Gospodarstvo

1260 delavcev na cesti, trpelo pa jih bo mnogo več

Maribor, 11. 08. 2010 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Delavci Preventa Globala in Preventa avtomobilski deli že prejemajo odpovedi delovnega razmerja. 1260 ljudi bo na cesti, to pa bo hudo prizadelo tudi njihove svojce in otroke. Ali lahko pomagate?

Stečajna upravitelja Preventa Globala in Preventa avtomobilski deli Boris Kastivnik in Grega Erman sta 1260 zaposlenim začela izročati odpovedi o prekinitvi zaposlitvenih pogodb, je danes dejal Kastivnik in dodal, da bodo osebno in po pošti vročanje sklepov zaradi velika števila delavcev nadaljevali v prihodnjih dneh.

V slovenjgraškem zavodu za zaposlovanje pa so že v polni pripravljenosti, saj sta jih stečajna upravitelja obvestila s potekom izročanja odpovedi. Tako se bodo lahko prvi odpuščeni delavci na zavod prijavili že konec tega meseca, večina pa v začetku septembra.

V podjetju še vedno poteka primopredaja poslov in inventura, od katere bo odvisno, v kolikšnem obsegu in kako dolgo se bo nadaljevala proizvodnja.

Načelno podprla načrte Boxmarka

Stečajna upravitelja sta se danes prvič sestala s prvim možem kidričevske družbe Boxmark Leather, ki ga je med interesenti za nadaljevanje proizvodnje v Preventu kot najboljšega ponudnika pretekli teden izpostavila ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Srečanje je potrdil direktor Boxmarka Marjan Trobiš, ki je povedal, da je stečajnikoma danes predstavili svoje sicer že znane predloge, ta pa si morata zdaj ustvariti sliko in pregledati ponudbo. Kot je dejal, je zdaj stvar na stečajnih upraviteljih, kaj in kdaj se bosta odločila. "Konkretnih rokov si nismo postavili, a kaže, da se bodo stvari odvijale zelo hitro. Stečajna upravitelja sta se, kot kaže, v teh dveh dneh že dobro seznanila z zadevami in upam, da bo v kratkem marsikaj jasnega," je dejal Trobiš, na vprašanje, ali bi se lahko kar koli dogovorili že v naslednjih nekaj dneh, pa odvrnil, da to "ni odvisno od Boxmarka, saj bi lahko dogovor zaradi njega sklenili že jutri".

Stečajni upravitelj Erman je na vprašanje, ali je sestanek prinesel kaj konkretnega, odvrnil, da so se srečali in spoznali, kaj več pa danes še ni bilo mogoče pričakovati. "Trobiš nam je predstavil svoje načrte, mi pa smo ga v njegovih prizadevanjih okvirno podprli. Če bo uspelo kar koli od tega, kar si je zadal, ni razloga, da ga ne bi," je dejal Erman. Tudi sam je potrdil, da si posebnih rokov niso zadali, saj bodo v naslednjih dneh ves čas na zvezi. "Stvari je namreč potrebno urediti hitro, v tednu, dveh ali treh, saj je naša želja, da bi najpozneje 23. avgusta že lahko zagnali del proizvodnje," je dejal stečajni upravitelj Preventa avtomobilskih delov.

Sicer pa je Erman še povedal, da je v prostorih Preventa ves dan zelo živahno, saj si partnerji in interesenti dobesedno podajajo kljuko. Med temi je izpostavil obisk hrvaških predstavnikov Evropskega letalskega in obrambnega koncerna (EADS), ki se zanimajo za njihovo hčerinsko podjetje Zlatar na Hrvaškem. Pri teh bodo skušali lobirati tudi za ohranitev posla z nemškim Mercedesom, saj je omenjeno avtomobilsko podjetje pomemben lastnik koncerna EADS.

Stavka v Prevent Globalu
Stavka v Prevent Globalu FOTO: Reuters
Stečajni upravitelj Preventa Globala je še potrdil, da približno 60 šivilj danes nadaljuje s proizvodnjo v programu Golf plus. Tako bodo do prihodnjega tedna dokončale proizvodnjo, s čimer se bodo izognili vračanju materiala in zalog.

Kako lahko pomagate?

