Šport

Žvižgi v Eindhovnu

Einhdoven, 17. 10. 2007 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila še šesto tekmo kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2008. Premagala jo je Nizozemska.

Slovenska nogometna reprezentanca je v 11. nastopu izgubila še šesto tekmo kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2008. V Eindhovnu jo je z 2:0 (1:0) premagala Nizozemska.

Slovenski nogometaši so izgubili še zadnjo tekmo kvalifikacij za nastop na EP leta 2008.
Slovenski nogometaši so izgubili še zadnjo tekmo kvalifikacij za nastop na EP leta 2008. FOTO: POP TV

Slovenski navijači, ki še niso obupali nad izbranci Matjaža Keka, so doživeli novo razočaranje. Ne sicer rezultatskega, saj bi proti zvezdnikom z Nizozemske pred začetkom marsikdo sprejel poraz z 0:2, boli pa način, kako so dopustili nasprotniku priti do točk. V prvem polčasu so bili podrejeni, a na igrišču so stali dokaj dobro, tako da gostitelji niso bili posebej nevarni. Da pa so prihajali do priložnosti, so zaslužni kar Slovenci sami, saj so v obrambi delali nerazumljive napake. V drugem delu so gosti prevzeli pobudo, si pripravili nekaj polpriložnosti, toda izid se ni spremenil. Prav nič manj od slovenskih niso bili razočarani domači navijači, ki so videli bledo predstavo svojih ljubljencev, ki pa so vseeno zabeležili tri točke, s katerimi so se močno približali nastopu na evropskem prvenstvu.

Slovenci na čelu s Kekom so zatrjevali, da se nasprotnika ne bojijo, a glede na videno, to ni držalo, videti je bilo, da so se jim tresle noge. Težko je drugače razumeti napake, ki jih je delala slovenska obramba. V sedmi minuti je Mišo Brečko podaril žogo Robinu Van Persieju, toda ta je streljal mimo gola. Sedem minut pozneje je napadalec Arsenala dobil novo darilo. Branko Ilič je nespretno podajal žogo vratarju Samirju Handanoviču, Wesley Sneijder je žogo prestregel, obšel vratarja in brez težav zatresel mrežo. A s tem napak še ni bilo konec. V 23. minuti je nerodno posredoval Mitja Mörec, do priložnosti se je dokopal Sneijder, vendar je zadel le vratnico. Domači so še enkrat nevarno zapretili s prostega strela - Handanovič je ubranil strel Van Persieja, medtem ko sta polpriložnosti za Slovence zamudila Andraž Kirm in Klemen Lavrič.

Drugi del so gosti začeli bolj pogumno. Imeli so žogo več v nogah, toda spet se je izkazalo, da v fazi napada nimajo pravih idej. Slabih Nizozemcev niso znali kaznovati, zato niti niso imeli veliko priložnosti, kar kaže tudi statistika. V 90 minutah so sprožili le en strel v okvir vrat, pa še ta ni predstavljal velike nevarnosti. V zadnjih minutah je Kek vse moči preusmeril v napad, toda tveganje se ni obrestovalo. Tulipani, ki so si pred tem v drugem delu priigrali le en obetaven položaj za strel proti vratom, so iz protinapada tri minute pred koncem dosegli še en gol, nizozemska igralca sta prišla sama pred Handanoviča, Ryan Babel je bil podajalec, Klaas-Jan Huntelaar pa strelec.


Težave pred tekmo

Pred tekmo pa sta se selektorja ukvarjala vsak s svojimi težavami. Pa v prvem planu niso poškodbe ali odsotnosti ključnih igralcev, temveč se bolj tičejo igre in učinka na igrišču.

Slovenski navijači, ki še niso obupali nad izbranci Matjaža Keka, so doživeli novo razočaranje.
Slovenski navijači, ki še niso obupali nad izbranci Matjaža Keka, so doživeli novo razočaranje. FOTO: Reuters

Marco van Basten na klopi Nizozemcev je na udaru kritik, saj so njegovi varovanci presenetljivo izgubili v Bukarešti proti Bolgariji, ki se jim je na lestvici tako približala le na dve točki zaostanka. Mediji že omenajajo menjavo na selektorskem stolčku, vendar jih legendarni golgeter umirja in obljublja sedem točk iz naslednjih treh tekem.

Naši se iščejo

Slovenska nogometna reprezentanca še vedno išče pravo identiteto in s tem tudi prepoznavno igro, ki bi zadovoljila navijače. Ti še vedno niso pozabili starih asov, zato je dobrih 4000 gledalcev na tribunah celjske Arene Petrol na tekmi proti Albaniji manj od pričakovanega. Nekaj podobnega velja tudi za nogometno izbrano vrsto, ki je tudi na drugi tekmi z žilavimi Albanci le remizirala. Spomladi letos je bilo v Skadru 0:0, isti rezultat sta tekmeca dosegla tudi v Celju. Res je, da Kekovi varovanci niso že tri tekme zapored niso izgubili in tudi niso dobili zadetka, a bolj skrbi igra, saj je prisotno preveč neodločnosti, napak in premalo kreativnosti.

