Gospodarstvo

Avstrijski Bof je bil napaka

Ljubljana, 22. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Merkur se je na podlagi nepopolne analize v Big Bang Handelsu, ki ime v lasti trgovini Bof na Dunaju in v Gradcu, odločil za kreditiranje družbe.

"V podjetje smo šli z večjim posojilom, kot stanje verjetno dopušča," je v pogovoru za današnje Finance potrdil predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Ocene o tem, da bodo zaprli trgovino Bof na Dunaju, obdržali pa tisto v Gradcu, še ni možno dajati, je dejal in dodal, da poteka natančen pregled poslovanja avstrijskega podjetja, januarja bo tako možna ocena o tem, kaj bodo naredili.

Na vprašanje, zakaj se Merkur toliko ukvarja z avstrijskim podjetjem Big Bang Handels, ki ima v lasti trgovini Bof, če je v njem le 25-odstotni lastnik, pa je Kordež poudaril precejšnje terjatve. Prvi mož Merkurja je priznal, da je bilo stanje v avstrijskem podjetju presenečenje, v Merkurju se namreč niso pretirano vključevali v poslovanje Big Banga Handels, ker se je z njim večinoma ukvarjal Jurij Schollmayer. O možnih sankcijah je Kordež ostal skrivnosten, na letošnji poslovni rezultat Merkurja pa vse to naj ne bi vplivalo, je poudaril.

Sicer pa v Merkurju v Naklem trenutno postavljajo nove poslovne prostore, v nove pisarniške prostore na celjski Hudinji pa so preselili tudi tiste zaposlene v Kovinotehni, saj želijo vse skoncentrirati na dveh lokacijah. V Naklem poleg tega začenjajo z gradnjo skladišč, pri metalurgiji pa načrtujejo v prihodnjih štirih letih povečanje prodaje na 700.000 ton.

"V načrtu za leto 2004 imamo za 34 milijonov evrov naložb," je pojasnil Kordež. Te vključujejo trgovske centre, predvidevajo namreč precejšnjo naložbo v BTC, iščejo nove lokacije v Velenju, na Ptuju, v Kamniku in Zasavju. "Na Hrvaškem nas čakata Samobor in Zadar, odpiramo Zagreb dve, iščemo pa še lokaciji za Split in Šibenik. Prav v teh dneh se kar resno pogovarjamo tudi za lokacijo v Beogradu," je nekatere od prihodnjih načrtov razgrnil Kordež.

Na vprašanje o morebitnih kapitalskih spremembah v Merkurjevem lastništvu je Kordež odgovoril, da imajo v Merkurju narejeno strategijo do leta 2007, ki temelji na njihovi nadaljnji samostojnosti. "Pri tem pa jaz pravim - vse možnosti so odprte," je še dodal.

Z vstopom Slovenije v EU 1. maja prihodnje leto bo po besedah prvega moža Merkurja predvsem pri cenovnem delu prišlo do postopnega noveliranja cen, in sicer zaradi politike dobaviteljev, ki zdaj narekujejo ceno. "Gre za to, kakšno ceno ima, denimo, Sony za avstrijski in slovenski trg," je dejal. Najbolj naj bi se spreminjale cene pri akustiki in beli tehniki, je povedal Kordež in dodal, da bo moralo tudi Gorenje malo popraviti svoje cene. Po drugi strani pa v Merkurju pričakujejo, da bodo trgovci malo zvišali marže.

Čez pet let Kordež v skupini Merkurju pričakuje milijardo evrov prodaje, pri čemer pa sploh ni pomembno, ali bodo v okviru večjega sistema ali ne, je dejal Kordež, ki je na vprašanje o govoricah o svoji odstavitvi odgovoril, da je od lastnikov dobil vso podporo.