Zimski športi

Slovenske veleslalomistke optimistične: 'V zraku se čuti, da nas čaka posebna tekma'

Peking, 04. 02. 2022 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z današnjim dnem se v kitajski prestolnici tudi uradno pričenjajo 24. zimske olimpijske igre. Pesti bomo stiskali za 43-člansko slovensko odpravo, ki v Pekingu nestrpno pričakuje svoje nastope. Med prvimi se bodo v boj za olimpijska odličja podale slovenske veleslalomistke, ki so že predstavile svoja pričakovanja pred ponedeljkovo preizkušnjo.

Meta Hrovat, Ana Bucik, Andreja Slokar in Tina Robnik so štiri slovenske predstavnice v alpskem smučanju, ki bodo nastopile na ponedeljkovem olimpijskem veleslalomu. Dobre volje med dekleti ne manjka, s prizorišča iger prihajajo spodbudne novice, da se omenjena četverica dobro počuti, temu primerne pa so tudi želje naših veleslalomistk, ki v Peking niso prišle igrat stranskih vlog.

Najboljša slovenska veleslalomistka zadnjih sezon, Meta Hrovat, ne skriva, da se v zraku že čuti pomembnost bližajoče se veleslalomske preizkušnje. "Čeprav športniki radi poudarimo, da je tekma na olimpijskih igrah le še ena v nizu tekem v sezoni, v resnici ni tako. To je edinstvena tekma, ki pride na vsaka štiri leta. Tu se lahko zgodi marsikaj, saj si lahko pred tem dosegal povprečne ali celo podpovprečne rezultate, nato pa na najpomembnejši tekmi v zadnjih štirih letih 'eksplodiraš' in osvojiš kolajno," pred olimpijskim veleslalomom v kitajski prestolnici razmišlja Hrovatova, ki z dozdajšnjim potekom sezone ne more biti najbolj zadovoljna. "To zimo je bilo kar nekaj težkih trenutkov, a se mi je vsakič uspelo pobrati in iti naprej. S pozitivnim vznemirjenjem pričakujem ponedeljkovo tekmo, saj nimam česa izgubiti. Najpomembnejše je, da se v dneh pred tekmo dodobra spoznam s snežno površino, ki je precej bolj specifična kot evropska. Vsak trening bom skušala izkoristiti do najmanjše podrobnosti, nato pa bomo videli, kaj mi bo to prineslo v rezultatskem smislu," je dodala 23-letna Kranjskogorčanka, ki je v dozdajšnjem delu sezone svetovnega pokala dosegla tri uvrstitve med najboljšo deseterico.

Najmočnejše slovensko orožje na ponedeljkovem olimpijskem veleslalomu bo nedvomno 23-letna Meta Hrovat, ki pa v dozdajšnjem delu sezone ni blestela.
Najmočnejše slovensko orožje na ponedeljkovem olimpijskem veleslalomu bo nedvomno 23-letna Meta Hrovat, ki pa v dozdajšnjem delu sezone ni blestela. FOTO: Damjan Žibert

Ana Bucik: "Vse začenjamo z ničle."
Ko govorimo o konstantnosti nastopov, je v tej sezoni prijetno presenetila sicer že izkušena 29-letna Novogoričanka Ana Bucik, ki je na zadnjem veleslalomu za svetovni pokal na Kronplatzu z izjemno drugo vožnjo napredovala za kar 20 mest in na koncu osvojila odlično deveto mesto. 

"Tekem v Pekingu se bom lotila podobno kot tistih v svetovnem pokalu. To, da lahko zelo dobro nastopam v dveh disciplinah, mi daje dodatno moč. Za seboj imam kar lepo sezono v svetovnem pokalu, kar je dober obet pred olimpijskimi preizkušnjami. Zavedam pa se, da prav vse začenjamo z ničle," pravi Bucikova, ki priznava, da že čuti tremo. "To je tista pozitivna trema, ki te žene naprej. Verjamem, da bom kos nalogi. Želim si le dveh dobro opravljenih voženj, s tem bi bila povsem zadovoljna." 

Simpatična Ana Bucik je najprijetnejše presenečenje sezone v slovenski ženski ekipi.
Simpatična Ana Bucik je najprijetnejše presenečenje sezone v slovenski ženski ekipi. FOTO: Damjan Žibert

Robnikova in Slokarjeva bosta napadali 'iz ozadja'
Tudi Tina Robnik in Andreja Slokar imata svoji računici. Predvsem druga je pred okužbo s koronavirusom nekajkrat navdušila z izjemnimi nastopi v slalomu, a ji tudi veleslalom ni tuj.

"Za zdaj se še spoznavam z olimpijskim prizoriščem. Upam, da se mi bo do ponedeljka uspelo dobro naspati, saj je časovna razlika kar velika. Pritisk tekme mi za zdaj ne predstavlja kakšnih posebnih težav, toda treba je priznati, da se v zraku že čuti, da nas čaka posebna preizkušnja. Osebno mi kitajski snega ustreza, je zelo agresiven in hiter, a bo treba v naslednjih dneh opraviti še kar nekaj treningov za boljši občutek," pravi simpatična 24-letna Ajdovka, šest let starejša Robnikova pa dodaja:

"V nasprotju z drugimi puncami me čaka samo veleslalom in nato še ekipna preizkušnja. Zaradi tega ne čutim kaj več pritiska, je pa res, da ob morebitnem slabšem rezultatu zame ne bo 'popravnega izpita'. V Peking sem prispela z jasno željo, da pokažem vse, kar v tem trenutku zmorem. Upam, da bo to dovolj za dober rezultat."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
04. 02. 2022 17.13
želim da se bodo našim puncam tut ure na tekmi strinjale z njihovimi občutki ...
Kozorog123
04. 02. 2022 12.33
+1
Ko naši smučarji nekaj čutijo oz. povedo, da so se odlično pripravljali... Je običajno polom... A nebi bilo boljše, da bi bilo tiho in pripravili presenečenje...
4krogci
04. 02. 2022 12.10
+0
Sploh pa Hrovatova se ma za oglasat ja! A zdej k je fotr zupancek bo pa ona kr zmagvala al kaj? Eee decva treba trenirat za zmage! Ne pa ker je zuni slabo vreme zbezat raje nazaj v hotel pod koutr! In to v tednu pred odhodom na olimpijske!!
RokoG
04. 02. 2022 12.04
+2
Upam da se userje že v hotelu ne pol na štartu.
4krogci
04. 02. 2022 11.58
+0
Posebna tekma…borile se bodo za zadnja mesta hahahah