V reprezentanci sta se po odsluženi kazni ponovno Boštjan Cesar in po poškodbi Zlatan Ljubijankič. Za Slovenijo je to predzadnja tekma v teh kvalifikacijah, v zadnjem krogu bodo gostili še Bolgare.

Statistika tekme:

Stadion Philips, gledalcev 30.000, sodniki: Rizzoli, Stagnoli, Copelli (vsi Italija).
Strelca: 1:0  Sneijder (14.), 2:0 Huntelaar (87.).
Nizozemska: Stekelenburg, Jaliens, Heitinga, Bouma, Emanuelson, Sneijder, De Zeeuw, Seedorf, Van Persie (od 60. Ooijer), Huntelaar, Van der Vaart (od 29. Robben, od 63. Babel).
Slovenija: Handanovič, Cesar, Mörec, Brečko, Komac (od 86. Ljubijankič), Žlogar, Kirm (od 82. Jokič), Lavrič, Birsa (od 68. Novakovič), Ilič, Brečko.
Rumeni kartoni: Bouma; Ilič, Cesar.
Rdeč karton: /

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 10. 2007 11.09
Mi rabimo šee ene 5 štadionov, koliko bo gledalcev itak nikogar ne zanima, še manj, kdo bo to vzdrževal, ker bododo prej ali slej delili usodo z bežigrajskim. Za teh nekaj deset tipoiv bo zaslužilo bnekaj podjetnih ljudi, podobno analogijo vidimo pri skakalnicah, tista srednja v Planici je še danes ruševina. Koga briga ta fusbal, lepo vas prosim če moramo lastne otroke voziti na pouk teelsne vzgoje ob sedmih zjutraj, ker ni telovadnik, tu se pa sprdevajo z traznimi stadioni in dvoranami, prodori po sredini in po krilih in nekaj čisto brez zveze!!!
matej.klanjscek@siol.net
18. 10. 2007 09.37
Kdaj pa bodo začel dajat pokal za moštva k največkrat zgubijo oziroma za moštva k najslabše igrajo? Naša reprezentanca bi sigurno bla svetovni prvak.
Tonček Balonček
18. 10. 2007 08.25
Oni se nisu maksimalno zalagali, se podrazumeva. Nisu ni sestavili par dobrih napadov.... Sa igrom u širinu bi ta tim gotovo dosegel en pozitivan rezultat.
Acid
18. 10. 2007 06.51
Če imaš moštvo, ki na videz igra pod tvojo zastavo, v glavi pa za kakšno crveno zvezdo, dinamo... potem ne moreš pričakovati kakšne zagrizenosti. Pomembna je le frizura "da me djevojke vidio kad igram futbal"
enej11@email.si
18. 10. 2007 01.07
Mimogrede strelec prvega zadetka ni bil Van Persie ampak Sneijder, sicer pa je itak vseeno, samo poraz šteje!
pumpar@volja.net
17. 10. 2007 23.42
Aja...naštej imena...da vidim...V Sloveniji nogometne pravljice ni blo nikol...če je zate uvrstitev na prvenstvo pravljica...potem si zelo omejen...v športu,glede na to da imamo v Sloveniji svetovne in viceprvake.
badabum
17. 10. 2007 23.31
pumpar : v prvi enajsterici je bilo 9 slovencev ter 2 ta "južna"...
brainiac
17. 10. 2007 21.04
izid bo 1 : 1 za Slovenijo.
230
17. 10. 2007 20.58
"Slovenski pogum dovolj za Nizozemce?" Zanimiv naslov, mislim pa, da je problem v tem, ker so premalo pogumni ali pa jim ne pustijo igrati bolj svobodno, zato igrajo na en ali največ dva dotika, pri tem pa večinoma grešijo, saj premalo obvladajo žogo.Če danes nebo katastrofe, bo kar v redu.
DarthRevan
17. 10. 2007 16.20
Pumpar, a bi lahko vsaj pri športu pustil politiko na miru? Koliko pa je blo "pravih" Slovencev v reprezentanci v času "slovenske nogometne pravljice"?
Tonček Balonček
17. 10. 2007 14.29
Gotovo, da je potreben stoprocentni pristop in maksimalno angažiranje, ne le v napadu, s hitrim včanjem u obrambu in prodori po krilih /centaršut takoj, bogami!! in igrom u globinu, oni lahko dosežeju neki pozitivan rezultat, to se podrazumeva, valjda! Gremo napred, Slovenijo!
pumpar@volja.net
17. 10. 2007 14.13
haha čestitam general...prav imaš.Za zahvalo za nič...pa jim treba plače dvignt pa štadione zgradit.A jebiga ...ta logika v Sloveniji fukncionira...Tisti ki so nekaj jim vzet...pa dat tistim ki niso in nikol nebodo nič...Balkan proket...Kumrovc je naredo res nore ljudi.Pravih Slovencev več ni...zato pa se to dogaja.
generalpostmail@hotmail.com
17. 10. 2007 13.14
Tole bo pogreb:) boljše da predajo tekmo brez da gredo tja... manj stroškov in sramote! LOL