Družine se že nekaj časa soočajo s hudo stisko. Nekateri so prejeli prehrambene pakete, toda položnice in krediti čakajo na plačilo. Šolsko leto je pred vrati ...

Prostovoljne prispevke lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije: TRR 03100-1111112208 sklic 937043, pripis "Prevent“.

Strokovni sodelavec RKS Boris Plavšič je za 24ur.com dejal, da akcija še naprej poteka. Če imate možnost, darujte. Predstavnica območnega združenja RK Slovenj Gradec je razložila, da lahko pomagate tudi drugače. V Mercatorjevem centru v Slovenj Gradcu namreč zbirajo živila za obupane ljudi, jutri med 8. in 19. uro pa bo tam potekala akcija zbiranja šolskih potrebščin za otroke delavcev Preventa. Vsaka pomoč je dobrodošla, tudi če je to le en šolski zvezek ali pa kilogram moke!

Nadškofijska karitas Maribor poziva ljudi, ki lahko pomagajo, naj svoj dar nakažejo na TRR Nadškofijske karitas Maribor: 24100-8888888889, sklic: 29218, namen: pomoč delavcem ob stečaju.

Generalni tajnik Nadškofijska karitas Maribor Božidar Bračun je za 24ur.com dejal, da že ves čas pomagajo tistim, ki so najbolj ogroženi. Delijo prehrambene pakete in sprejemajo prošnje za plačilo najnujnejših potrebščin. Poteka tudi akcija "Otroci nas potrebujejo", v kateri zbirajo šolske potrebščine. “Glede na prve ocene, vsaj 500 otrok potrebuje pomoč pri vstopu v novo šolsko leto,” je razložil. Jeseni pa bodo pomagali z ozimnico in projektom EU hrana.

Če ne želite darovati denarja, ste pa odločeni, da želite pomagati delavcem Preventa, pokličete na telefonsko številko Nadškofijske karitas Maribor 05 90 80 350 ali obiščete njihov najbližji sedež, kjer se lahko dogovorite, kako boste pomagali.

Društvo Mali princ sredstva za delavce Preventa zbira na tekočem računu SI56 05100-8013063564 s pripisom POMOČ PREVENT.

Pomagala bo tudi občina

Prevent-5
Prevent-5 FOTO: Mateja Klavs

Slovenjgraška mestna občina bo priskočila na pomoč občanom, ki jih je prizadel stečaj. Mestni svet bo namreč na današnji izredni seji sprejel delni rebalans proračuna, s katerim bo povečal sredstva za denarne pomoči, je sporočil župan Matjaž Zanoškar in dodal, da je v občinskem proračunu za enkratne denarne pomoči za socialno ogrožene predvidenih 25.000 evrov, v tem trenutku pa je na razpolago še 11.000 evrov. Po njegovih besedah to ne bo zadostovalo, zato bo mestna občina za ta namen prispevala dodatnih 45.000 evrov.

'Kratkoročne rešitve ne bodo zadostovale'

Iz slovenjgraške mestne občine je bilo sicer v Preventu zaposlenih 276 delavk in delavcev, ki so se po stečaju znašli v zelo težkem gmotnem položaju.

Tako meni župan, zato je danes na službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko naslovil zahtevo, da takoj pristopi k oblikovanju interventnega zakona za pomoč Koroški. O svoji zahtevi je župan obvestil tudi predsednika vlade Boruta Pahorja.

Doslej je bilo oddanih 160 vlog za izplačilo denarne pomoči, izplačanih pa jih je bilo že 60. Zanoškar je dejal, da naj bi v prihodnjih dneh ugodno rešili tudi ostale vloge.

Zanoškar je opozoril, da ima mestna občina glede enkratnih denarnih pomoči bistveno bolj ugoden cenzus kot pa center za socialno delo. Razpon se v primeru občine giblje od 113 do 520 evrov. Do najvišje denarne pomoči je upravičena družina, v kateri sta bila oba starša zaposlena v Preventu in ima družina najmanj dva otroka.

Manj denarja za plače v občinski upravi, več denarja za ljudi

Mestna občina bo dodatna sredstva za denarne pomoči zagotovila tako, da bo zmanjšala sredstva za plače v občinski upravi. Po besedah Zanoškarja zato do konca leta ne bodo udejanjili predvidenih zaposlitev. Dan je tudi predlog, da bi se mestni svetniki na današnji izredni seji odpovedali sejnini in na ta način prispevali skupaj okoli 5000 evrov.

