Gospodarstvo

Delnice za Laščane

Laško/Ljubljana, 10. 05. 2006 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska odškodninska družba je na Pivovarno Laško preknjižila 106.950 novo izdanih delnic družbe Poslovni sistem Mercator.

O preknjižbi dokapitalizacijskih delnic Mercatorja sta se SOD in Pivovarna Laško dogovorili že avgusta lani,
O preknjižbi dokapitalizacijskih delnic Mercatorja sta se SOD in Pivovarna Laško dogovorili že avgusta lani, FOTO: POP TV

Laščani imajo zdaj v lasti 317.498 delnic oz. 8,84 odstotka delnic Mercatorja, skupaj s Pivovarno Union pa imajo v največjem slovenskem trgovskem podjetju 19,07-odstotni lastniški delež, je uprava Pivovarne Laško sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

O preknjižbi dokapitalizacijskih delnic Mercatorja sta se Slovenska odškodninska družba (SOD) in Pivovarna Laško dogovorili že avgusta lani, ko je SOD pivovarni prodal svoj 13,74-odstotni delež v Mercatorju. Laščani so novo izdane delnice plačali 31. januarja, zanje pa so odšteli dobre štiri milijarde tolarjev oz. 39.037,41 tolarja za delnico.

Kot je znano, je nadzorni svet Mercatorja julija lani potrdil dokapitalizacijo družbe v višini 24,4 milijarde tolarjev. K dokapitalizaciji je poleg SOD povabil še Kapitalsko družbo (KAD), KD Group in družbo KLM, ki je v lasti takratnega vodstva Mercatorja.

Medtem ko so KAD, SOD in KD Group v celoti vplačali ponujene delnice, družba KLM dokapitalizacijske kvote ni v celoti izkoristila. Mercator je zato pozval preostale tri vlagatelje k nakupu preostalih delnic v sorazmernih deležih, a se ti za dodano vplačilo niso odločili. Skupni dokapitalizacijski vložek je tako znašal 14,6 milijarde tolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.