Gospodarstvo

"Božiček bi moral vsakemu nekaj dati"

Ljubljana, 07. 11. 2008 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če delodajalci tehtajo med tem, ali naj izplačajo 13. plačo ali božičnico, ZSSS priporoča 13. plačo, a dodaja, da bi Božiček moral vsakemu nekaj dati.

Sindikati vztrajamo, da bi Božiček moral vsakemu nekaj dati, kot v vrtcu. Ladislav Rožič, izvršni sekretar ZSSS

Izvršni sekretar za ekonomsko področje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič je dejal, da so razna izplačila v večini uglednih slovenskih podjetij že utečena praksa, ki odraža urejene odnose med zaposlenimi in vodstvi podjetij. "Najbolj poznana izplačila so božičnica, 13. plača, bolj redko videna, a vendar že izplačana je pa 14. plača,“ je dejal in dodal, da so taka izplačila zelo pomembna, saj krepijo pripadnost zaposlenih v podjetjih in spodbujajo prizadevnost zaposlenih.

Če bo dal še dedek Mraz, ne bomo nasprotovali. Dušan Semolič, predsednik ZSSS

Največji delež izplačanih 13. plač je bil v dejavnosti oskrbe z električno energijo, najmanjši pa med delavci v trgovinah. 13. plače sicer iz leta v leto izplačuje več podjetij.

Predsednik ZSSS Dušan Smolič je dejal, da se dajanje 13. plače ni začelo zaradi nekih socialnih, humanitarnih razlogov, ampak so z njo začeli ravno kapitalisti. Pozivajo, da delodajalci izplačujejo še naprej in več kot do sedaj, saj trenutne razmere to dopuščajo. "V tistih podjetjih, kjer je kriza, tega ni niti za pričakovati, a v mnogih podjetjih ni izgube, produktivnost je visoka, poslovni rezultati so tukaj in zagotovo morajo biti tega delavci deležni,“ je dodal.

Če damo na tehtnico, kaj je bolje za delavca, Semolič pravi, da je to nedvomno 13. plača. "Praviloma so božičnice tudi majhne, nižje,“ je dejal, "in kar se tiče samih številk, so 13. plače za delavca boljše. Vsak evro, ki pride, je glede na stanje večine delavstva, dobrodošel,“ je dodal, idealno pa bi bilo, da bi delavci dobivali obe vrsti izplačil.

V prazničnih časih pride delavkam in delavcem vsak evro prav.
V prazničnih časih pride delavkam in delavcem vsak evro prav. FOTO: Damjan Žibert

Kaj je 13. plača in kaj božičnica?

Kolektivne pogodbe dejavnosti opredeljujejo 13. plačo kot tisti del plače, ki se izplača na podlagi uspešnosti poslovanja. Prav tako se kot plača upošteva v predračun pokojninske osnove, na 13. plačo se obračuna akontacija dohodnine, prispevki za socialno varnost in davki na izplačane plače. Rožič poudarja, da je 13. plača lahko izplačana le v denarni obliki.

Božičnica pa je praviloma nagrada zaposlenim in je po Rožičevih besedah diskrecijska pravica delodajalca. Ker se razume kot nagrada, se zaposlenim ne všteva v pokojninsko osnovo, temveč se obravnava kot drugi prejemek. Pri teh prejemkih se ne obračunava in plača davek na izplačane plače.

Delodajalci opozarjajo na gospodarsko situacijo

Združenje delodajalcev Slovenije je v izjavi za javnost zapisalo, da je slovensko gospodarstvo je pred velikimi izzivi. Napovedi glavnih ekonomskih inštitutov kažejo na nadaljnje poslabšanje naslednje leto, ko naj bi v Sloveniji zabeležili okrog 3 odstotno gospodarsko rast. "V tem trenutku pa je težko razpravljati o izplačilu letošnjih 13. plač, saj se podjetja soočajo z likvidnostnimi težavami, s prerazporejanjem delovnega časa in iskanjem ostalih notranjih rezerv, da bi zadržali svoj položaj na trgih, in preprečili prevelike in prehitre izgube delovnih mest,“ so zapisali.

Poudarjajo pa, da bo položaj bistveno različen po panogah, saj je obseg krize različen. Dodajajo, da smo lahko nekoliko bolj optimistični v storitvenem sektorju kot predelovalni industriji.

