Šport

Zmaga Slovenije

Nova Gorica, 06. 07. 2007 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je v 1. krogu evropskega košarkarskega prvenstva za mlajše člane premagala Srbijo z 80:78.

Najboljši strelec tekme je bil kapetan Slovenije Klobučar z 22 točkami, Vidmar jih je dosegel 17
Najboljši strelec tekme je bil kapetan Slovenije Klobučar z 22 točkami, Vidmar jih je dosegel 17 FOTO: KZS

Slovenska reprezentanca (skupina A) je sanjsko začela nastope na evropskem prvenstvu mlajših članov, ki ga bosta do naslednje nedelje gostili obe Gorici.

Po odlični igri in dramatični končnici je premagala branilce naslova iz Srbije. Zmaga je Slovenijo potisnila v vlogo favorita predtekmovalne skupine A, pomembna pa je zlasti ob dejstvu, da bodo tri najboljše ekipe iz vsake od štirih skupin rezultate iz prvega dela prenesle v nadaljevanje prvenstva.

Varovanci selektorja Alilovića so že v startu tekme pokazali, da se na domači zemlji počutijo kot gospodarji. Aktualnim prvakom iz Izmirja 2006 so v prvi četrtini zaprli večino poti do koša - izjema je bil le Teodošić, ki je sam držal ravnotežje, v drugih desetih minutah pa so tudi sami začeli polniti koš tekmeca. S kolektivno igro in ob nekaj izstopajočih posameznikih (Vidmar 8 točk, 8 skokov v prvem polčasu, Preldžić 10 točk, Klobučar 7 točk) so si do odmora priigrali devet točk naskoka.

Razliko so dosegli z delnim izidom 12:0, ko pa je Klobučar v prvem napadu drugega dela zadel trojko, se je prednost Slovenije povišala na dvanajst točk. Čeprav so Srbi na vse načine poskušali znižati zaostanek, pa jim to ob preudarni, dobri igri Slovenije, ni uspelo vse do zaključka tekme.

Slovenija je imela točno 60 sekund pred koncem še osem točk naskoka
Slovenija je imela točno 60 sekund pred koncem še osem točk naskoka FOTO: KZS

Domači fantje so Srbom praktično sami ponudili priložnost za zmago, gledalcem v dvorani pa dvignili pritisk v žilah. Točno 60 sekund pred koncem je imela Slovenija še osem točk naskoka (77:69), 52 sekund pozneje je bil rezultat poravnan na 78:78. Ključne proste mete za zmago Slovenije je šest sekund pred iztekom časa dosegel primorski košarkar Močnik.

Najboljši strelec tekme je bil kapetan Slovenije Klobučar z 22 točkami, Vidmar jih je dosegel 17, ob tem pa zbral še 15 skokov (8 + 7), Preldžić pa je srečanje zaključil s 15 točkami in 9 skoki.

Selektor slovenske reprezentance Miro Alilović je poudaril, : "Po taki tekmi sem se spotil morda še bolj kot kateri od igralcev. Že pred dvobojem sem vedel, da bo to boj med indiviudualno kakovostjo Srbov in našimi moštvenimi vrlinami. In res smo pokazali pravi značaj, borbenost in za nameček izjemno kolektivno igro. izjemno sem zadovoljen, da smo 40 minut te težke tekme vzdržali in nazadnje zmagali tudi z nekaj sreče. Odločilo je več dejavnikov, med drugimi naša prednost pod košem in naša širina v igri.

Navdušeni slovenski navijači
Navdušeni slovenski navijači FOTO: KZS

"Izjemno sem zadovoljen z zmao proti Srbom, saj je zagotovo vsakomur jasno, da je šlo za izjemno kakovostne tekmece. Igrali smo zelo borbeno, tudi svojo igro pa lahko ocenim za solidno," je poudaril center slovenske reprezentance Gašper Vidmar.


Statistika tekme

Dvorana OŠ Milojke Štrukelj, gledalcev 1300, sodniki: Bachar (Izrael), Bachanski (Poljska), Polzana (Italija).
Slovenija: Preldžić 15 (5:6), Močnik 12 (10:14), Klobučar 22 (4:5), Mlakar 5, Lorbek 2, Krušič 4, Čigoja 3, Vidmar 17 (1:2).
Srbija: Teodošić 21 (9:10), Tepić 3, Djurković 5 (1:2), Labović 19 (8:9), Štimac 3 (1:2), Paunić 5, Dragović 18 (2:3), U. Nikolić 4.
Prosti meti: Slovenija 20:27, Srbija 21:26.
Met za tri točke: Slovenija 6:21 (Preldžić 2, Klobučar 2, Mlakar, Čigoja), Srbija 9:28 (Dragovič 4, Teodošić 2, Tepič, Labović, Paunić).
Osebne napake: Slovenija 24, Srbija 26.
Pet osebnih: Vidmar (38.), Mlakar (39.).

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.