Gospodarstvo

British Airways globoko v rdečih številkah

London, 06. 11. 2009 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

British Airways je v prvem polletju letošnjega poslovnega leta ustvaril 326 milijonov evrov izgube, medtem ko je v istem obdobju lani ustvaril 58 milijonov evrov dobička.

Izguba v višini 292 milijonov funtov (326 milijonov evrov), ki jo je ustvaril britanski nacionalni letalski prevoznik British Airways, je prva izguba v kakšnem prvem polletju poslovnega leta (ki se začne aprila) sploh. Prvo polletje poslovnega leta je namreč za letalske družbe najmočnejša sezona, saj potniki v pomladnih in poletnih mesecih veliko potujejo na različne dele sveta, kjer preživljajo letne dopuste.

British Airways
British Airways FOTO: Reuters

Analitiki so sicer napovedovali izgubo pred davki v višini 252 milijonov funtov, a delnica British Airwaysa se je danes vseeno okrepila, saj so vlagatelji pozitivno sprejeli informacije o učinkovitosti načrta za prestrukturiranje in zmanjšanje stroškov.

V podjetju so namreč zmanjšali zmogljivosti, v poletnem času za 3,5 odstotka, delovno silo so na različne načine oklestili za 1900, stroške na enoto pa so s tem znižali za 5,2 odstotka. British Airways bo stroške klestil tudi v prihodnje. "Glede na to, da bodo prihodki v letošnjem poslovnem letu predvidoma za milijardo funtov nižji kot lani, ne moremo stati pri miru, zato je nadaljnje zmanjšanje stroškov ključno," je poudaril glavni izvršni direktor družbe Willie Walsh.

Glavni izvršni direktor družbe Willie Walsh je napovedal, da je zmanjševanje stroškov neizogibno.
Glavni izvršni direktor družbe Willie Walsh je napovedal, da je zmanjševanje stroškov neizogibno. FOTO: Reuters

Prihodki v prvem polletju so bili s 4,1 milijarde funtov za 13,7 odstotka nižji kot v istem obdobju lani. Zaradi precej nižje cene kerozina (-17,8 odstotka) pa so bili operativni stroški nižji za 8,7 odstotka, od tega je 48 milijonov funtov odpadlo na stroške za prestrukturiranje. Podjetje je sicer poleg operativnih stroškov vknjižilo še 100 milijonov funtov izdatkov za pokojnine in 65 milijonov drugih finančnih stroškov.

V British Airways sicer pravijo, da so v potniškem prometu ob tri odstotke manjših zmogljivostih prihodki upadli za 13,6 odstotka, v tovornem prometu pa ob 13 odstotkov manjšem obsegu prepeljanega tovora za 30,9 odstotka.

Kljub temu v družbi opozarjajo na močan likvidnostni položaj, saj celotna likvidnost znaša štiri milijarde funtov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

debelasadnakupa
06. 11. 2009 17.33
Nafto za vodo
513282
06. 11. 2009 12.52
ja če pa arabci spijo na nafti, super jim je