"Če gre delavcem dobro, se takoj pozna tudi upokojencem."
"Če gre delavcem dobro, se takoj pozna tudi upokojencem." FOTO: POP TV

Sindikati in upokojenci za tesnejše sodelovanje

Vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se je sicer z vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) dogovorilo za večje in bolj koordinirano sodelovanje. Oboji se namreč strinjajo, da je potrebno posebno skrb nameniti tistim upokojencem in delavcem, ki so socialno najbolj ogroženi.

Vodstvi naj bi se tako "uskladili o nujnem dvigu minimalnih plač in pokojnin, vzdrževanju ustreznega razmerja med plačami in pokojninami ter zagotovitvi ustreznih pokojnin delavcem z nizkimi dohodki".

Po Semoličevih besedah so največ pozornosti namenili upokojencem z najnižjimi pokojninami in delavcem z minimalnimi plačami ter soglašali, da je treba narediti vse za dvig teh plač oziroma pokojnin.

Pri tem naj bi izhajali iz stališča, da gre vendarle za neko medsebojno povezanost usod delavcev in upokojencev ter da je treba okrepiti medgeneracijsko solidarnost. "Če gre delavcem dobro, se takoj pozna tudi upokojencem," je še izpostavil Semolič.

Dogovorili so se tudi "za ustanovitev koordinacijskega telesa, ki se bo sestajalo vsak mesec, in delovne skupine, ki bosta oblikovali skupno socialno in zdravstveno politiko obeh organizacij".

