Gospodarstvo

Draga nafta lahko prizadene gospodarstvo

Washington, 17. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni strokovnjaki so opozorili, da lahko visoke cene nafte škodujejo svetovnemu gospodarstvu.

Demonstracije zoper IMF
Demonstracije zoper IMF FOTO: Reuters
Spomladanskega zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic IMF in Svetovne banke se udeležujeta tudi slovenski finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

Protesti, ki že leta spremljajo srečanja mednarodnih finančnikov, so bili tokrat v Washingtonu precej omejeni, saj se je pred sedežema obeh finančnih ustanov zbralo le nekaj sto ljudi, ki so zahtevali hitrejši odpis dolgov revnim državam in vzklikali gesla proti pohlepnemu kapitalizmu. Več kot protestnikov je bilo policajev, ki so udeležencem spomladanskih srečanj ob lepem vremenu zagotovili mirno sestankovanje.

Na srečanju G7, sedmerice najrazvitejših in najbogatejših držav sveta, ki poteka ob srečanju Mednarodnega denarjena skada (IMF) in Svetovne banke, so se finančni ministri načelno strinjali glede odpisa dolga najrevnejšim državam, a razprave, kdaj in kako naj bi se to zgodilo, zaenkrat niso obrodile sadov.

Finančniki zadovoljni z gospodarsko rastjo

Mednarodni monetarni in finančni odbor IMF je po sobotnem sestanku na spomladanskih srečanjih IMF in Svetovne banke v Washingtonu pozdravil nadaljevanje svetovne gospodarske rasti, ki naj bi letos znašala 4,3 odstotka, obenem pa opozoril na nekatera tveganja in izzive, med katerimi sta na prvem mestu neenakomerna razporeditev rasti in visoke cene nafte.

Vpliv cen nafte na svetovno gospodarstvo je bila ena glavnih tem razgovorov (Foto: Reuters)
Vpliv cen nafte na svetovno gospodarstvo je bila ena glavnih tem razgovorov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


Kljub šibkim protestom dogovora o odpisu dolga najrevnejšim državam v soboto še ni bilo, ker britanski predlog o prodaji dela zlatih rezerv IMF za plačilo dolgov ni naletel na razumevanje ZDA in tudi nekaterih evropskih držav, med njimi Nemčije.

Britanija vztraja pri svojem

Na vprašanje, ali morda obstaja nevarnost, da Slovenija ne bi dosegla kriterijev za vstop v območje evra, je Bajuk odgovoril, da je prihodnost vedno težko napovedati. Glede proračunskega primanjkljaja Slovenije pa je IMF ugotovil, da so finance tako zdrave, da bi lahko storili kaj več za njegovo zmanjšanje. Vlada je minuli teden sprejela izhodišča za pripravo rebalansa proračuna, primanjkljaj pa naj bi bil manjši, kot je bil prvotno načrtovan.

Predsedujoči komiteju IMF-a (IMFC) britanski finančni minister Gordon Brown je po sestanku zanikal ugibanja, da je britanski predlog "mrtev", čeprav je ameriški finančni minister John Snow v svojem nastopu jasno dejal, da ga ZDA ne podpirajo.

Američani bi raje videli, da bi Svetovna banka dala več nepovratnih sredstev. Kljub temu pa sklepna izjava IMFC pravi, da mora ostati zmanjševanje revščine v vrhu dnevnega reda mednarodne skupnosti. Zavzeli so se tudi za odpravljanje trgovinskih ovir revnim državam za dostop na trge bogatih, kar bi sicer lahko storili že davno, če bi ob besedah obstajala tudi politična volja.

IMFC meni, da bo gospodarska rast letos trdna, vendar malce manj kot lani, pri čemer bosta največji grožnji razlike po posameznih regijah in višanje cen nafte. IMF mora temu in pripravi odzivov na morebitno porast inflacije posvetiti vso pozornost.

Nafta bo ostala draga

Cene nafte za Slovenijo v prihodnjih mesecih predstavljajo največje tveganje glede inflacije. "Vlada veliko več ne more storiti. Trošarine smo znižali in morebitnega novega povišanja ne moremo več amortizirati. Lahko pa upamo, da bodo cene nafte, kot so se dvigale, tudi padale," je menil finančni minister Bajuk. Gaspari ugotavlja, da vpliv visokih cen nafte na svetovno gospodarsko rast sicer ni bil tako močan, kot so sprva predvidevali.

Cene nafte bodo, tako so prepričani v IMFC, srednjeročno ostale visoke, ker bo svetovno povpraševanje ostalo visoko in ker je le malo presežnih zmogljivosti, kljub vlaganjem v nekaterih državah. Za svetovne finančnike sta pomembna odprava ovir na investicije v proizvodnjo, kar med drugim govori v prid doslej še nesprejeti ameriški energetski zakonodaji, ki predvideva črpanje nafte na zaščitenih območjih Aljaske. IMFC podpira promocijo energetske učinkovitosti, iskanje novih tehnologij in odpravljanje ovir za iskanje in razvoj nadomestnih energetskih virov.

Člani IMFC so se tudi zahvalili predsedniku Svetovne banke Jamesu Wolfensohnu, ki bo konec maja odšel s položaja, za njegovo uspešno delo. Wolfensohna, ki je v svojem nastopu predvsem poudarjal potrebo po uresničitvi razvojnih zavez iz deklaracije tisočletja, na prvem mestu povečanja uradne razvojne pomoči bogatih, bo na položaju nasledil Američan Paul Wolfowitz.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA