Gospodarstvo

Cenejši pogovori že poleti?

Strasbourg, 23. 05. 2007 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski poslanci so podprli nižje cene gostovanja. Možno je, da bo telefoniranje v evropskih državah cenejše že to poletje.

Nove cene, ki se bodo postopno nižale tri leta - maloprodajna cena v prvem letu veljave novih pravil naj bi bila 49 centov za odhodne klice v tujini, za dohodne klice pa 24 centov, bodo za okrog 70 odstotkov nižje od trenutno veljavnih cen. Drugo leto bodo cene padle na 46 in 22, tretje pa na 43 in 19 centov.

Evropski parlamentarci so z veliko večino podprli uredbo o nižjih cenah mobilnega gostovanja v Evropski uniji. Njihova odločitev ni presenetljiva, saj so že v razpravi pred glasovanjem poudarili, da bodo nova pravila evropskim državljanom prinesla velike prihranke. Ob tem so nemško predsedstvo EU pozvali, naj, če bo uredbi zeleno luč prižgal tudi Svet EU, stori vse, da bo ta takoj objavljena v uradnem listu, saj bodo uporabniki le tako lahko še to poletje v tujini telefonirali ceneje.

Evropski poslanci so podprli hitro uveljavitev nižjih cen gostovanja. Države članice morajo uredbo potrditi do 29. junija, ponudniki mobilne telefonije pa morajo cene prirediti do konca julija. Če stranke ne bodo same odreagirale na nove ponudbe operaterjev na evro tarifo, bodo najkasneje septembra preklopljene avtomatično.
Evropski poslanci so podprli hitro uveljavitev nižjih cen gostovanja. Države članice morajo uredbo potrditi do 29. junija, ponudniki mobilne telefonije pa morajo cene prirediti do konca julija. Če stranke ne bodo same odreagirale na nove ponudbe operaterjev na evro tarifo, bodo najkasneje septembra preklopljene avtomatično. FOTO: Reuters

Operaterji bodo imeli po uveljavitvi uredbe mesec dni časa, da strankam pošljejo oziroma jih obvestijo o ponudbi z novimi cenami oziroma z evropsko tarifo. Uporabniki se bodo nato lahko v roku dveh mesecev po prejemu ponudbe odločili, ali bodo izbrali ponudbo z novimi cenami ali pa bodo ostali pri obstoječi pogodbi. V kolikor se uporabnik v omenjenem obdobju ne bo odzval na ponudbo, pa bo avtomatsko preusmerjen na evropsko tarifo.

Evropska komisija in evropski poslanci iz Slovenije, med njimi Romana Jordan Cizelj, Jelko Kacin, Borut Pahor, Alojz Peterle, so z odločitvijo Evropskega parlamenta o znižanju cen gostovanj v tujini zadovoljni. Cenejše telefoniranje se v skladu z novimi pravili obeta tudi Slovencem. A njihovi prihranki verjetno ne bodo tako veliki. Slovenci namreč največji delež gostovanj opravijo na Hrvaškem, ki pa še ni članica EU, zato uredba zanjo ne velja. Prav zato Jordan Cizljeva meni, da bi bilo "vredno razmisliti o tesnejšem povezovanju z državami JV Balkana po vzoru že obstoječega sporazuma o Energetski skupnosti".

Poročevalec v Evropskem parlamentu o novi uredbi o gostovanju v javnih omrežjih (roaming) Paul Rübing (EPP) je v razpravi poudaril, da se evropskim uporabnikom mobilnikov v tujini po uveljavitvi novih pravil ne bo več zgodilo, da bi jih doma po vrnitvi z dopusta v tujini čakal račun za telefon, ki bi bil višji od tistega, ki so ga poravnali za sobo v hotelu.

Da bodo potrošniki od nove uredbe res imeli koristi še to poletje, pa je potrebno storiti vse, da bo besedilo po obravnavi s strani ministrov EU za telekomunikacije v začetku junija, takoj objavljeno v uradnem listu EU, saj bo uredba le tako tudi uradno stopila v veljavo, je poudaril poročevalec. Uveljavitev v tako kratkem času je Rübing ocenil za povsem realno in med drugim pohvalil hitro delo v parlamentu, ki mu je po doseženem kompromisnem dogovoru minuli teden skoraj sto strani dolgo poročilo uspelo prevesti v 23 uradnih jezikov EU v petih dneh.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je pozdravila potrditev nove uredbe Evropske unije o gostovanju v javnih mobilnih omrežjih (roaming) v Evropskem parlamentu. Rešitev bo po mnenju agencije nedvomno prinesla koristi slovenskim in vsem evropskim uporabnikom mobilnih storitev. Kljub temu da bodo neposredni in takojšnji učinki uredbe vidni le pri gostovanjih v članicah EU, je moč na nekoliko daljši rok pričakovati znižanje cen tudi pri operaterjih zunaj unije.

