Gospodarstvo

80 dolarjev za sod nafte?

Singapur, 14. 07. 2006 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Cene nafte na svetovnih trgih so se zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu krepko zvišale.

Za sod (159 litrov) zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v avgustu je bilo treba v elektronskem trgovanju na azijskih trgih odšteti 78,10 dolarja, kar je 1,40 dolarja več kot v četrtek. Severnomorska nafta brent z avgustovskim dobavnim rokom se je na londonski borzi podražila za 83 centov na 77,52 dolarja za sod, z nafto pa se je trgovalo tudi višje.

Na londonski borzi se je nafta podražila za 83 centov na 77,52 dolarja za sod.
Na londonski borzi se je nafta podražila za 83 centov na 77,52 dolarja za sod. FOTO: Reuters

Strokovnjaki so si enotni, da se bo cena za sod nafte prej ali slej povzpela prek 80 dolarjev. Kot ugotavljajo, nafto draži povečano povpraševanje in zaskrbljenost zaradi morebitnih motenj v dobavi v največjih izvoznicah, kot sta Iran in Nigerija, vlagatelji pa se bojijo tudi orkanov. Po navedbah strokovnjakov bodo tako cene črnega zlata skoraj zagotovo še to poletje presegle 80 dolarjev.

Strokovnjaki so si enotni, da se bo cena za sod nafte prej ali slej povzpela prek 80 dolarjev.
Strokovnjaki so si enotni, da se bo cena za sod nafte prej ali slej povzpela prek 80 dolarjev. FOTO: Reuters

Če bi se razmere na Bližnjem vzhodu umirile, pa strokovnjaki menijo, da bi lahko cene nafte tudi krepko padle. Medtem ko Izrael in Libanon sicer nista vpletena v naftni trg, je strah, da bi se spori preselili še na druga območja v regiji, ki proizvede skoraj tretjino svetovne nafte.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.