Gospodarstvo

Boj za plinski trg

Budimpešta/Rim, 21. 06. 2006 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družbi MOL in Gazprom sta se po podpisu sporazuma zavezali, da bosta sodelovala pri izgradnji plinovoda.

Sedež Gazproma v Moskvi
Sedež Gazproma v Moskvi FOTO: Reuters

Madžarska naftna in plinska družba MOL je danes z rusko plinsko družbo Gazprom podpisala sporazum o ustanovitvi skupne projektne družbe, Ta družba bo preverila možnosti za morebitno izgradnjo mednarodnega plinovoda skozi države jugovzhodne Evrope in s tem povezanim podzemeljskim skladiščenjem plina na Madžarskem.

Družba MOL je sporazum z ruskim plinskim velikanom podpisal v skladu z načrti, ki jih je objavila že novembra lani. Skupna družba naj bi imela sedež na Madžarskem.

Madžarski minister za gospodarstvo in promet Gergo Abraham je ob tem poudaril, da bi mednarodni plinovod skozi države JV Evrope imel pomemben finančni učinek. "Madžarska bi lahko bila center za zaloge plina in bi ga distribuirala v sosednje države, med drugim tudi na Hravško in Slovaško."

Madžarska se je sicer tako kot veliko drugih evropskih držav v času ukrajinsko-ruskega spora glede cen plina v začetku letošnjega leta soočala s pomanjkanjem zalog. Čeprav Madžarski plina takrat ni primanjkovalo, se želi tamkajšnja vlada rešiti odvisnosti od ruskega plina.

Z Gazpromom se želi povezati tudi italijanski naftni in plinski velikan Eni. Medtem ko se ruske oblasti s sodelovanjem z Italijani načeloma strinjajo, je Eni pripravljen pomagati Gazpromu pri vstopu na italijanski trg. V družbi so tudi prepričani, da lahko skupaj z ruskim plinskim podjetjem skupaj nastopijo na tretjih trgih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.