Gospodarstvo

Drobnič nad sivo ekonomijo

Ljubljana, 27. 06. 2006 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kdor bo najel delavca na črno, ga bo moral zaposliti ali pa plačati kazen. Seveda le, če ga odkrije inšpektor.

Delo na črno naj bi bilo razumljeno kot redna zaposlitev.
Delo na črno naj bi bilo razumljeno kot redna zaposlitev. FOTO: Reuters

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pripravilo spremembo zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. S tem želi minister za delo Janez Drobnič vplivati na "večjo prožnost dela in zaposlovanja in poostriti nadzor nad delom na črno".

Ali kazen ali zaposlitev

Če bodo delodajalca, ki bo zaposlovil na črno, ujeli inšpektorji, bo dolžan delavca zaposliti. "V roku treh dni po ugotovitvi inšpektorja bi moral to osebo prijaviti na ustrezni upravni enoti, ji ponuditi pogodbo in na podlagi te skleniti delovno razmerje," je na današnji tiskovni konferenci povedal Drobnič. Kazen za delodajalca, ki tega ne bo pripravljen storiti, bo znašala od enega do treh milijonov tolarjev.

Omejitev za delo družinskih članov

Spremembe posegajo tudi na področje dela ožjih družinskih članov podjetnika oziroma solastnika gospodarske družbe, ki ga sicer ni mogoče opredeliti kot delo na črno. Oseba, ki je s podjetnikom v ožjem sorodu, lahko pri podjetniku dela največ 40 ur mesečno, prej pa mora pridobiti dovoljenje upravne enote. "Ker gre pogosto za opravljanje dela sinov in hčera, torej otrok, je treba omeniti, da je delo otrok do 15 leta starosti, prepovedano," je še pojasnil Drobnič.

S predvidenimi spremembami zakona bo kot delo na črno veljalo še delo dijakov in študentov, ki bi delo opravljali brez napotnice pooblaščenega študentskega servisa oziroma, če bi dela na takšno napotnico opravljala druga oseba.

Registrirani brezposelni samo tri mesece na leto

Minister za delo Janez Drobnič
Minister za delo Janez Drobnič FOTO: POP TV

Med delo na črno ne bo sodilo nujno delo in humanitarno, dobrodelno, karitativno in prostovoljno delo.

Tudi delo oseb, vpisanih v evidenco brezposelnih oseb, delo rednih študentov in prejemnikov denarne pomoči na centru za socialno delo ne bo uvrščeno na seznam del na črno. Vendar bo tem veljala omejitev 20 ur na teden oziroma 60 ur na mesec, najdlje lahko to delo traja tri mesece v koledarskem letu, zaslužek v posameznem mesecu pa ne bo smel presegati 48.000 tolarjev.

"Tudi takšno delo bo treba prijaviti na upravni enoti, obračunati in plačati prispevke za pokojninsko in invalidsko zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za otroško varstvo," je pojasnil Drobnič in dodal, da se mora tudi to delo izvajati v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu.

Po nekaterih podatkih naj bi delo na črno v Sloveniji obsegalo nekaj več kot sedem odstotkov bruto domačega proizvoda. Na ministrstvu ugotavljajo, da se delo na črno že zmanjšuje, dodatno naj bi se zmanjšalo še s pripravljenimi spremembami.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pawno
27. 06. 2006 20.21
btw. če nekoga zaposliš na črno, to ni siva ekonomija. Primeren izraz za to je ILEGALA. Gojenje solate doma je siva ekonomija.
krašvc
27. 06. 2006 16.43
Draga Vlada, nobenega reda kot nam obljubljate niste naredili vladate že dve leti veliko upanja sem imel v vas a dogajajo se še vedno zelo slabe stvari, boj vlade bi moral biti usmirjen predvsem za malega človeka,vendar na žalost ni tako,vedno bolj podpirate kapital,to pa je v nasprotju s socialdemokracijo po vzoru Skandinavskih držav na katero ste se tako sklicevali gospod JANŠA,zelo sem razočaran in kaj gospod Drobnič bodo naredili inšpektorji nič ,vem za primer ko je trgovka prijavila inšpekciji preveč opravljenih povprečnih ur v mesecih in prostih dnevih ki naj bi ji pripadali ,a jih ni imela, ker podjetje skrbi samo za zaslužek in je zaposlenih premalo,inšpektor je sicer ugotovil nepravilnosti,a ni ukrepal ker se je podjetje z njim lepo pogovorilo,ime delavke ki je zadevo prijavila pa je povedal
DIDAKTIK@SIOL.NET
27. 06. 2006 15.34
Mr.Drobnič---ne ga srat--nadlegujte medije raje, to vam gre super od rok!
Rijad Proši?
27. 06. 2006 15.23
So pa res blesavi. Ta demokracija je največja prevara stoletja za delavce.
Vegos
27. 06. 2006 15.22
Tako nekako, ja. Saj naša zakonodaja v bistvu ni tako zanič. Njeno izvajanje je pa porazno.
janez.kosir
27. 06. 2006 15.01
Kakšen zakon, se pravi da najprej delavec dela na črno, če te pa dobijo, ga pa zaposliš :)