Gospodarstvo

Bo Soršak Šrotu dovolil odprodajo Mercatorja?

Ljubljana, 30. 10. 2008 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Urad za varstvo konkurence naj bi Šrotovemu Infond Holdingu dovolil prodajo 23 odstotkov Mercatorja slovenski trgovski družbi Raishop.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: Dare Čekeliš

Urad za varstvo konkurence (UVK) je po dostopnih informacijah Infond Holdingu odobril prodajo 23-odstotnega deleža v Mercatorju. Odločitev urada je posledica odločitve Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je skupini podjetij okoli Pivovarne Laško v lastništvu Mercatorja odvzela glasovalne pravice, ki jih lahko pridobijo bodisi z objavo prevzema bodisi z zmanjšanjem deleža.

UVK postopka zoper lastnike Mercatorja – Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Infond Holding, ki imajo skupaj v lasti 48,34 odstotka trgovca – sicer ne bo ustavil. Za izdajo dovoljenja za prodajo deleža Infond Holdinga v Mercatorju avstrijskemu Raishopu pa so se odločili zaradi odločbe ATVP, saj ponudbe za prevzem Mercatorja omenjene družbe iz pravnih razlogov ne bi objavile.

Soršak ne bo nasprotoval AVTP

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak
Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak FOTO: POP TV

Če varuh konkurence prodaje deleža Infond Holdinga v Mercatorju ne bi dovolil, potem bi lastniki Mercatorja trdili, da niso v prekršku, saj zaradi onemogočanja prodaje deleža Infond Holdinga ne morejo izvajati odločbe ATVP. Ker UVK s svojimi dejanji ne more blokirati odločbe drugega državnega organa, je iz pravnih razlogov izdal odločbo, s katero dovoljuje prodajo deleža.

Direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak odločbe, s katero je po dostopnih informacijah dovolil prodajo deleža Infond Holdinga v Mercatorju, zaenkrat ne more komentirati, saj jo morajo najprej prejeti stranke v postopku.

Za Laščane rešitev odprodaja celotnega deleža?

Kljub zmanjšanju skupnega deleža pa se Laščani ne morejo izogniti drugemu postopku urada – ugotavljanju nedovoljene vertikalne koncentracije, ki naj bi omogočala zlorabo monopola dobavitelja (Pivovarne Laško) in trgovca (Mercatorja), pišejo v Dnevniku. Zato postopki Laščane silijo v odprodajo celotnega deleža v Mercatorju.

Že junija ustavljena prodaja deleža Mercatorja

Mercator so v Infond Holdingu družbi Raishop hoteli prodati že junija letos, a je UVK pogodbo razveljavil.
Mercator so v Infond Holdingu družbi Raishop hoteli prodati že junija letos, a je UVK pogodbo razveljavil. FOTO: Dare Čekeliš

Finančna družba Infond Holding je z družbo Raishop Holding, hčerinsko družbo Raiffeisna Investment z Dunaja, sicer že junija letos sklenila pogodbo o prodaji 23-odstotnega deleža Mercatorja. Kot so takrat sporočili, so delež Avstrijcem prodali za okvirno ceno 260 milijonov evrov, končna cena pa naj bi se v skladu s prodajno pogodbo oblikovala ob upoštevanju popravka glede na tržna gibanja v naslednjem letu. Pogodba je bila sklenjena pod odložnim pogojem pridobitve soglasja za prodajo urada za varstvo konkurence. UVK pa je prodajo ustavil, saj naj bi šlo le za začasno prodajo oziroma parkiranje delnic, dokler postopki ne gredo mimo.

Spomnimo

Infond Holding, ki ima deleže v številnih slovenskih družbah, je v večinski lasti podjetja Center Naložbe, ki je v skoraj 78-odstotni lasti Kolonela, ta pa je v lasti podjetja Atka-Prime, družbe v solasti predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota.

Šrot je solastnik Atka-Prime že več kot dve leti, ker pa tega ni razkril regulatornim organom, sta ga Agencija za trg vrednostnih papirjev in Urad za varstvo konkurence ovadila, in sicer zaradi poznega razkritja lastništva nad Kolonelom in suma, da je v priglasitvenih listinah v postopku prevzema Laškega in še prej časopisnega podjetja Delo, ki je zdaj v skoraj 100-odstotni lasti Laškega, posredoval lažne podatke o lastniški verigi.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
03. 11. 2008 07.30
DOLGO JE MERCATOR RASEL,DRŽAVA SLOVENIJA NAJ GA ODKUPI NAZAJ,DA BODO DELAVCI NA VARNEM!!!!
MojcaCoh
01. 11. 2008 11.10
Predvsem mi še ni jasno zakaj Šrot še ni v zaporu, in kkaj si ti sploh gredo..?? Ob takšnih cirkuških predstavah in komedijah za javnost raste rod tistih ki takemu\" upravičeno \"..kaj podtaknejo..??&039;&039; Pravosodni sistem naj se zaveda kot vsi ostali režiserji da Državljani niso otroci ki jih lahko vlečejo za ušesa.. Mojlah
sgg
31. 10. 2008 12.57
mah nej ga prodajo pa nj 100.000 slovencev ZGNIJE!!!!!! Grdo rečeno...res...ampak očitno se mora to zgoditi da bote ljudje videli da ma oblast preveč pooblastil in da je potrebno zamenjat še koga drugega ne sam premierja.. koruupcijaaaaa....oooo korupcijaaaa....kak si fajna bla....soršak si bo zihr procente vleko od elektrike pa mercatorja...
fantodfare
30. 10. 2008 15.32
A rabi morda denar, da pokrije kredite*? he, hee,
fantodfare
30. 10. 2008 15.32
alibaba
30. 10. 2008 12.48
sorsak namesto, da bi pisal odlocbe, ki bi pravno pile vodo, pise piarovske tekste, potem pa mu seveda zacnejo padati vse v vodo na sodiscih. je izgubil proti pircevi, bo proti lascanom in bo izgubil proti elektro firmam. posledice njegovih nebuloz bodo, da bo elektrika v nekaj mesecih 2x drazja, da bo mecator skoraj v celoti v rokah tujcev se letos in morda se kaksno drugo podjetje. vse to, zato ker je bivsi veliki vodja ukazal vojski streljati se po svojih, ker je upal, da bo med njimi zadel kakega sovraznika. sorsak pa je kot priden vojacek udaril s petami. se malo hrupa za nic ne moremo reci, ampak malo piqarovskega kricanja z veliko skode predvsem za nas drzavljane.
mc_burek@email.si
30. 10. 2008 10.22
in zakaj ih silijo da morjo prodat?