Predstavnik nemškega predsedstva EU je poslancem zagotovil, da bo predsedstvo storilo vse za hitro uveljavitev uredbe, vključno s hitro objavo v uradnem listu, kar bi se lahko najhitreje zgodilo 29. junija. Evropska komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding pa je uredbo označila za soliden in uravnotežen rezultat pogajanj, ki ohranja vse glavne elemente predloga, ki ga je komisija obelodanila julija lani.

Mobitel: Uredba o roamingu skladna s poslovno politiko

V največjem slovenskem operaterju mobilne telefonije uredbo Evropske unije o znižanju cen gostovanja v tujih omrežjih mobilne telefonije (roaming), ki so jo danes podprli poslanci v Evropskem parlamentu, označujejo kot strogo. Uredbo bodo seveda spoštovali in jo sprejemajo v luči ugodnosti, ki jih prinaša uporabnikom. Ugodnejše cene so tudi v skladu z njihovim vodilom, da uporabnikom za njihov denar zagotavljajo najboljše storitve. V Mobitelu zatrjujejo, da bodo besedilo uredbe, ko bo objavljeno, podrobno preučili in jo upoštevali.

"Mobitel zaradi interesov svojih uporabnikov podpira, da se znižajo cene v državah izven EU, kjer Slovenci pogosto gostujejo. Seveda pa je treba upoštevati, da je določanje cene v teh primerih izključno v rokah tujih operaterjev. Pri Mobitelu bomo tuje operaterje spodbujali k nižjim cenam v državah zunaj EU, kamor Slovenci pogosto potujemo," so dejali v podjetju in kot dober primer izpostavili 60-odstotni popust za podatkovni prenos pri hrvaškem operaterju T-mobile.

Si.Mobil: Manj prihodkov iz roaminga tujcev v Sloveniji

V drugem največjem operaterju mobilne telefonije v Sloveniji Si.Mobil so poudarili, da so njihovi uporabniki že sedaj deležni najnižjih tarif znotraj Slovenije, temu pa se bo sedaj približalo tudi telefoniranje v tujini. Si.mobil obenem zatrjuje, da že danes omogoča preglednost svojih tarif, s storitvijo Vodafone Eurocall pa običajno ceno klica v tujini znižuje tudi do 60 odstotkov.

V podjetju poudarjajo, da večino prihodkov iz gostovanj ustvarijo od tujih gostov, ki obiskujejo Slovenijo, te prihodke pa vlagajo v razvoj slovenskega trga storitev mobilne telefonije. Zaradi uredbe pa zdaj pričakujejo občutno manj prihodkov iz tega naslova. V Si.Mobilu napovedujejo, da bodo uredbo upoštevali in jo skušali s svojimi paketi celo presegati.

V operaterju tudi pravijo, da so v državah, ki jih Slovenci najpogosteje obiskujejo in so večinoma zunaj EU, najugodnejši operater v primerjavi s konkurenco, saj ob uporabi storitve Eurocall nudijo v povprečju okoli 20 odstotkov cenejše klice.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
26. 05. 2007 18.45
Čist NIČ ne bom privarčeval !!!
robinud@volja.net
24. 05. 2007 14.54
Klic v tujino (recimo Izrael) iz Slovenije je z Mobitelom 0,85 € , z Detelfonom pa 0,126 € (0,0324€ če se kliče stacionarna številka v Izraelu). Dohodni klic pa , hmm, ne najdem cenika na spletu, ampak je okoli 1 €. Pri Detelfonu 0. Zdaj pa oni hočejo, da verjamem, da so te cene stroškovno naravnane ???
mihahribernik@hotmail.com
23. 05. 2007 14.29
Končno, ena prvih pozitivnih stvari ki jih tudi povprečen državljan čuti od EU. :)