Slovenija

FOTO: Naraslo morje poplavilo Tartinijev trg

Ljubljana, 20. 06. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neurje z močnimi nalivi in vetrom je prizadelo predvsem Primorsko, a večje škode ni povzročilo. Močna burja, ki je v sunkih dosegla hitrost tudi preko 110 kilometrov na uro, je ovirala promet.

Nagle temperaturne spremembe in prodori se dogajajo vsake toliko časa. Skoraj vsako leto bi lahko rekli. Bodisi zgodaj poleti bodisi malo kasneje, pa tudi sredi poletja, sredi visoke sezone julija. To sicer ni nič nenavadnega, ni pa ravno zelo pogosto. Andrej Velkavrh, meteorolog

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Še včeraj smo se 'pekli' na temperaturah tudi do 33 stopinj Celzija, ponoči pa se je pooblačilo. Padavine in nevihte so dopoldne zajele vso Slovenijo, na Kredarici je celo rahlo snežilo. Ves dan je bilo oblačno in deževno, pa tudi občutno hladneje. Temperature so se gibale od 8 do 14, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Neurje povzročilo nekaj nevšečnosti

Ob 7.30 je v kraju Prvačina v Novi Gorici zaradi udara strele zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 9.40 je v Ločici pri Vranskem prav tako zaradi udara strele zagorel kozolec v velikosti 17 x 7 metrov. Ogenj, ki je uničil tudi silažni kombajn, traktorsko prikolico, puhalnik, cepilnik za drva, 200 kubičnih metrov sena in priročno orodje, so pogasili gasilci. Zaradi udara strele je umrla tudi krava. Višina materialne škode še ni znana.

Tartinijev trg pod vodo-2
Tartinijev trg pod vodo-2 FOTO: Dare Čekeliš

Ob 10.12 je v stanovanjsko hišo na Baragovi ulici v Mengšu udarila vodna strela. Na novogradnji je povzročila pravo razdejanje – uničila je celotno ostrešje objekta, razbila vsa okna, uničila elektro in telefonske napeljave ter električne naprave razmetala po stanovanju. Po dogodku so posredovali gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev GZ Mengeš: PGD Mengeš, Loka in Topole, ki so s folijo prekrili streho in pomagali pri pospravljanju. Tri osebe v objektu niso bile poškodovane. Posledice udara strele je tudi daljši izpad elektrike in telefonije v polmeru 500 metrov.

Zaradi močne burje, ki je pihala tudi preko 110 kilometrov na uro, je bil oviran promet na primorski avtocesti med priključkom Senožeče in Koprom, v Vipavski dolini pa prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Ob 11.46 je na Vodovodni ulici v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, voda zaradi zamašenega odtoka meteorne vode na balkonu prvega nadstropja zalivala spodnje stanovanje. Gasilci PGD Materija so v spremstvu upravnika in policije vstopili v stanovanje in odmašili zamašen odtok.

Posledice udara strele v Mengšu.
Posledice udara strele v Mengšu. FOTO: Reuters

Ob 12.15 se je na cesto Paka pri Velenju zaradi močnega deževja vsul manjši zemeljski plaz in na cestišče podrl drevo. Cesta je bila neprevozna. Posledice so odstranili gasilci PGD Šalek.

Ob 12.23 se je v Divači zaradi močnega vetra podrlo drevo in popolnoma zaprlo cesto Divača–Sežana. Gasilci PGD Divača so drevo odstranili, podrli še dva poškodovana vrhova in preusmerili promet skozi naselje. Delavci Elektra Primorske so odstranili kabel v neposredni bližini. Cesta je bila eno uro popolnoma zaprta.

Cesta skozi središče Portoroža je bila zjutraj nekaj časa zaprta, sicer pa je deževje še največ dela povzročilo gasilcem, ki so v Piranu, Portorožu in na Bernardinu iz poplavljenih objektov črpali vodo. Naraslo morje je poplavilo Tartinijev trg v Piranu.

Na Cesti maršala Tita na Jesenicah je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, zato so jo morali gasilci izčrpati. V Javorniškem rovtu je meteorna voda s ceste zalila stanovanjsko hišo. Na Partizanski poti na Koroški Beli je narasel potok Bela in odnašal drevesa ter ogrožal hiše. Malo kasneje je poplavilo klet stanovanjske hiše. Prav zaradi naraslih hudournikov so morali očistiti eno od strug, da bi preprečili nadaljnje poplave, so za 24ur.com povedali na GARS Jesenice. Kot so dodali, so se zadeve popoldne umirile, posijalo je celo sonce.

