Tujina

Alitalia ostala brez denarja

Rim, 18. 09. 2008 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker je sindikat zavrnil pogoje investitorjev, so se ti odločili, da v Alitalio ne bodo vložili nobenih sredstev. To pomeni, da bo šla družba najverjetneje v likvidacijo.

Alitalia gre najveretneje v stečaj.
Alitalia gre najveretneje v stečaj. FOTO: Reuters

Podjetniški konzorcij CAI je umaknil svojo ponudbo za prevzem italijanskega letalskega prevoznika Alitalia, italijanski premier Silvio Berlusconi ob tem trdi, da odločitev konzorcija ne pomeni nujno stečaja Alitalie.

"Dramatične razmere v Alitalii in na mednarodnih trgih ne dopuščajo več podaljševanja pogajanj,"
je ob koncu zasedanja v Milanu zapisalo vodstvo konzorcija CAI. Nadaljnje odlašanje bi, kot je še pojasnil CAI, ogrozilo uresničitev načrta za rešitev Alitalie.

Konzorcij CAI je odločitev sprejel na podlagi neobstoja širokega soglasja med sindikalnimi združenji zastopanimi v Alitalii.

CAI postavil ultimat

Kot je znano, je predsednik konzorcija CAI Roberto Colannino sindikatom v sredo postavil ultimat, da če ne bodo do danes do 15.50 sprejeli dogovora in podprli predloga za rešitev Alitalie, bo CAI umaknil svojo ponudbo.

Zaposleni v Alitalii, zbrani na letališču Fiumicino blizu Rima, so novico o umiku ponudbe sprejeli z zadovoljstvom.

Trije sindikati so strinjanje s predlogom konzorcija CAI, ki je bil v novo Alitalio pripravljen vložiti milijardo evrov, izrazili že v sredo.

Medtem je ostalih šest združenj, med njimi zastopniki pilotov in stevardes, minulo noč pripravilo svoj predlog za rešitev Alitalie iz krize. Dokument so danes poslali vodstvu CAI in zaprosili za nujni sestanek ali z izrednim upraviteljem Alitalie Augustom Fantozzijem ali s predstavniki vlade.

Berlusconi: Treba je preučiti vse možnosti

Berlusconi je ob tem dejal, da Alitalia stoji pred prepadom in da so razmere dramatične, odgovorni za to pa so Italijanska generalna konfederacija dela in piloti, ki niso pristali na predlog konzorcija CAI. Pojasnil je še, da odločitev konzorcija še ne napoveduje stečaja največjega italijanskega letalskega prevoznika, pač pa je potrebno temeljito proučiti vse možnosti.

Berlusconi: Razmere so dramatične.
Berlusconi: Razmere so dramatične. FOTO: Reuters

Soglasna sklenitev dogovora med CAI in sindikati bi med drugim pomenila odpustitev približno 3000 zaposlenih v Alitalii, ki bi lahko tudi do osem let po prekinitvi pogodbe prejemali 80 odstotkov plače. Premier Berlusconi je minuli teden opozoril, da v primeru stečaja in posledične odpustitve vseh 20 000 delavcev Alitalie izplačevanje nadomestila ne bo mogoče.

Fantozzi je danes sindikate obvestil, da bo sprožil postopek izrednega skrajševanja delovnega časa določenih delavcev Alitalie, posredno ali neposredno vezanih na uporabo 34 letal, ki niso bila več v uporabi. 831 pilotov bo odslej brez dela 12 dni na mesec, 1384 stevardes in pomočnikov na letalu ne bo delalo deset dni na mesec, 2072 zaposlenih na letališču pa šest.

Visoke izgube

Alitalia se v zadnjih petih letih spopada z visokimi izgubami. Ta je lani znašala kar 495 milijonov evrov. Do 31. julija se je družba zadolžila še za skoraj 1,2 milijarde evrov, kar je glede na junijsko stanje za 57 milijonov evrov več. Delnice družbe so zaradi strmoglavega padanja tečaja junija umaknili z borze.

Po neuspelem poskusu prevzema s strani družbe Air France-KLM aprila je Alitalia, ki je v 49,9-odstotni lasti države, prejela premostitveno posojilo v višini 300 milijonov evrov.

Rešitev Alitalie iz krize je sicer ena od prednostnih nalog Berlusconijeve vlade. Italijanski premier je obljubil, da bo Alitalio obdržal v rokah Italijanov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
19. 09. 2008 10.49
kdor je letel z AlItalio ve, zakaj je papež poljubljal tla, ko je izstopil...Jaz sem jih tudi....
Zakon1
19. 09. 2008 08.44
Berluskonijev princip = janšistični princip. Hansola je pa globoko v tem.
hansola
18. 09. 2008 21.10
sindikati - smrt delavcev
kunilingus
18. 09. 2008 21.07
Ajoj zdej bom mogu pa v Trst z avtom.