Slovenija

Umrla velika humanitarka in zaščitnica otrok Anita Ogulin

Ljubljana, 16. 07. 2024 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

V 73. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrla Anita Ogulin, velika humanitarka, ki je veljala za sinonim srčnosti, nesebičnosti in dobrodelnosti. Svoje življenje je posvetila pomoči drugim, roko ponudila številnim, ki so se znašli v stiski in na tisoče otrokom omogočila lepšo prihodnost. Za svoje humanitarno delo je prejela številna priznanja in odlikovanja, letos tudi državno odlikovanje zlati red za zasluge. Dolga leta je delovala kot predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, ki se je letos njej v čast preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zadnje besede Anite Ogulin
    03:48
    Iz 24UR: Zadnje besede Anite Ogulin
  • Iz 24UR: Zapustila nas je Anita Ogulin
    05:07
    Iz 24UR: Zapustila nas je Anita Ogulin
  • Iz SVETA: Slovo Anite Ogulin
    04:50
    Iz SVETA: Slovo Anite Ogulin

 

Anita Ogulin je bila velika borka. Vse življenje se je borila za pravice in boljše življenje tistih, ki tega sami niso zmogli. Pred dobrima dvema letoma pa se je morala začeti boriti tudi zase, dobila je namreč diagnozo kronične levkemije in mnogoceličnega limfoma B. 16. julij je dan, ko je legla k večnemu počitku, a njeno ime in poslanstvo živita naprej. 

Anita Ogulin
Anita Ogulin FOTO: Simon Pintar

Ogulinova se je rodila v skromno družino, njena mama je bila slabovidna, oče pa popolnoma slep - kot njegova vodnica je že od zgodnje mladosti razvijala sočutje in empatijo. Ko je govorila o svojem otroštvu, je večkrat povedala, da so težko živeli. Družina, ki je bila tudi rejniška, je pod svojo streho sprejemala otroke brez doma ali brez ljubeče družine, h kateri bi se lahko zatekli. 

Aniti Ogulin, nenadomestljivi borki za boljšo družbo, izvrstni poslušalki, humanitarki z veliko začetnico, bomo posvetili tudi nedeljsko rubriko 24UR Fokus. Prežet bo z njeno mislijo: "Jaz to preprosto živim in tako življenje bom tudi zaključila."

Preden se je popolnoma predala humanitarnemu delu, je opravljala različna druga dela, med drugim je kmetovala, opravljala tajniška in referentska opravila, po izobrazbi je bila novinarka. Svoje vrednote in izkušnje, že zgodnje otroške, je prenesla v strokovno humanitarno delo, ko je postala sekretarka, kasneje pa tudi predsednica Zveze prijateljev mladine (ZPM) Moste-Polje. Zadnja leta je bila invalidsko upokojena, a je v zvezi, ki se je aprila letos njej v čast preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM, še naprej delala kot prostovoljka. 

Vse življenje je goreča zagovornica otrokovih pravic in tudi odgovornosti. Vedno je bila tista, ki je pozivala k odgovornemu starševstvu ter se zavzemala za prijazno, odgovorno, solidarno, strpno in odprto družbo. Zanjo, mamo dveh otrok in babico dveh vnukov, so bili vsi otroci njeni otroci, še posebej otroci v stiski.

Za svoje delo je prejela številna priznanja in odlikovanja

Kot eden najbolj prepoznanih obrazov Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je pomembno vplivala na delovanje te organizacije. Vseslovenske projekte podpore in pomoči otrokom, mladim in družinam pa je uresničevala prek Zveze Anita Ogulin in ZPM. 

Bila je ustanoviteljica Fundacije predsednika Republike Slovenije Pustimo jim sanje, mentorica na otroških parlamentih, vzgojiteljica, pedagoška vodja na letovanjih, taborih in izletih. Ustanovila je Štipendijski sklad za revne otroke pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, s čimer je omogočila izobraževanje številnim otrokom iz družin s finančnimi težavami.

Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim je prejemnica naziva Slovenka leta po izboru Nedeljskega dnevnika, častna meščanka Ljubljane, Delova osebnost leta, ime leta Vala 202, letos je prejela tudi kip častne Slovenke za vse čase. Takratni predsednik republike dr. Danilo Türk ji je leta 2012 podelil odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije.

Anita Ogulin je bila vrsto let zadnje pribežališče za premnoge pozabljene otroke in družine. S svojo izjemno predanostjo in dolgoletnim delom na področju socialnega varstva in dobrodelnosti je pripomogla k izboljšanju življenjskih razmer številnih otrok, družin ter posameznikov v stiski, so zapisali v Uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Bila je avtorica številnih programov: Botrstvo, Hiša zavetja, Avtobus sreče ... 

Kot dolgoletna sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in pozneje njena predsednica je zasnovala ter izvajala številne programe in dejavnosti za otroke, kot so brezplačni izleti, letovanja in tabori, ki so otrokom iz neurejenih družinskih razmer omogočili doživeti pravo otroštvo. Posebej pomemben je bil njen prispevek k projektu Hiša zavetja za trpinčene in zlorabljene otroke pri ZPMS.

Je avtorica in soavtorica številnih programov, med katerimi izstopajo Avtobus sreče, Nikoli sam, Botrstvo v Sloveniji, Boom počitnice ter projekt Mladi in Evropa. Ti programi so pomagali prebuditi občutek sprejetosti in lastne vrednosti pri otrocih ter omogočili njihovo socialno vključenost. Program Botrstvo v Sloveniji je z njeno pomočjo omogočil podporo več kot 13.000 otrokom, zbranih je bilo več kot 33 milijonov evrov sredstev in v programu se je v krog solidarnosti povezalo več kot 10.000 botrov.

Letovanja z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje
Letovanja z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje FOTO: ZPM Moste-Polje

ZPM Ljubljana Moste-Polje je leta 2013 začela nuditi tudi brezplačno pravno pomoč, leta 2018 pa so humanitarne projekte združili v vseslovenski program Veriga dobrih ljudi, s katerim so pomagali premagovati revščino več tisoč družinam. Poleg tega so izvajali podporne dejavnosti v večgeneracijskem centru Skupna točka in programu Dobro sem za krepitev duševnega zdravja otrok, mladostnikov in odraslih. Izjemen je bil tudi njen doprinos pri pomoči poplavljencem zadnje velike slovenske naravne katastrofe.

"Ne znam in ne zmorem živeti drugače. Skozi celotno življenje sem vrata svojega doma odprla vsem, ki so potrebovali streho nad glavo ali pomoč," so njene besede, ki so lahko svetel vzor vsaki družbi in skupnosti, ki si prizadeva biti boljša, povzeli v Uradu predsednice republike ob letošnji podelitvi zlatega reda za zasluge.

Zapisali so še, da je Anita Ogulin s svojim delom prispevala k uresničevanju odprte, otrokom prijazne družbe, k zagotavljanju varnega otroštva in mladosti ter enakih možnosti za vse otroke. "Njeno delo in dosežki na področju socialnega varstva in dobrodelnosti so izjemni, za vedno dragoceni. Podeljeno odlikovanje je tako izraz globoke in iskrene hvaležnosti za njeno srce, polno neizmerne dobrote in sočutja do sočloveka," so zapisali. 

POP TV je tudi medijski partner Zveze Anite Ogulin in ZPM, ki je z Ogulinovo sodeloval pri projektu Veriga dobrih ljudi. Ogulinova je številne zgodbe, ki jih je pri svojem delu pomagala krojiti, pa tudi kritike sistema, ki onemogoča pomoč najšibkejšim, zapisala v naši rubriki Dnevnik Anite Ogulin. Njene zapise, ki se dotaknejo duše in srca, lahko preberete na naši spletni strani