Strunjan
Strunjan FOTO: Valentina Giassi

Na Obali večje škode zaradi neurja ni

Neurje, ki je malo po osmi uri zjutraj zajelo Obalo, po podatkih koprskih policistov in uprave za zaščito in reševanje ni povzročilo večje škode. V Portorožu kanali za meteorno vodo niso požirali vode, zato je poplavilo obalno cesto od Hotela Kempinski Palace do portoroške bencinske črpalke. Voda z jaškov je zalila sanitarne prostore železniške postaje, poplavilo je Prešernov trg in nekaj lokalov. Med Koprom in Semedelo je po cestišču pometalo prometno signalizacijo. V Montinjanu je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Na koprski policijski upravi so potrdili, da razen nekaterih poplavljenih objektov in kleti, ki jih je zalila voda, neurje ni povzročilo večje škode. Na nekaterih cestah so po podatkih koprskih policistov sicer manjši nanosi kamenja ali vejevja, ki se je polomilo v močnem vetru. Več težav so imeli na Hrvaškem, kjer sta močan veter in vodna tromba za seboj pustila pravo razdejanje.

Vremenska napoved

Tartinijev trg pod vodo-1
Tartinijev trg pod vodo-1 FOTO: Dare Čekeliš
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johndere
22. 06. 2009 08.08
To je šele začetek ...
fonzika
21. 06. 2009 21.51
babe majo pa šiške slane
Buena Vita
21. 06. 2009 20.59
tonček balonček a si se boril na WC-ju, a tistemu si kos
Tonček Balonček
21. 06. 2009 14.05
Po mojem je večina poštenih Slovencev še bolj slaboumna kot ta gospa Pajtlerica! S takim kadrom se nam po predčasnih volitvah, kjer bodo slavili pošteni Slovenci, slabo piše, kajti baza SDS je več kot očitno nele primitivna in pritlehna, ampak tudi hudobna!¨A so sem za to borili??
Mawsyy
21. 06. 2009 13.35
Leandra kaj se potem tvoje opevano podjetje ukvarja z dejavnostjo pisanja neumnosti po forumih? Ce je temu tako, se ne cudim, da imas dober biznis. Vsekakor nimas konkurence. Bi pa morali res sprejet zakonodajo, ki bi obdavcla tudi take lopove kot si ti in tebi podobni.
Peter Kralj 1
21. 06. 2009 11.35
Namakanje v morski vodi pomešani z umazanijo iz cest in pločnikov ter kanalizaijskimi odplakami mora biti res "zdravilno" in daje resničen vzgled (tudi tistega, ki jo objavlja). Si lahko mislim?????????????
Leandra
21. 06. 2009 11.05
RE mawsy79.. Mi razumemo, da pri vas samo nezaposleni rogovilijo po netu in ker nimaš dela bi lahko že od 6. zjutraj pobirala smeti po obali. Pri nas imamo pa inteligentni firme in tako veiko inteligenco tako, da lahko opravljamio tri dela naenkrat vmes pa še malo resnice napišemo PRIMORCEM..in zaslužimo tisti drobiž za takso, ki jo bomo plačali ko se bomo podelali na vašem umazanem WC-ju. Vsekakor bo pa potrebno z zakonom vas primorce odstraniti z obale ali nacionalizirat del obale tam narediti večji zemeljski poseg urediti plaže tako kot se spodobi da boste preden vas Matilda povoha saj videli kaj bi vi če ne bi bili leni kot star Fuks morali narediti.
12345s
21. 06. 2009 11.03
Pajtlrca, čim prej se vrni domov,ker bo Janša v depresijo padel,brez tebe,Primorski se pa tudi slabo piše. Sicer ti želim lep dopust,v Grčiji.Križarke so zakon.
Buena Vita
21. 06. 2009 10.59
vsi srečni z nami,a
Buena Vita
21. 06. 2009 10.58
leandra v portorožu nesmeš nič narest,se dvignejo kuj ljublancani,ker revčki dinozaverski potrebujejo mirno spanje,in prah moti njihove vikend-hotele ne ,mi koprčani pa tiste cevi peljemo naprej od savudrije,malček govna radi posodimo dobrim sosedom
Buena Vita
21. 06. 2009 10.54
zato pa gre blanka v grčijo,z ladjo se ve no,tudi čistilne akcije mi niso tuje,žal danes ne morem več skakat okrog,--zato pa z veseljem naderem kakega neodgovornega lastnika psa,mora pobirat drekce za svojim ljubljenčkom,
