Gospodarstvo

12 ponudnikov za Telekom

Ljubljana, 15. 10. 2007 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za nakup 49,13 odstotka državnega deleža v Telekomu je vlada dobila 12 ponudb. Med njimi je tudi Tuševa.

Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj upa, da bo novi lastnik podprl nadaljno rast podjetja.
Predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj upa, da bo novi lastnik podprl nadaljno rast podjetja. FOTO: POP TV

Ob 15. uri se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb registriranih ponudnikov za nakup 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije. Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe države v Telekomu Slovenije je do predvidnega roka prejela 12 nezavezujočih ponudb za nakup.

Ponudniki za nakup 49,13-odstotnega deleža v družbi Telekom so: Apax, Velika Britanija, Babcock & Brown, Velika Britanija, Bain Capital & Axos Capital (konzorcij), Velika Britanija in Nemčija, konzorciju se je pridružilo še podjetje BT globalne storitve, CEP III/(Carlyle), Luksemburg/ZDA, Engrotuš, Slovenija, Hrvatski Telekom, Hrvaška, Macquarie Bank, Avstralija, Magyar Telekom, Madžarska, Oger Telecom, Združeni arabski emirati, Providence Equity, Velika Britanija, SAC PCG LLP, Skipti, Islandija.

Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje dela kapitalske naložbe v družbi Telekom bo predvidoma do konca meseca določila ponudnike, ki se bodo uvrstili v drugi krog.

Lastnik, ki bo podpiral razvoj

Država je mednarodni javni poziv za prodajo 49,13-odstotnega deleža v Telekomu Slovenije objavila 31. avgusta. Za drugo fazo postopka izbrani ponudniki bodo povabljeni k izvedbi skrbnega pregleda družbe v novembru, rok za oddajo zavezujočih ponudb se predvideva v začetku decembra, podpis pogodb za izvedbo transakcije pa je predviden za konec decembra letos ali v začetku januarja 2008.
Vodstvo Telekoma Slovenije je ob potekajočih postopkih za prodajo dela državnega deleža v družbi izrazilo željo po lastniku, ki bo podpiral nadaljnji razvoj, rast in širitev celotne skupine ter ohranjal celovitost in prepoznal v skupini pomembnega in relevantnega partnerja. "Mislim, da je med potencialnimi ponudniki kar nekaj takih, ki imajo najverjetneje točno take namene," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj.

"Ne glede na prihajajoče lastniške spremembe ostajajo naše usmeritve in zaveze enake - uporabnikom ponuditi najboljšo uporabniško izkušnjo, rast in širitev ter povečevanje vrednosti podjetja," je še dejal Dremelj. Pri tem ni želel komentirati same prodaje državnega deleža, saj je to v "pristojnosti lastnika, ki ima vso pravico s svojim premoženjem razpolagati, kot misli, da je prav".

Prodaja delnic po dvofaznem postopku

Omenjeni paket delnic, ki jih imajo v lasti država oziroma paradržavni skladi Kapitalska družba, Prvi pokojninski sklad in Slovenska odškodninska družba, bo prodan po dvofaznem postopku mednarodnega javnega zbiranja ponudb. V prvi fazi bodo registrirani ponudniki poslali nezavezujoče ponudbe na podlagi prejetega informacijskega memoranduma.

V drugi fazi bodo nato izbrani registrirani ponudniki povabljeni k oddaji zavezujočih ponudb na podlagi opravljenega skrbnega pregleda družbe, poročila o prodajalčevem skrbnem pregledu in drugih dokumentov v zvezi s transakcijo. Komisija si sicer pridržuje pravico odločiti se tudi za izvedbo tretje faze postopka, in sicer licitacijo.

Upad klasične telefonije

Dremelj je sicer danes spregovoril tudi o drugih temah, povezanih s poslovanjem družbe. Telekom Slovenije se po njegovih besedah tako kot drugi evropski telekomi med drugim sooča z upadom uporabe klasične telefonije. Upad prihodkov na tem področju, tako Dremelj, uspešno nadomešča s prihodki od širokopasovnih storitev in medoperaterskih storitev na domačem in tujem trgu.
Na Ljubljanski borzi se je danes vrednost Telekomove delnice, ki je bila v borzno kotacijo sicer uvrščena pred dobrim letom, zvišala za 0,78 odstotka na 453,69 evra.
Na Ljubljanski borzi se je danes vrednost Telekomove delnice, ki je bila v borzno kotacijo sicer uvrščena pred dobrim letom, zvišala za 0,78 odstotka na 453,69 evra. FOTO: POP TV

Prvi mož Telekoma se je dotaknil tudi tožb, letos vloženih proti družbi. "Telekom ima veliko poslovnih partnerjev in sorazmerno številu poslovnih partnerjev je tudi delež tistih, ki smatrajo, da je treba kakšne stvari, zelo velikokrat njihove napačne poslovne odločitve, spraviti na sodišče," je povedal Dremelj.