Današnjega sestanka so se udeležili predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak, podpredsednik Aldo Ternovec in svetovalec predsednice Mirko Miklavčič ter predsednik ZSSS.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
10. 11. 2008 08.29
Delodajalec Fajn. Ampak ali ti samo prikažeš, da izplačaš maksimalno višino malice ali tako tudi izplačuješ? Mislim do zgornje višine po uredbi vlade. Ker se dela tudi tako.
resslovenka
10. 11. 2008 08.21
Ma dajte no. Vsak izgovor je dober. To so prazni izgovori, da ni treba delavcem kaj dat. Vsaj pri tistih dobro stoječih. Za jamranjem se skriva nesposobnost vodilnih po podjetjih. Taka podjetja naj kar zaprejo. Če še za plače nimajo, ne vidim razloga, da bi delavci delali zastonj in čakali na usmiljenje, kdaj jih bojo dobili in če jih bodo sploh dobili. Potem se bo šele pokazala prava slika gospodarstva v Sloveniji.
ivo55
09. 11. 2008 17.37
Če ne bo 13.plače za delavce bodo pa kot obljublja Semolič vsaj dividende Delavske hranilnice razdeljene članom sindikata.
Buena Vita
09. 11. 2008 08.29
hja,ko poveš po resnici,ko predstaviš argumente,takrat si komedijant
Buena Vita
09. 11. 2008 07.11
hudoresen še edensi ki ve resnico in ima izkušnje,moram ti čestitati ker so tvoji delovci še znosni,kot pišeš,mnogi namajo te sreče ker poznam situacijo v bivšem mehanu,po katerem pljuvajo,lahko z gotovostjo zatrdim da so delovke krive za propad, vzamimo samo malice,vsaki dan so jih imele pet vrst,in kako so zmerjale lastnika, kaj norma,kaj produktivnost,delo ni bilo narejeno v roku nikoli,v glavnem so po službi delale v TRSTU,ZATO SO MORALE PA BITI SPOČITE,IN KJE SE NAJ SPOČIJEJO,V SLUŽBIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII VIDIŠ,,,,IMAŠ SREČO,TI POVEM NO,JA ŠE VELIKO,VELIKO PODOBNIH POZNAM,VSEMU PRIDE ČAS,IN RESNICA NA PLANO
istra1
08. 11. 2008 21.09
Ne bi rekel, da si HudoResen spominjaš me prej na komedijanta.
kriss714@amis.net
08. 11. 2008 17.49
Ni Božička za komunajzarje. Njim naj kar maršal pa kardel nosita...
Franc Kavka
08. 11. 2008 16.46
Pa kaj, pizdek, zdaj pa že sindikalisti verjamejo v Božička?
HudoResen
08. 11. 2008 16.20
Istra1, ti kar jest povem, pa tebi podobnim. Delodajalec ima hudo prav. Že 22 let izplačujem plače več kot 15 ljudem. Pa me delovci ne zapuščajo, šest sem jih že odpravil v pokoj, dva sta tudi sama postala delodajalca, povprečna doba zaposlenega v firmi pa je več kot 12 let. Pomoje sem kar izkušen. Delodajalec je lepo povedal,da delavci res velikokrat ne cenijo , kar dobijo. Pa hitro se navadijona dobro. Ko prosijo za službo in še dva meseca je vse super, pol pa pokažejo pravi obraz. Ko se navadijo dobrega, hitro hočejo še več. Pa kaj si ti res eden tistih, ki misli, da dela za delodajalca. Vsak dela samo zase, če se mu sploh dela. Taki jambrovači k ti pa Semulić bi pa sam zastonj mel. Pa še država polovico tega. Bimboti, mam občutek, da bo še vsako delo dobro. Koliko ur kdo dela, naj jih dobi pošteno plačanih, pa bo. Če pa kdo misli, da zmore več, naj pa nese svoje premoženje in mladost na riziko, pa bo mogoče eden tistih, ki jih država potrebuje, se pravi delodajalec in bo lahko zaslužil več. Če....? Sam to je trd kruh, trši k proletarski al pa sindikalno-hujskaški.
Protizujfom
08. 11. 2008 14.51
Nekateri imajo božička celo leto,za druge pa je že dolgo mrtev.
Protizujfom
08. 11. 2008 14.49
Nesposobni politiki so si izmislili to veliko krizo,tako da bodo lahko še naprej lagali in kradli delavcem.Ko bomo prenehali delati bo pa res kriza za vse,ne samo za nas.Slovenija ni v krizi nehajte lagat in tako strašit delavce.Ministrov je enako, pa naj bo Janez ali Borut na vrhu.
istra1
08. 11. 2008 13.36
Delodajalec je napisal:Samo marsikateri delavec tega ne ceni in pričakuje konec leta še in še. Jaz bom pa tako rekel, marsi kateri delodajalec ne ceni tega kar mu delavec čez leto ustvari, da si gre lahko on in njegova družina tiste smrdljive riti namakati na morje in letovati v luksuzne hotele.
jagoda_fp
08. 11. 2008 11.32
kdo za hudiča pa je božiček v tej zgodbi Pa PROSIM 24 UR DA NEHAJO S CENZURO!!! nisem čez nikogar ni9č reku!!! Pa dva moja prispevka manjkata v celoti!!!
est
08. 11. 2008 11.18
Sindikalisti so ponavadi oz.vedno \"ta rdeči\" ti pa ne smejo vrjeti v božička, ker je to imperialistični-gnilokapitalistični izum.Bo tito dal.
odkimasin
08. 11. 2008 11.15
Brez dela ni jela!
Delodajalec
08. 11. 2008 10.13
da vas malo razsvetlim, z veseljem plačam delavcu 13 plačo in božičnico, če se država odpove davku na le-to. Če pa država pobere več kot polovico, pa ne bo šlo, raje delavcu izplačam maximalno malico in prevoz čez celo leto. Samo marsikateri delavec tega ne ceni in pričakuje konec leta še in še.
Mad biker
08. 11. 2008 10.04
kdo pa še kej da razen knjige
Lagoya
08. 11. 2008 10.02
Pri vsem tem jamranju me motita dve stvari: Eno je enormna potrošnja raznih povsem nepotrebnih in celo bedastih dobrin v času praznikov, kamor ljudje zmečejo svoj denar, so pa tudi primeri, ko za to najemajo kredite. Za vse je seveda kriva potrošniška miselnost in vse ovce, ki jo imajo. Druga stvar je precej bolj splošna. Vem, da vsako gospodarstvo potrebuje tudi nisko kvalificirane delavce, a če gledamo s stališča posameznika, se je temu potrebno izogniti. Vsi, ki jamrate nad nizkimi plačami, s srednjo šolo tehnične smeri, za kar ni potrebno biti genij, le nekaj pridnosti in učenja, je mogoče zaslužiti povprečno Slovensko plačo. Hec je v tem, da so programi za odrasle bolj kot ne prazni, pa še to jih pol obupa na sredi. (Ja pa nom p&039;r 40 v šolo hodu.-pol ne jamri, če se ti ne da nč nardit zase) Komunizem je mimo, če zase ne boš poskrbel sam, ti bo dala država nekaj za životarjenje.
Navihanko
08. 11. 2008 07.36
kdo pa še verjame v božička
Roxy79
08. 11. 2008 04.42
13-to plačo imajo meneđerji,direktorji in ostala visoka golazen..... kateri že tko al tko jemljejo visoke plače.Delavci pa..... ne dobijo niti za sendvič.