Gospodarstvo

Dodatki za nedeljsko delo

Ljubljana, 01. 11. 2006 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni v trgovini bodo poslej za delo ob nedeljah in praznikih dobili višje dodatke.

Zaposleni v trgovini bodo za nedeljsko in praznično delo odslej prejemali višje dodatke
Zaposleni v trgovini bodo za nedeljsko in praznično delo odslej prejemali višje dodatke FOTO: POP TV

Danes začne veljati del kolektivne pogodbe za dejavnost trgovine, ki se nanaša na poglavje o delovnem času, odmorih, počitkih in dodatkih, ki izhajajo iz za delavca manj ugodne razporeditve delovnega časa. Zaposleni v trgovini bodo poslej za delo ob nedeljah in praznikih dobili dodatek v višini 100 odstotkov, za delo ob določenih praznikih (1. januar, 1. maj, 1. november, 25. december in velikonočna nedelja) pa 200 odstotkov. Hkrati ostajajo prodajalne ob nedeljah odprte.

Predstavniki zaposlenih v trgovini in predstavniki trgovcev so novo kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine podpisali 10. oktobra. Del, ki se nanaša na poglavje o delovnem času, odmorih, počitkih in dodatkih ob manj ugodnem delovnem času, pa so dogovorili že maja.

Trgovci se intenzivno pripravljajo tudi na uvedbo evra. Po besedah podpredsednika združenja za trgovino Viktorja Vauhnika so v povprečju na novo valuto dobro pripravljeni. Zadnja dva meseca pred uvedbo evra sta predvsem povezana s fizično distribucijo novega denarja po trgovinah, ki najbrž ne bo povzročala večjih zapletov. Ti so možni predvsem prve dni po novem letu, ko bo evro že uradna nacionalna valuta.


Takrat so se strinjali tudi, da bo kolektivna pogodba poslej urejala tudi odpiralni čas prodajaln, ki tako ne bo več opredeljen v zakonu o trgovini. Državni zbor bo predlog sprememb zakona o trgovini, s katerimi se bo urejanje odpiralnega časa preneslo na kolektivno pogodbo, predvidoma sprejel na novembrski seji.

Z dogovorjenim sta zadovoljni obe strani, tako sindikat kot predstavniki trgovcev. Ti so vseskozi zagovarjali načelo, da je delovni čas v trgovinah prosta izbira. Trgovci naj se o odpiralnem času prodajaln odločajo sami, glede na povpraševanje kupcev in druge ekonomske razloge.

"Za delo izven rednega delovnega časa moramo podjetja ali delodajalci zagotoviti tudi primerne nagrade ali plačila," meni podpredsednik združenja za trgovino Viktor Vauhnik in dodaja, da je to po njegovem mnenju povsem ustrezna rešitev. "Če na eni strani trgovci zagovarjamo, da bomo ob nedeljah dosegali dobre rezultate, potem moramo to delo tudi posebej nagraditi," je dejal.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

racman@email.si
01. 11. 2006 11.40
ali delajo samo trgovci ob praznikih in nedeljah? kje pa so gostinski in turisticni delavci,zdravstveni delavci...njim bomo pa se malo vzeli ali moramo tudi na referendum da bo potem dobro...?
bnam 2707
01. 11. 2006 10.32
O zakonitosti itak v tej državi ne moremo kaj dosti govoriti,lahko govorimo le o poštenosti.Te pa itak ni.Verjeti je,da se kapitalist nikoli nebo odrekel svojemu dobičku,delavci pa bodo vedno v položaju,da se vse ureja na njihovih hrbtih. Za vse so neto plačniki.To je demokracija.Demokracijo se razume na dva načina: ena je kapitalizem,ki se skriva pod besedo kapitalizem,drugo pa demokracija kot politični sistem.No.mi imamo ono prvo!
Lope
01. 11. 2006 10.06
NI VSE ZLATO KAR SE SVETI !!! TRGOVCI SE BODO NA PRIMER ZNAŠLI NA SVOJ NAČIN IN POKRILI SVOJ "MINUS" ZARADI NEDELJSKIH IN PRAZNIČNIH DODATKOV TAKO, DA BODO SVOJIM DELAVCEM ODVZELI DOLOČEN PROCENT IZGUBE ZARADI NIŽJEGA PROMETA GLEDE NA ENAKO OBDOBJE LANI, KOT NEKATERI ŽE UPORABLJAJO. NAJMANJ EN TRGOVEC JE SVOJE DELAVCE NA TA NAČIN OŠKODOVAL V MARIBORSKEM EUROPARKU. ČE JE TO ZAKONITO, PA NAJ ODGOVORI TUKAJ KDO DRUG.