Multimedijske storitve

Tajnikar: Telekom bi se lahko širil hitreje

Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o 3,97 milijona evrov vrednem nakupu 75-odstotnega deleža v AOL SP (Albanian Online Service Provider), zasebni albanski družbi s sedežem v Tirani. Telekomov vstop na albanski trg je dokaz, da je slovenski Telekom še vedno podjetje, ki je lahko razvojni konj slovenskega gospodarstva in da v tem trenutku za obstoj in razvoj ne potrebuje strateških partnerjev, za financiranje rasti pa prevzemnikov tako ni nikoli potreboval, je dejal ekonomist Maks Tajnikar.

Vse več sicer skupaj delajo na področju omrežij, saj se ta zlivajo, združujejo pa tudi dejavnost na področju vsebin oziroma multimedijskih storitev. Tako vsi deli skupine, ki se ukvarjajo z multimedijskimi storitvami in vsebinami - Interseek, Planet 9, Teledat in del Telekoma -, pripravljajo projekt o prihodnji organiziranosti. "Iz tega ne bomo naredili ene same družbe, ampak jih bomo v prvem delu najverjetneje razdelili na multimedijske vsebine ter na portale," je povedal Dremelj.

V zvezi s Kosovom, kjer je Telekom v konzorciju z Mobitelom in Ipko Netom pridobil licenco za drugega mobilnega operaterja, je Dremelj povedal, da njihove aktivnosti na tem trgu tečejo po načrtih. "Seveda delo ni enostavno, kljub temu pa smo prepričani, da bo to eno najhitreje zgrajenih omrežij na svetu," je izpostavil. Prve storitve naj bi tako začeli ponujati še letos.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyz123
16. 10. 2007 10.51
"izrazilo željo po lastniku, ki bo podpiral nadaljnji razvoj, rast in širitev celotne skupine" Kakšno zavajanje! Če ne bi bilo T-2ja, bi mi vsi še srfali po predragih ISDNjih.
kandazar@gmail.com
16. 10. 2007 06.26
Nihče ni nikogar prisilil, da je plačal par tisoč dem za priključek ali pa da je kopal jarke in polagal kable. Sami ste si želeli telefon in ste ga pač (pre)plačali. Vendar ste imeli telefon že v jugi. Ponekod pa smo ga dobili šele ob prelomu tisočletja. Pa razlikujte med družbenim in državnim premoženjem. Pred letom 91 je bilo vse družbeno potem pa so podjetja kar podržavili (ljudje smo dobili pa tiste certifikate, ki so bili za večino žal neuporabni->nekateri so pa obogateli).
Breda Plahutnik
16. 10. 2007 06.15
Dragi damirg,a ti veš,daje lastnik tuštelekoma Mirko Tuš?
damirg@email.si
15. 10. 2007 22.03
prvo borec, sam ne mi se ti jokat kle... placal si tako kot vsi isto. Cena se je pa prilagodila zahtevi, zato je danes prikljucek tako poceni, sploh zaradi vecje kupne moci. vi bi pa zdej radi kr nek denar nazaj al kva?
damirg@email.si
15. 10. 2007 22.00
zakaj je pa tuš telekom na seznamu? pol telekoma je vrednega za 3 tuše.
prisoten@email.si
15. 10. 2007 20.24
če je nekaj državno pomeni, da mora vsak državljan nekaj dobiti od tega. potrebno je vsa državna podjetja razdeliti med državljane, potem pa naj vsak sam proda oz. naredi kar hoče. ne pa da bo ta denar šel v privatne žepe vlade. nekateri pa bodo poceni priši do premoženja. poglejte mercator in prijatelje Bav....
Prvo Bore
15. 10. 2007 18.53
Pahorček dobil boš k:::::, to je samo zavajanje ljudi. Leta 82 sem vplačal 1500 DEM za tel.prikluček in kaj sedaj mislijo, da bom čuval 20 let račune. Leta 87 sem plačal zopet 2 x 1500 DEM in kaj bom dobil ? Isto kot TI. VSE DRUGO SE BO PRETOPILO V PRIVAT ŽEPE.
pahor?ek
15. 10. 2007 11.13
lenko, kaj pa to, da bomo upravičenii prejeli nazaj denar, ki smo ga vložili v telekomunikacije!
Garin?a
15. 10. 2007 09.39
LomilkaSrc
15. 10. 2007 09.28
Najlepše je prodati nekaj kar ni tvoje. Narod je bogve koliko desetletij udarniško postavljal cetrale in kable , sedaj pa raja dela s tem kapitalom kar jim paše. A mi, ki smo delali udarniško, bomo deležni brce???