pove nihče vsi se samo sprenevedajo.
rotwajler
17. 02. 2010 15.37
zdaj so si nakradli zdaj pa je vsega zmajnkalo za delavce.
Mitja Lenart
17. 02. 2010 15.21
David Kurnik pa za predstavnika SKEIa
Mitja Lenart
17. 02. 2010 15.20
BOŠTJAN BELOVIČ za generalnega direktorja TVM, ne pa Lipuš Janez
Mitja Lenart
17. 02. 2010 15.01