Črna kronika

Goljufi vse bolj iznajdljivi

Ljubljana, 23. 07. 2007 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjem obdobju so se spet pojavili posamezni poskusi zlorab na bančnih avtomatih.

Združenje bank poziva k previdnosti.
Združenje bank poziva k previdnosti. FOTO: POP TV

Gre za že znano vrsto zlorab, ko neznani storilec z uporabo dodatne opreme, nameščene na bančni avtomat, pridobi podatke, potrebne za izdelavo kopije kartice in vnesene osebne številke (PIN kode). Na bančni avtomat je najpogosteje nameščena mini kamera, ki snema vnos osebne številke na originalno tipko in čitalec magnetnega zapisa. V nekaterih primerih pa storilci na originalno tipkovnico pritrdijo lažno tipkovnico, preko katere pridobijo podatke o osebni številki. Tako pridobljeni podatki se uporabijo za izdelavo ponarejenih kartic, ki jih nato nepridipravi poskušajo zlorabiti. Banke v takih primerih blokirajo kartice, ki so jih imetniki kartic uporabili na prirejenih bankomatih. Banke tudi takoj obvestijo imetnike o razlogu preklica kartic.

Opisana vrsta zlorabe na bančnih avtomatih je v svetu dobro znana, občasno pa se tovrstne zlorabe dogajajo tudi pri nas. Zadnji zaznani primer pred letošnjim letom je bil avgusta 2005. Uporabniki bančnih avtomatov naj, v kolikor zaznajo neobičajno delovanje ali opremo bankomata (na primer kartico je težje vložiti v avtomat; na bankomatu je naprava oziroma oprema, ki je običajno na drugih bankomatih ni; kamere so postavljene na nenavadnih mestih; reža, v katero se vlaga kartica je neobičajna …), da takega bankomata ne uporabijo, če pa so ga, da takoj vzamejo kartico in jo v najbližji enoti svoje banke preventivno blokirajo. ''Uporabnike tudi prosimo, da o neobičajnem delovanju ali neobičajni opremi bankomata čim prej obvestijo banko na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici, in policijo,'' so v sporočilu za javnost zapisali v Združenju bank Slovenije.

Dodatne nasvete in informacije v zvezi z varno uporabo kartic in bančnih avtomatov si imetniki kartic lahko preberejo tudi v gradivu Varna uporaba bančnih - plačilnih kartic.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oFca84@gmail.com
23. 07. 2007 17.13
Moje prvo in najpomembnejše vprašanje na katerega še nikoli nisem dobil konkretnega in razumnega odgovora, se glasi: Zakaj so v bankomate usmerjene varnostne kamere? A ne morejo ali nočejo pregledati videozapisov? Kolikor vem bi pobudo za to morala dati banka svoji varnostni službi oziroma upravitelju kamer in videonadzora. Zakaj do tega ne pride?
Jaz ponavadi denar dvignem kar s poste 120evrov je znesek nekoliko nizji in mislim ,da je tudi varni sicer pa imajo sedaj kartice odspredaj cip v primeru zlorabe 3x napacno vtipkas geslo jo bankomat kartico zadrzi .
Materi
23. 07. 2007 11.50
Banka mora poskrbeti za varnost oz. za povrnitve stroškov ob zlorabi, saj jih zato plačujemo mesečno. Se strinjam Andrej.
andrej.rajh@ibe.si
23. 07. 2007 11.38
Banke bi lahko ogromno storile, če bi na zaslonih bankomatov bili zapisani postopki varne uporabe le-teh; tako je pa na bankomatih mogoče zaslediti reklamne znake bank