Gospodarstvo

Božič brez snega?

Ljubljana, 06. 12. 2006 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žičničarji zaradi 'zelene' zime še niso v skrbeh in upajo, da bodo za praznike že začeli smučarsko sezono.

Žičničarji upajo, da bodo z zasneževanjem začeli že ta teden
Žičničarji upajo, da bodo z zasneževanjem začeli že ta teden FOTO: Jani Dolinšek

Generalni sekretar Združenja žičničarjev Slovenije Dušan Božičnik je povedal, da zaradi letošnje "zelene" zime še niso v skrbeh in upa, da bodo božično-novoletne praznike le spravili pod smučarsko "streho". Pojasnil je tudi, da bodo z zasneževanjem smučarskih stez najbrž začeli že ta vikend, ko je napovedano sneženje do 700 metrov nadmorske višine. V Agenciji za okolje RS so pojasnili, da bo snežilo v noči na nedeljo, verjetnost, da bo snežilo med prazniki, pa je zelo majhna.

Božičnik je tudi poudaril, da je odprtje letošnje smučarske sezone načrtovana za 15. december, umetno zasneževanje pa je smiselno od minus dveh stopinj Celzija in večji vlažnosti zraka. Vsi slovenski smučarski centri so že v stanju pripravljenosti za umetno zasneževanje. Smučarska sezona v letu 2005 se je začela že 24. novembra ko je bilo na vseh smučiščih dovolj naravnega snega.

Kakšna bo zima 2006/2007?

Na vprašanje, ali so že sprejeli ukrepe za rešitev sezone, je Božičnik odgovoril, da imajo pripravljen model, v zimah brez snega - ena takšnih je bila leta 1996 - pa jim je doslej pomagala tudi vlada, ki jih je oprostila plačila določenih dajatev. Dodal je tudi, da se jim je že zgodilo, da so bili božično-novoletni prazniki brez snega in takrat je bil njihov prihodek okrnjen.

Lani so smučarsko sezono odprli že novembra
Lani so smučarsko sezono odprli že novembra FOTO: POP TV

Kakšna bo zima 2006/2007, v agenciji ne morejo napovedati, lanska zima pa je bila mrzla in snežena. Povprečna temperatura v zimi 2005/2006 je bila pod dolgoletnim povprečjem 1961-1990, le na obali je bila enaka povprečju. V večjem delu Slovenije so bili odkloni med -0,5 in - eno stopinjo Celzija. Temperaturni odkloni so bili z izjemo gorskega sveta v mejah običajne spremenljivosti. V Julijskih Alpah in nekaterih predelih Karavank je temperatura presegla odklon 1,5 stopinje Celzija. Čeprav je bila zima mrzla, posebno nizkih temperatur ni bilo zabeleženih.

Dolgoletno povprečje padavin je bilo preseženo v Beli krajini, delu Dolenjske in v severovzhodni Sloveniji. Majhen presežek je bil zabeležen v Portorožu, drugod so bile padavine pod povprečjem. Čeprav je bila snežna odeja vztrajna, število dni s snežno odejo pa preseglo dolgoletno povprečje, snežna odeja ni bila posebno debela. Prva obilica snega se je pojavila že konec novembra 2005, snežilo pa je tudi še marca 2006.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.