Župan je bil tudi kritičen do državnega sistema

Stavka v Prevent Globalu
Stavka v Prevent Globalu FOTO: Reuters

Slovenjgraškemu županu se zdi nesprejemljivo, da bodo morali delavke in delavci, ki so dobili odločbo o prenehanju zaposlitve, čakati mesec in pol, da se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje, v tem času pa bodo brez vsakršnih dohodkov. Po njegovih besedah je takšen državni sistem vreden vse kritike.

Več denarja za subvencije

Slovenjgraška mestna občina namerava povečati tudi sredstva za subvencije za stanarine in za vrtce. Občinski podjetniški center bo priskočil na pomoč tistim občanom, ki se bodo želeli samozaposliti. Kot je dejal Zanoškar, je za ta namen v proračunu predvidenih 25.000 evrov.

Zanoškar je še dejal, da je občinska uprava v stalnem stiku z gospodarskimi subjekti in humanitarnimi organizacijami. Po njegovih besedah podatki kažejo, da bi slovenjgraško gospodarstvo lahko v kratkem zagotovilo od 25 do 30 novih delovnih mest.

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miroslav Kokot
12. 08. 2010 15.01
naj gredo krast samo ne vem kam ker še mi nimamo.Vse molči država delavci sindikati zato ker so krivi zato ker ste jih volili.Namesto dat denar da se reši delovna mesta,zato ni denarja je pa za stožice.Nevem kdo bo naslednji prevzel vodenje te obubožane in revne države.Še naprej boste na oblasti komunajzarji.
gospakatja
12. 08. 2010 08.59
pa kaj imata župan prestolnega mesta in prvi minister opraviti pri stečaju koroške firme? vem, vsi smo obupani, ko vidimo, da nam firme propadajo in ljudje ostajajo brez služb, a če že obstajajo krivci, spravimo se nanje, ne le bentit čez prvega, ki ga vidimo na tv. to nič ne pomaga!!!!!!!!! če pa mislite, da sta za vse svinjarije kriva ljubljanski župan in aktualni premier, zakaj ste ju izvolili?
hell68
12. 08. 2010 08.30
cela panika zarad preventa a v slo se vsak dan zapirajo tud manjša podjetja pa doben ne piše o tem pa o posameznik ki so bili odpuščeni o teh se ne piše pa o 13 do 15 delavcev ki so kot tehnološki višek pristali na cestah kako te družine živijo pa o samohranilkah ki so pristale na cesti kje se piše o njih tk da se mal uprašite
Toncka Susek
12. 08. 2010 07.06
JJA ŽALOSTNE SO ZGODBE PRVENTOVSKIH DELAVCEV NAJLAŽJE JE TAJKUNOM DELAVCE SPRAVIT NA CESTO ONI PA NAJ VMIRU KRADEJO NAPREJ TAKO KOT SO SEDAJ BRAVO SLOVENIJA
gozdar1
12. 08. 2010 06.22
Druga Svica, ... sezwla razlicno bogatih ljudi,....vsaj tako so nam rekli...tudi po televiziji,..
ninaia
12. 08. 2010 04.14
Pa ne morem verjet kaj se dogaja v Sloveniji. Tolk me šokirajo vsaki dan ,da ostanem brez besed! Od lepih besed se neda plačat položnic in preživet družine g.BP!!! Pa tudi od novega stadijona ne!!!
_dolfi_
12. 08. 2010 01.00
pa kako spoštovanje imate vi ljudje tukaj na poptv-ju...da pišete tak do delavcev..ki so na cesti..oz.tisti ki še bodo...pa kaj se tuki greste..NOBENEGA SPOŠTOVANJA...CITIRAM:''Delavci Preventa Globala in Preventa avtomobilski deli že prejemajo odpovedi delovnega razmerja. 1260 ljudi bo na cesti, to pa bo hudo prizadelo tudi njihove svojce in otroke. Ali lahko pomagate?''..ali lahko pomagate..a kdo mi državljani??..a nam pomaga mogoče Pahor???..ne..zakaj potem ne vprašate njega če bo pomagal ubogim delavcem..sramota ste vi...da take pišete...NAJ TA ČLANEK NASLOVIJO PAHORJU V PISARNU..PA FINAČNEMU MINISTRU..PA MINISTRICI ZA GOSPODARSTVO....ni vas sram...
dajno
12. 08. 2010 00.52
V Stožice po pomoč....
Buena Vita
12. 08. 2010 00.24
ALI LAHKO POMAGAMO??? ZA BOŽJO VOLJO,SEJ NISMO JEŽUŠ KRISTUŠ,NE DELAMO ČUDEŽEV,SMO NAVADNI SMRTNIKI PAHORJA VPRAŠAJTE ZAKAJ UNIČUJE PODJETJA,,ZAKAJ NE ODPIRA NOVIH
slovenija-tone
11. 08. 2010 22.57
najbolje da prosimo balkan za pomoč ali pa afganistan
periot
11. 08. 2010 20.46
VODILNIM NAJ POBEREJOVSE KAR SO NAKRADLI PA NAJ DELAVCE IZPLAČAJO, PA KJE JE LOGIKA DA BOMO PA ZDAJ MI DENAR ZBIRALI MENI SE SMILIJO DELAVCI KER VEM KAKO JE KO VEČ MESECEV NE DOBIČ PLAČE, AMPAK NA TAKŠEN NAČIN SE SAMO ŠČITI TISTE KI SO NAČRTNO PODJETJE SPRAVILI V STEČAJ ,TEMU BO TREBA NAREDITI KONEC!!!!!!!!!!!
HoMpaTeR
11. 08. 2010 20.37
Ma pomoje je Zoki kriv še zato, ker je za vikend napovedan dež. Zoki ma pejt se no solit. Pa tolk pozitivne misli sm mel o teb...zdj pa vidm, da bo dež. Čak čak...sj zdj bojo volitve za župana kmal.....uuuh ja pol pa itq, da je za vse kriv Zoki. Ma pol je pa kriv še za to, ker je men dons zmankal paste za zobe...o ta banda komunajzarska...kako si drzne. Jz paste za zobe nimam, on pa tm štadion gradi. In ta člank je o podjetju Prevent.
Soulless
11. 08. 2010 20.36
V Sloveniji se za čuvaja ovac postavlja volkove-to je dejanska slika situacije!!!!!!
Soulless
11. 08. 2010 20.34
Pišite kar hočete,admin bo objavil samo nenevarne poste...
periot
11. 08. 2010 20.09
POZNAM DELAVCE KI SO DOŽIVELI ŽE TRI STEČAJE PA JIM NOBEDEN NI POMAGAL DA NE GOVORIM BREZ KOLIKO PLAČ SO OSTALI AMPAK KER SO TO BILA MANJŠA PODJETJA NI BIL TAKŠEN HALO KOT JE ZDAJ ZA PREVENT?????
periot
11. 08. 2010 20.05
POMAGAT JE TREBA VSEM DELAVCEM NE KAR PREVENTOVIM???????
covjek
11. 08. 2010 19.32
kje bo pa drzava denar dobila za sociale? 315.000 € vsak mesec? spet bo po nami delavcev
1spam 4you
11. 08. 2010 19.24
res je da je ponovno avtomobilska industrija v razcvetu da podjetja zaposlujejo nove delavce.... v sloveniji pa odbuščajo... po krizi only in SL
buderus
11. 08. 2010 19.03
In kaj sedaj, jaz že 10. let nimama redne zaposlitve....mi je kdo pomagal..????
Nicolete
11. 08. 2010 19.02
Prvi ukrep je Pahor vse bolj Laže.. Drugi ukrep podražitve, novi davki, višju prispevki dodatna obremenitev utapljajočih v gospodarstvu.. Predlagam še davek na zlato žilo, Koncesijo, Republiški in občinski davek, DDV in prispevek za razširjeno distribucijo v Bolnicah naj obdavčijo Pruh z DDV jem, ter vseokoljske takse na vodo v Kolenu. Prav takokoncesijo za žolčne kamne, Občinski in Republiški davek DDV in vse okoljske takse. Poleg tega Sladkorno po posebnem kriteriju ker te sreče sladkobe ne more imeti vsak.