Tujina

FOTO & VIDEO: Med neurjem izginilo več oseb

Zagreb, 20. 06. 2009 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaško sta zajela močan veter in vodna tromba, ki je v kampu Kažela v Medulinu povzročila pravo razdejanje. V okolici Splita pogrešajo več oseb, za njimi so sprožili iskalno akcijo. Močno neurje je <a href = "http://24ur.com/novice/slovenija/vikend-v-znamenju-dezja.html" target=_blank">nevšečnosti povzročalo tudi pri nas</a>.

Nad Hrvaško so se danes vse od jutra zbirali črni oblaki, viharno vreme pa je zajelo večji del države. Na jadranski obali je prišlo tudi do pojava vodnih tromb, ki običajno nastanejo nad morjem. Najhuje je bilo v okolici Pulja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Razdejanje v kampu Kažela
Razdejanje v kampu Kažela FOTO: Regional Express

Ob 11.00 je vodna tromba, visoka okoli 350 metrov in široka nekaj deset metrov, uničila del hrvaškega nudističnega kampa Kažela v Medulinu. Ob tem je bilo poškodovanih nekaj avtomobilov, več deset šotorov, prikolic in kamp hiška ter izruvanih nekaj dreves. Po podatkih hrvaških medijev je zdravniško pomoč zaradi zlomov in prask obiskalo šest turistov. Hrvaški spletni portal Regional Express piše, da je najhuje z 59-letnim avstrijskim državljanom, na katerega je padlo eno od dreves in mu zlomilo nekaj reber. Odpeljali so ga v puljsko bolnišnico. V omenjenem avtokampu je bilo poškodovanih še nekaj ljudi, ki pa so jim reševalci pomoč nudili na kraju samem. Čeprav so turisti pričakovali slabo vreme, so za omenjeni portal opisali, da jih je povsem presenetila moč trombe in dejstvo, da so bili ob njej popolnoma nemočni: "Kar naenkrat se je zaslišal grozen zvok. Hitro sem pozaprla okna, pa nič ni pomagalo. Stoli in mize so leteli naokrog, bilo je strašno. Ampak z nami je vse v redu, čuvali so nas angeli," je povedala turistka in dodala, da so nekaj podobnega na istem kraju doživeli že pred 25 leti.

Hrvaški spletni portal Dnevnik.hr poroča, da je več naselij od Savudrije pa vse do Sv. Katarine ostalo brez elektrike. Poplavljena pa so bila tudi nekatera kletna stanovanja. Dve morski trombi naj bi opazili nad morjem v okolici Poreča, eno pa v bližini mesta Vrsar.

Razdejanje v kampu Kažela
Razdejanje v kampu Kažela FOTO: Regional Express

Kot je sporočil tiskovni predstavnik hrvaškega elektrogospodarstva (HEP) Radomir Milišić, je okoli 15. ure brez električne energije za deset minut ostal celoten Zadar. Popoldne so na področju severnega dela zadrske županije sledili še krajši izpadi električne energije.

Izginila deskar in jadrnica ...

Okoli 18. ure je močno deževje prešlo nad Split. V zelo kratkem času je padlo več kot 30 litrov dežja na kvadratni meter. Reševalci so čez dan opravili štiri iskalne akcije, vse so se srečno končale.

Zjutraj so pomoč potrebovali trije Slovenci, ki so se v bližini otoka Sestrunj prevrnili z 12-metrsko jadrnico. Vse tri so rešili in niso poškodovani. Okoli 13. ure se je na južni strani otoka Cres prevrnila jadrnica z dvema nemškima državljanoma, ki sta jo prav tako odnesla brez poškodb. Zgodaj popoldne je na področju Vignja pri Orebiću izginil avstrijski deskar. Po morju so ga iskali z gumenjakom, a je po eni uri borbe z valovi sam priplaval na obalo. Ob 18.10 so na Ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo zabeležili klic kapetana ladje, ki je s 70 potniki izplula iz Milne na otoku Braču. Javil je, da se zaradi razburkanega morja ne more vrniti v pristanišče. Na pomoč so poslali drugo ladjo, ki jih je odvlekla nazaj, je povedala predstavnica ministrstva Marina Halužan. "Težave nam povzroča močna burja. Še enkrat pozivamo vse, da poslušajo vremenska poročila in ne hodijo po nepotrebnem v morje,“ je dodala.

V okolici Splita pogrešajo jadrnico in deskarja.
V okolici Splita pogrešajo jadrnico in deskarja. FOTO: dnevnik.hr

Še vedno pa reševalci pogrešajo deskarja, ki je pozno popoldne izginil med deskanjem ob splitski plaži Žnjan in jadrnico, ki so jo nazadnje videli nekje med Dugim ratom in Postiro na Braču. Za zdaj še ni znano, čigava je jadrnica, niti koliko ljudi je na njej. Iskalno akcijo, ki sega do Makarske, so potrdili tudi na Državni upravi za zaščito in reševanje.

Motena električna oskrba, strele povzročile požare

Moteno oskrbo z električno energijo je imel tudi Split z okolico, udari strel pa so izzvali nekaj manjših požarov z materialno škodo. Gasilci so iz glavnih mestnih prometnic črpali vodo, pomagali so tudi občanom, ki jim je voda poplavila kleti in garaže.

Vodna tromba
Vodna tromba FOTO: dnevnik.hr

Na avtocesti A 1 je prišlo do prometne nesreče, v kateri se je avtomobil romunske državljanke obrnil na bok. Voznica je utrpela lažje telesne poškodbe.