Mawsyy
21. 06. 2009 10.32
Glede na to, da vedno tukaj jamrate, ste ocitno nezaposleni, tko da lahko se prijavite za ciscenje obale, ce je ze tko umazana, pa se placilo boste dobili, s katerim boste placali turisticno takso, ko boste sli srat na Obalo. Drgac pa ocitno da niste vidli cele Grcije (se ne cudim, izza racunalnika stegovat jezik je vedno lazje, kot dvignit rit in se prepricat na lastne oci), da tako modro pisete, kako je lepa in cista. Clovek se vprasa, kako so lahko taki packoni v EU. Pa ne velja samo za Grke, ampak tud za Italijane, Crnogorce, Francoze pa se koga. Kar pa se tice Portoroza in ostale Obale... strinjam se, da je morje umazano, ampak ni vzrok samo v "lenih" Primorcih, ampak tudi v nemarnih Italijanih, ki zmecejo v vodo vsega boga in potem naplavi vse mozno. Tko da... namesto da jamrate za racunalnikom, dvignite rit in pejte pucat. Delavce se vedno rabi!
mihael007
21. 06. 2009 10.18
kake bedne slike!!! malo vode nekje stoji pa je že za 24ur kera norci ne... Leandra popolnoma se strinjam z tabo saj sem bil v grčiji in dominikanski republiki. grčija ima 100-krat lepše obale od slo. dominikanska republika pa 100-krat lepše od grčije tak da veš kje smo mi slovenci kaj se tiče obale. še romuni imajo veliko lepšo obalo kot mi pa je romunija kar precej revna država. takda slovenci lahko bi malo obalo zrihtali ne pa ta gnojšnica da se res me drekom kopaš
Leandra
21. 06. 2009 09.59
RE mawsy79 Če ti ni kaj všeč pa v Grčijo.. Kaj pa potem tako cvilite, da nimate nikogar in ne morete plačevati davkov, ter da, se vam ne vem kako godi krivica ni dela in podobno..??? Recimo v Portorožu imate cev za greznico speljan kar spodaj v morje in to samo deset metrov tako, da se gosti kopajo v dreku in glkedajo lastne klobase misleč da so morske kumare samo ta cev se vidi septembra ko turisti odidejo in je oseka večja ta ja ne boš trdila da niste paceki..?? In te cevi pod Bernadinom pa ja nismo polagali mi z Celine.. In še enkrat cela Obala je zaradi vas lenih primorcev ena sam umazanija..če ni ladjedelnica je greznica in vsepovsod smrdi ali so komarji če ne pa hodiš povsod na lastno odgovornost ker ti zato ker si plačal turistično takso lahko kamen pade na glavo. Iz te obale vsakdo lahko naredi več samo vi primorci zjamrani do amena nišesar..??
Einstein
21. 06. 2009 09.54
Upam da si bodo cimprej opomogli :S
Mawsyy
21. 06. 2009 09.45
Leandra grow up. Ce ne bi vi gospodje iz notranjosti smetili, bi bla obala tud bolj cista. Ampak... boljse kot vstat, se sprehodit do kante in vrzt smeti v kos, jo odvrzes na tla a? Vazno d je tebi cool, bojo ze drugi za tabo smeti pobirali. In potem bos ti gobcala o lenih primorcih, ki ne cistijo TVOJIH smeti? A slucajno Primorci na crno kampirajo in imajo piknike vsepovsod kjer lahko? Ravno TI si lena in se nemarna po vrhu, pa se predrzna, da sploh stegujes jezik in pises oslarije.. Sicer pa... ce ti ni vsec, lahko spokas v grcijo, albanijo al crno goro se namakat med smeti. Drgac pa nisem z obale, me pa take pisane oslarije razjezijo. Gospoda bo smetila in delala guzvo na cesti, pol pa se govorila, da so primorci leni, ker ne pucamo tujega govna? Spucajte za sabo, pa bo vse cisto! Narod smotan!
hanzz
21. 06. 2009 09.23
vremenoslovci lažejo ko psi in bilo bi dobro da bi počasi prevzemali odgovornost za sovja dejanja. Včeraj zvečer je na primorskem sijalo sonce, ljudje so se sončili in uživali.
Leandra
21. 06. 2009 08.51
dodajam še.. Potem pa v senci do večera...
12345s
21. 06. 2009 08.45
Ali pa oglede neurij in namakanje na Taetinijevem trgu?
12345s
21. 06. 2009 08.42
Bravo Leandra! Kdaj nam bojo začeli kasirat kopanje v morski vodi?