Neurje so spremljale znatno nižje temperature od preteklih dni, saj so se gibale med 8 in 23 stopinj Celzija. Meteorologi pravijo, da so bile današnje razmere idealne za nastanek vodnih tromb, podobno bo tudi v prihodnjih dneh. "Na žalost se to lahko še dogaja, morda že jutri v Dalmaciji, še posebej na južnem delu, kjer bo nastopila hladna fronta. Tako vreme je ne samo neprijetno, temveč tudi nevarno,“ je povedal meteorolog Milan Sijerković.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janžo
19. 07. 2009 02.17
snemana ena in ista prikolca? Kaj pa hočeš??? Slike odtrganih glav, nog in rok, v vreče zavita trupla? Morda še obstaja Ogrish.com, tam imaš tega na pretek... ŠE DOBRO, DA OBSTAJA 24UR.COM, SPLETNA ČRNA KRONIKA!
more1
22. 06. 2009 23.57
vse v redu pa prov,sam aste opazil de je snemana sam ena in ista prikolica.Škoda cajta
red_star
21. 06. 2009 13.17
al pa ce vsako temo mesajo s politiko...niste opazili? :)
Leandra
21. 06. 2009 10.35
RE Zecko.. Odkar so Rusi izumili napravo za povzročanje potresov, z tem Cunamijev in pregrevanje ozračja tvoje trditve ne držijo več...
Zecko
21. 06. 2009 10.26
Joseff.G se strinjam z tabo cist..
Jože Pernek
21. 06. 2009 10.18
vreme mešat s politiko je čisti IDIOTIZEM
red_star
21. 06. 2009 10.10
kva ste pametni takoj k je hrvaska u igri...bog se spravu na hrvate bla bla bla...kaj pol pravte za tisto toco pa neurja v sloveniji? al pa nasi dragi ministri in ostali politiki? to je pa bozji dar zihr a ne?
Eva ????????
21. 06. 2009 10.09
Hrvaška je nevarna zaradi neurij-tornadov, policajev, gangsterjev in podkupljive oblasti! nič novega, najmanj 1x letno neurje fino "prečeše" kak kamp na severu hrvaške obale. ne tam so sami slovenci... Še Bog se je spravil na Hrvate. hehe mawsy79....se popolnoma strinjam... očitno so ti ljudje primerni samo za umobolnico!! Mislim, nekateri res nucate malo zdravil.... ljudje so izginili, imajo uniceno lastnino, vi pa SI PISETE VICE O HRVATIH IN OSTALIH NEUMNOSTIH??? Je vse ok v vasih bucah? Ta zadnja slika je pa stara ze nekje 2 leti, ker takrat smo ta "tornado" ali "pijavicu" doziveli tudi mi. Vsaj nove slike bi lahko "prekopirali" iz dnevnik.si. Sicer pa v Puli oz. v njeni okolici, se "burje in nevihte" precej pogosto pojavljajo. še en dokaz da je hrvaška obala škodljiva za zdravje... Še vedno trdim..tri največje katastrofe na svet,u ki lahko prizadanejo prebivalce so.. Da imajo Rimokatoliško Cerkev.. Katarino Kresal in Golubiča In Hrvate za sosede.. Vse ostalo ni omembe vredno.... tudi bog je hrvatom obrnil hrbet...
laufer
21. 06. 2009 10.02
Hrvaška je nevarna zaradi neurij-tornadov, policajev, gangsterjev in podkupljive oblasti!
gospakatja
21. 06. 2009 09.59
nič novega, najmanj 1x letno neurje fino "prečeše" kak kamp na severu hrvaške obale.
Sebastjan Roy
21. 06. 2009 09.57
ne tam so sami slovenci...
RedRocket
21. 06. 2009 09.55
Še Bog se je spravil na Hrvate. hehe
eLLii
21. 06. 2009 09.52
mawsy79....se popolnoma strinjam... očitno so ti ljudje primerni samo za umobolnico!!
Mawsyy
21. 06. 2009 09.32
Mislim, nekateri res nucate malo zdravil.... ljudje so izginili, imajo uniceno lastnino, vi pa SI PISETE VICE O HRVATIH IN OSTALIH NEUMNOSTIH??? Je vse ok v vasih bucah?
srecna
21. 06. 2009 09.15
Ta zadnja slika je pa stara ze nekje 2 leti, ker takrat smo ta "tornado" ali "pijavicu" doziveli tudi mi. Vsaj nove slike bi lahko "prekopirali" iz dnevnik.si. Sicer pa v Puli oz. v njeni okolici, se "burje in nevihte" precej pogosto pojavljajo.
GSG-9
21. 06. 2009 09.10
Še en dokaz da je hrvaška obala škodljiva za zdravje...
Leandra
21. 06. 2009 09.08
Še vedno trdim..tri največje katastrofe na svet,u ki lahko prizadanejo prebivalce so.. Da imajo Rimokatoliško Cerkev.. Katarino Kresal in Golubiča In Hrvate za sosede.. Vse ostalo ni omembe vredno....
SPICELJ
21. 06. 2009 08.56
tudi bog je hrvatom obrnil hrbet...
Kofetar 1
21. 06. 2009 06.41
LJUBI MORE, DRŽ SE OBALE. MORE, MORE.
jezek_teka_teka
21. 06. 2009 06.10
Želim vam mirno morje in obilo počitka, kajti jutri v ponedeljek bo spet borba za kos kruha ...